Lazurán Aqua Vizes vékonylazúr

 

Jellemzők

2 az 1-ben, vizes bázisú alapozó és lazúr festék. Fa-pác hatású.A LAZURÁN Aqua Vizes vékonylazúr egy rendkívül gyorsan száradó, vizes bázisú vékonylazúr. Használata során a festés nem jár kellemetlen szagokkal. Mélyen beszívódik a farostok közé, kiemeli a fa eredeti erezetét, növeli a fafelület víztaszító hatását. Alkalmazható alapozóként és lazúrként is. A nagyobb, nem mérettartó faszerkezetek (pl. kerítésléc, ereszdeszka, lambéria) bevonására különösen ajánlott.  Kártevő rovarok, gombák elleni mérgeket nem tartalmaz. 

 

 

 

 

 

Kül- és beltéri fafelületek, dekoratív bevonására ajánljuk. A színtelen változatot kizárólag beltérre javasoljuk.

A termék alkalmazási tulajdonságait nagymértékben befolyásolhatják a felhasználás körülményei és az alapfelület minősége. A fafelületek eltérő tulajdonságai miatt próbafestés javasolt. A festendő fa legyen légszáraz (nedvesség tartalma 12-15%). A javasolttól eltérő alkalmazásból adódó hibákért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Kerülje a - például tűző naptól - felhevült felületek festését. Nem végezhető festés, amennyiben a festendő felület vagy a lazúr hőmérséklete alacsonyabb +5°C-nál vagy magasabb +35°C-nál.

 

 

A favédelem leggyakrabban választott módja a lazúrfestés. A több színben kapható lazúrok speciális adalékanyagaik révén megvédik a fát az időjárás viszontagságaitól, az UV sugárzástól és az elszíneződéstől. Kültéri alkalmazása esetén, elengedhetetlen a fakonzerváló alapozó alkalmazása, amely védelmet nyújt a rovarok, farontó gombák és a penész ellen. A kereskedelemben oldószeres és vizes bázisú lazúrok kaphatóak.     

A vizes lazúrok környezetkímélőek, emberi, állati szervezetre nem károsak, ezért kiválóan alkalmazhatóak beltérben, gyermekjátékokra, méhkaptárakra. Mindkét típuson belül létezik vékony-, illetve vastaglazúr. A  vékonylazúr előnye, hogy mélyen beszívódik a fába, nem képez filmréteget, így a pára folyamatosan távozhat belőle és könnyebb felújítani. Hátránya, hogy gyakrabban kell felújítani.


A vastaglazúr, azáltal, hogy fényes filmszerű réteget képez a felületen, víztaszítóbbá válik, tovább nyújt védelmet a fának és jobban tisztítható. Hátránya, hogy a napsütötte részeken a filmréteg öt-hat év múlva elöregszik és lepereg a felületről. Felújításkor, nem kis munkával, ezeket a részeket teljesen el kell távolítani.


Ezért a nem mérettartó (méretüket minimálisan változtató) szerkezetekre, például faburkolás, kerítés, pergola stb a vékonylazúrt ajánljuk. A beltéri, mérettartó (beépített) szerkezetekre kültéri árnyékos, időjárásnak kevésbé kitett részekre pedig vastaglazúrt.

 

Ha azt szeretné, hogy a festés igazán tartós és foltmentes legyen, fontos, hogy megfelelően előkészítse az adott felületet. Az alábbi táblázatban többféle felület esetére is ajánlunk megoldást Önnek: a Trilak-termékekkel kifogástalan munkát végezhet.



* Kültéri, vagy nedvességnek kitett helyeken való alkalmazásnál LAZURÁN OLDÓSZERMENTES FAANYAGVÉDŐSZERREL vagy LAZURÁN UNIVERZÁLIS FAANYAGVÉDŐSZERREL

** LAZURÁN FÉLOLAJJAL, vagy hígított LAZURÁN LENOLAJKENCÉVEL

*** A rétegek közötti csiszolás segítheti a megfelelő tapadást. A felületek eltérő tulajdonságai miatt próbafestés javasolt.

 

 

 

Hígithatóság: Hígítani nem szükséges. 
Kiadósság: 16 nm/l
Kiszerelések: 0,75l; 2,5l
Javasolt rétegszám: min. 2 réteg
Száradási idő: csiszolható/porszáraz: 2 óra teljes átszáradás: 12 óra 
Csiszolhatósági idő: csiszolható/porszáraz: 2 óra
Használatbavételi idő: teljes átszáradás: 12 óra

 

 



A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.