Sika MaxTack®


Vizes bázisú, nagyszilárdságú, magas kezdeti tapadású
ragasztó

 

Termékleírás

A Sika MaxTack® egy egykomponensű, nagyszilárdságú, kopolimer diszperziós ragasztó.

 

 

 

 

Alkalmazási terület

A Sika MaxTack® egy sokoldalúan felhasználható, nagyszilárdságú, magas kezdeti tapadású ragasztó különféle építőipari anyag beltéri és fedett kültéri ragasztására.

􀂄 A Sika MaxTack® nagyon jól tapad számos porózus anyaghoz, mint pl. beton habarcs, szálcement, fa és dekorációs anyagok festett alapfelületei
􀂄 A Sika MaxTack® alkalmas dekorációs elemek ragasztására, mint szegélyléc, fa keretek, panelek, cotto lapok, eloxált alumínium, kemény PVC profilok, polisztirol díszítőelemek, polisztirol mennyezetburkolatok, díszlécek. Egyéb alapfelületek és speciális festések estén előzetes vizsgálatok elvégzése szükséges.

 

Szinte minden területen:

Termékelőnyök

􀂄 Jó bedolgozhatóság
􀂄 Hatékony magas kezdeti tapadási tulajdonságok (zöld szilárdság)
􀂄 Szagtalan
􀂄 Szög- és csavarmentes rögzítés
􀂄 Beltéri használatra, falra és mennyezetre egyaránt
􀂄 Fedett kültéren lévő falra (előtető, erkély) is használható
􀂄 Vizes bázisú festékkel átfesthető
􀂄 A legtöbb felületen jól tapad

Szín: Törtfehér

Szállítás: 300 ml-es kartus (12 kartus/doboz)

Tárolási körülmények / eltarthatóság

Sérülésmentes, eredeti lezárt csomagolásban, száraz, napfénytől védett helyen, +10 °C és +25 °C hőmérsékletek között tárolva legalább 18 hónapig tárolható a gyártás időpontjától számítva. Fagytól védett helyen tárolandó.

 

Vegyi bázis: Egykomponensű, kopolimer kötőanyagú, diszperziós, vizes bázisú ragasztó

Sűrűség Kb. 1,42 kg/dm3

Bőrösödési-/fektetési idő Kb. 30 perc (+23 °C / 50% rel. páratart.)

Kötési sebesség Kb. 6 mm/24 óra (+23 °C / 50% rel. páratart.)

Állékonyság Magasan tixotróp

Alkalmazási hőmérséklet +15°C - 60°C között (száraz)

Szakítószilárdság 3,0 N/mm2; 1 mm-es ragasztóvastagság esetén (+23 °C / 50% rel. páratart.)

Shore A keménység 75 (28 nap után)

Kiadósság Használjunk 5 mm átmérőjű kinyomócsőrt, mellyel kb. 15 m hosszú ragasztást
tudunk készíteni egy 300 ml-es kartusból (kb. 20 ml/méter).

 

Alapfelület minősége

Az alapfelület tiszta, száraz, homogén, egyenletes, olajtól, portól és laza részektől mentes legyen. Festéket, cementiszapot és egyéb rosszul tapadó részeket az általános építőipari előírásoknak megfelelően távolítsuk el. A felületképző anyagoknak pl. festés, meg kell szilárdulnia (példaként: faforgácslap, gipszkarton), hogy az alapfelülethez jól tapadjon.
Az általános építőipari előírásokat tartsuk be.

Alapfelület előkészítése

A Sika MaxTack® általában kiválóan tapad a legtöbb tiszta és ép alapfelülethez. Kétség esetén készítsünk mintafelületet.
Nem porózus alapfelületek: Az eloxált alumíniumot egy tiszta rongy segítségével tisztítsuk meg acetonnal vagy
izopropanollal. A kiszellőzési idő min. 15 perc legyen (max. 6 óra).
Porózus alapfelület: A fát csiszoljuk meg, a beton és a habarcs felületét addig dörzsöljük, ill. csiszoljuk,
míg el nem távolítjuk a cementtejet. Minden esetben tisztítsuk meg az alapfelületet a portól és a zsíros lerakódásoktól.
Javasoljuk porszívó használatát.

Alapfelület hőmérséklete

Fektetés közben és a Sika MaxTack® teljes kötéséig az alapfelület hőmérséklete
+5 °C felett legyen.

 

Környezet hőmérséklete: Min. +5 °C / max. +35 °C

Alapfelületi nedvesség : Száraz (szemrevételezéssel)
Relatív páratartalom : 30% és 85% között

 

Bedolgozási módszerek / eszközök


Használjunk kézi- vagy levegős pisztolyt.

A ragasztót csíkban nyomjuk ki (5 mm átmérővel) az előkészített alapfelületre egymástól néhány centiméter távolságban. Amennyiben szükséges, használjunk fogas simítót.

Nyomjuk össze a részeket legalább 3 másodpercig, míg elérjük a megfelelő tapadást, mielőtt a ragasztó bőrösödik.

A ragasztási rétegvastagság 1-3 mm, a felületi egyenetlenségektől függően.

Azonnali rögzítéshez a ragasztóréteg vastagsága kevesebb vagy éppen 1 mm legyen. Ha szükséges, használjunk ragasztószalagot, éket vagy valamilyen alátámasztó eszközt, mivel a nehezebb elemeket alá kell támasztani az első 48 óra
alatt.

A nem megfelelően rögzített elem könnyen megigazítható a felhordást követő 5 percen belül. Majd ismét jól nyomjuk össze a ragasztandó elemeket.

A felületen megmaradt kikötetlen ragasztó egy tiszta rongy segítségével csak frissen távolítható el, és ha szükséges, vízzel tisztítsuk.

 

Szerszámtisztítás

Közvetlenül használat után az összes eszköz és berendezés vízzel megtisztítható. A megkötött / megszilárdult anyagot csak mechanikai úton lehet eltávolítani.

 

Megjegyzések a feldolgozáshoz / korlátozások


Ragasztás előtt mintafelületen ellenőrizze a festés megfelelő tapadását és ellenállását.

A festéknek teljesen ki kell kötni és összeférhetőnek kell lenni a ragasztóval.

Kétség esetén végezzen kísérletet egy mintafelületen vagy csiszolással távolítsuk el a festéket.

Az optimális tapadás érdekében az egyik felület legyen porózus vagy nedvszívó.

Görbe ragasztandó elemet ne rögzítsünk sima alapfelületre.

Az átfesthetőségre és a festék összeférhetőségére vonatkozóan előzetes vizsgálat elvégzése javasolt. A Sika MaxTack® átfestése esetén az összeférhetőségi tesztet a megkötött ragasztón kell elvégezni (24 órával a megkötést követően +20 °C-on).

Ne használja könnyen rozsdásodó alapfelületen, mint pl. festetlen acél, vas, stb.

Nagy hőmérsékletváltozás esetén történő felhasználás nem javasolt (kötés alatti mozgások).

A feldolgozási körülmények legyenek állandók (páratartalom, hőmérséklet, igénybevétel). Optimális kötés 48 óra után jön létre (+20 °C-on).

Ne használja a Sika MaxTack® ragasztót lágy PVC, PE, PP, teflon, és egyes plasztikus műanyag, könnyűbeton, tégla, horganyzott acél, alapozott fémek, porszórt bevonatok, égetett festékek, márvány, terméskő, bitumenes felületeken, természetes gumin, kloroprén, EPDM és olyan építőelemeken, melyek olajat, képlékenyítőt vagy oldószert, ill. szintetikus lágyító anyagot tartalmaznak (végezzen előzetes kísérletet).

Ne használjuk a Sika MaxTack® ragasztót:
- üvegtömítésként és tükörragasztáshoz
- padlón és fürdőszobai berendezési tárgyakon
- tartósan vizes környezetben lévő vagy magas páratartalomnak kitett hézagokhoz
- strukturális ragasztásra

 

 

Termékeinkkel végzett munka esetén a fontosabb fizikai, biztonságtechnikai, toxikológiai és ökológiai adatokat a termékekre vonatkozó Biztonsági Adatlapokban meg lehet találni. A veszélyes anyagokra vonatkozó rendelkezéseket be kell tartani.

 

Jogi tudnivalók

A Sika termékek alkalmazásához és végfelhasználásához kapcsolódó információkat és különösen az ajánlásokat a Sika jóhiszeműen biztosítja a jelenleg rendelkezésre álló ismeretei és tapasztalatai alapján arra az esetre, amennyiben a terméket a szokásos körülmények között kezelik, használják, tárolják. Ezen információkból, bármilyen írásos javaslatunkból, illetve más tanácsunkból a helyszíni körülményekben lévő különbségek természete miatt semmilyen az értékesítésre vagy adott célra való megfelelőségre vonatkozó garancia, vagy jogi vonatkozásból eredő kötelezettség nem
származtatható. Harmadik fél tulajdonjogát figyelembe kell venni. Minden megrendelést elfogadunk a jelenlegi értékesítési és szállítási feltételek szerint. A felhasználónak minden esetben az adott termék legfrissebb Termék Adatlapját kell figyelembe vennie, amit szívesen rendelkezésére bocsátunk.

Ebben a Termék Adatlapban közölt adatok megfelelnek a nyomdába adás időpontjában rendelkezésre állóknak. Amennyiben eltérés mutatkozik az adatlapon szereplő, valamint a szállítmány címkéjén lévő adatok között, úgy minden ilyen esetben a címkén szereplő adatok a mértékadóak. Ilyen és hasonló kérdéses esetekben kérjük, érdeklődjenek vevőszolgálatunknál. A kivitelezési és bedolgozási utasítást kérjük pontosan betartani, mivel az anyagra vonatkozó minőségi garanciánk csak az előírás szerinti felhordás, bedolgozás, felhasználás esetén érvényes.

 

 

További szakmai segédletért kérjük tekintse meg a következő oldalunkat :

 

 


A folyékony hulladékot a veszélyes hulladékok lerakóhelyére kell szállítani. Az üres, száraz dobozok újrafeldolgozhatóak vagy ennek hiányában hagyományos szemétlerakó helyre szállíthatók.




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.