Rengeteget lehet spórolni a rezsiszámlákon: nyáron hűt, télen fűt a hőszigetelő tapéta

 

 

Az építkezések, átépítések és felújítások kapcsán az egyik legaktuálisabb téma az épületek energiahatékonysága, az alacsony energiafogyasztású épületek kialakítása. Ebben az építőanyagok minősége mellett fajsúlyos szerepet kapnak a különféle szigetelőrendszerek, amik között újdonságnak számít a hő-és hangszigetelő tapéta. Ennek a különleges szigetelő rendszernek köszönhetően akár tíz százalékkal is javítható a fűtés hatékonysága.

A hő-és hangszigetelő tapéta gyártása során erősített, 250 grammos kartonra fél centiméter vastagságú polisztirol réteget – vagy, ahogy a szakmabeliek hívják, „szőnyeget”  A speciális tapétával elsősorban tetőterek, lakótelepi lakások, könnyűszerkezetes házak belső oldalfalainak és mennyezetének szigetelését oldják meg, de hő hidas szerkezetek belső szigetelésére is hatékony megoldást nyújt.

A szigetelés mellett a különleges felülettel eltüntethetők a dilatáció okozta repedések, és a táblás anyagok – például a gipszkarton elemek – találkozásai; de a hőszigetelő tapétának köszönhetően csökken a falak hidegsugárzása, a helyiségekben kellemes meleg érzetet biztosít, a fűtés hatékonysága pedig tíz százalékban javítható. A polisztirol felület azonban nemcsak szigetelésben bizonyít, hangszigetelő felületként is megállja a helyét.

Alapozás, ragasztás, tapétázás
A polisztirol tapéta felhelyezése előtt fontos a felület megfelelő előkészítése: a tapéta nem igényel glettelt felületet, de a felületről a laza enyves festékréteget le kell kaparni, az olajfestéket fel kell dörzsölni, a tapétát le kell szedni, végül pedig a felületet portalanítani is kell. Penészes falaknál fontos a fal szakszerű letakarítása, hogy a penész spórák szétszóródását elkerüljük.
Viszonylag nedvszívó felületek – beton, vakolt fal, gipszkarton, beton, pozdorja, OSB, fa – esetén alapozó réteg nélkül, nem nedvszívó felületeknél – fém, üveg, csempe, kerámia – alapozó felhordása után ragasztható fel a tapéta. (Az alapozó a hőszigetelő tapétához kifejlesztett speciális ragasztót előírásszerűen kell készíteni).
Az alap megfelelő tisztítása és alapozása után a tapéta felragasztása - kizárólag erre a ragasztási célra kifejlesztett - diszperziós ragasztóval történhet, amihez kis-és nagy kiszerelésben is hozzájuthat a vásárló. (Szakértők hangsúlyozzák, a por-és víz keverékéből előállított burkolatragasztók használata nem ajánlott). A falfelületre a speciális ragasztót teddy hengerrel kell felhordani és egyenletesen szétdolgozni. A tapétát nem kell beragasztózni, és a félreértések elkerülése végett, a falfelületre a tapéta polisztirol felét kell ragasztani.
A hőszigetelő tapéta különlegessége, hogy a tapéta egyik oldalán papírtúlnyúlással rendelkezik, hogy a tapétacsíkok egymás mellé ragasztva, egybefüggő és hézagmentes felületet alkossanak. A papírtúlnyúlást is a speciális ragasztóval kell bekenni, száradás után pedig a vékony sávot át kell glettelni, hogy a karton széle ne látszódjon.

Mivel a kartonfelület önmagában nem esztétikus, a száradást követően a felületet érdemes letapétázni, amihez a tapéta típusának megfelelő tapétaragasztót kell használni. Ragasztáskor elég csak a tapétát bekenni, a kartonra már nem szükséges ragasztót felhordani. Mivel a hőszigetelő tapéta kartonfelülete rossz nedvszívó képességű, annak közvetlen festése nem ajánlott. Aki mégis festeni szeretné, érdemes festhető vagy fűrészporos tapétával borítani.
Teljes száradás után a hőszigetelő alátéttapétára szinte bármilyen tapéta felragasztható, ám a ragasztót csak a fedő tapétára kell egyenletesen felkenni, az alátétre nem! Az alátét közvetlen festése nem javasolt, helyette inkább festhető, vagy fűrészporos tapétát érdemes a felületére ragasztani. Munka közben fontos az állandó szellőztetés a túlzott párásodás elkerülése érdekében.
Végezetül megemlítjük, hogy a belső hőszigetelés javítására használható parafa tapéta is, hiszen ez az anyag is jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és e mellett még jó hangszigetelő is. A falak szellőzését a parafa tapéta nem gátolja, és önmagában, külön fedőrétegként is nagyon mutatós falburkolatot képez.


 

 



A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.