Gipszkartonprofilok alkalmazása

A gipszkartonprofilok a szárazfal építés alapjai.   A gipszkarton falak és mennyezetek, álmennyezetek építéséhez vázszerkezet, keretszerkezet kell, amit lehet fából, vagy horganyzott acél profilokból építeni. A gipszkartonprofilok gyors és könnyű megoldást jelentenek a szárazfal rendszerek építéséhez. Először a padlóhoz rögzítik az UW profilokat. Az UW profil adja a gipszkarton falat tartó keret alját és tetejét. A profil rögzítése a padlóba körülbelül fél méterenként javasolt.

Az UW profilba függőlegesen beleállítják az azonos szélességű CW profilokat 60-62 cm távolságra egymástól, így egy gipszkarton tábla három CW profilra tud támaszkodni. A sarkokból indulva az első

CW profil 55-57 cm távolságra kerüljön. A CW profilok a fal mentén mindig egy irányba "néznek". A függőlegesen lerakott CW profilokra felülről újból UW profilt tesznek, ezzel keretet adva a gipszkarton falnak. Erre a keretre rögzítik a gipszkarton lapokat mindkét oldalára. 

A CW, UW profilok standard méretekben kaphatók

A mennyezetet vagy az álmennyezetet tartó CD profilokat a falhoz UD profillal rögzítik. Az UD30 profilt 4 vagy 3 méteres szálakban forgalmazzuk.

A gipszkarton mennyezethez, álmennyezethez való fő tartóelem és kereszt tartóelem a CD profil. Fő tartóelemként a CD profilokat 100 centiméterenként kell az UD profilhoz rögzíteni, ez alá kerülnek a kereszt tartóelemek 40-50 centiméterenként. 

A mennyezethez a gipszkartont a kereszttartó CD gipszkartonprofilokhoz rögzítik.  A CD profil a standard méretekben forgalmazzuk.

 

Szerkezeti profilok

A szárazépítészeti szerkezeti profilok alatt a gipszkarton falrendszer fémből készült speciális profiljait értjük. Ezek a profilok speciálisan formára hajtott horganyzott acélból készülnek. Az alul felsorolt CD, UD, UW, CW és UA típusúak, melyek segítségével elkészíthető a kívánt falszerkezet. Kettő féle falvastagságban kaphatóak. 0,5mm illetve 0,06mm -es falvastagságban horganyzott acélból. A termékek adatai között megtalálhatóak a méretek, tömegek, és kiszerelések pontos száma is. 

 

Választék:

CD-60 szerkezeti gipszkartonprofil A CD 60 szerkezeti profil mint a legnépszerűbb szerkezeti elem használható főként álmennyezeti tartószerkezet kereteként, előtétfalnál, mely esetben az akusztikus kengyellel oldható meg a függőleges illetve vízszintes szintezés. A CD profilt rögzíthetjük a legtöbb lehetőséggel, rendszerelemmel. legoptimálisabb módszerek lehetnek: beütődűbeles vagy beütőékes rögzítés.
UD-30 szerkezeti gipszkartonprofil Az UD profi amelynek a jelzése UD-30. Ennek a profilnak is több felhasználási, beépítési lehetősége van. Leginkább a függesztett álmennyezet keretszerkezeténél valamint előtétfalnál alkalmazható. Minden esetben vízszintes a rögzítései iránya. Ez a profil adja meg a keretet a mennyezet oldalfalainak rögzítésekor.
CW-50-75-100 szerkezeti gipszkartonprofil A CW profilok a falrendszer tartószerkezetének függőleges elemei. Ezeket a profilokat az UW profilokba illesztve, majd opel csavarral összehúzva tudjuk rögzíteni. Minden esetben figyeljen, hogy használjon vízszintező szerszámot. Ezek rögzítése előtt mindenképp fontos a poziccionálás azaz, hogy függőlegesen legyen elhelyezve a CW profil és merőlegeses legyen az UW profilokra, ezekkel az apró figyelmességgel is maximalizálhatjuk a szerkezet maximális szilárdságát valamint a gipszkarton építőlapok is könmnyen csavarozhatóak lesznek ha nem kell keresgélnünk a csavarok behajtásakor a profilt.
UW-50-75-100 szerkezeti gipszkartonprofil Az UW profil minden esetben horizontális, víztszintes beépítése ajánlott. Ezt a profilt 30-40cm-es közökkel rögzíthetjük az aljzatba és a födémbe. A profilnak a rögzítési technológiája. A kettő párhuzamos oldalfelületet átfogó talpra ragasszunk PAE szalagot, amely több szélességben is kapható, de ajánlott mindig a profil szélességének megfelelő szélességűt választani. Illesszük a helyére a profilt, majd fúrjuk át a profilt, melynek a furatainak helyzete és a furatok távolsága sablonként is szolgál az aljzat valamint a födém furatainak elkészítéséhez.
UA-50-75-100 ajtótok erősített szerkezeti gipszkartonprofil Az UA profilok használatát mindenképp javasoljuk azokon a helyeken ahol ajtót szeretnénk a leválasztott résznbe nyitni. (válaszfal esetén) Ehhez a profilhoz mindenképp ajánlatos az UA "L" kötő és a hozzá tartozó speciális hornyolt csavar alkalmazása.
alumínium élvédő normál és feles

Az ALU élvédők használata minden esetben ajánlott a gipszkartonból épített szerkezetek külső sarkainál, éleinél. Ezen kívül használhatóak más csorba, leütött sarkok esetén is amennyiben szeretnénk tökéletes éleket látni otthonunkban. Belső élel és sarkok megerősítésére használjon papír szalagot! 24mm x 24mm oldalélekkel 2.0, 2.5, 3.0m-es hosszúságú a feles 2.5m-es szálakban kapható

Acél mennyezeték
(beütőék)
Az acél beütőék a gipszkarton álmennyezetet tartó függesztőhuzal teherhordó födémszerkezetbe való rögzítésére alkalmazható. A nagyfokú ellenálló képességének köszönhetően tűz esetén is biztonságos.
Akusztikus lengőkengyel Anyaga: horganyzott acéllemezből kivágott és meghajlított profil
Felhasználási terület: álmennyezetek, tetőtér beépítések, keskeny előtétfalak CD-vázának rugalmas rögzítésére, amennyiben a szerkezettel szemben fokozott akusztikai igény van támasztva
Típusai: 60 mm-es szélességgel háromféle szerelési távolsággal: 30-60 mm, 60-90 mm, 90-120 mm
Állványrögzítő dübel Az M12 metrikus menettel kialakított szemes rögzítőelem állvány rögzítésekhez betonban. Praktikusan kombinálható többféle M12 menetű acél dübellel. A szem átmérője 23 mm.
Állványok, feszítő kötelek, láncok, mozgó állványok, biztonsági eszközök stb.
Alux élvédő

Belső sarok

A papír hézagerősítő szalagot többek között belső sarkok hézagolására használjuk. Alkalmazásával erős kapcsolatot hozhatunk létre.

  1. A sarok mindkét oldalára vigyünk fel hézagoló anyagot.
  2. Az előzőleg megnedvesített, megfelelő szögben behajlított papírhézagerősítő szalagot a sarokba helyezzük, majd belesimítjuk.
  3. A papír hézagerősítő szalagot úgy húzzuk át, hogy a hézagoló anyagot mindkét irányban kb. 15 cm-re elhúzzuk. A második, fedő réteget az alsónál kicsit szélesebben húzzuk el. A simítást általában elegendő egy rétegben elvégezni. A tökéletes száradást követően lecsiszoljuk a felületet.

Külső sarok

  1. Az Alux élvédőt külső sarkok merevítésére használjuk. A szalagot fémcsíkokkal befelé a hézagoló anyagba helyezzük. Elsimítjuk, és a szalag alól kinyomjuk a felesleges hézagoló anyagot. Az így rögzített szalagot áthúzzuk és lecsiszoljuk.

Külső és belső sarkok kialakítására a No Coat Ultraflex 325, csak külső sarok merevítésére a No Coat Ultratrim 1/2 L is alkalmazhatók. Ezek a termékek szintén papír alapúak a könnyebb és esztétikusabb alkalmazhatóság miatt, a sarkok merevítését az élvédők mûanyag erôsítése teszi lehetôvé. Alkalmazásuk szintén a fent leírt módokon történik.

Az élvédők rögzítésére és hézagolására a Rigips hézagoló anyagokat (Standard, Super, Vario, ProMix Mega) ajánljuk.

Derékszögű horgony Alkalmazási terület
CD profilok keresztező csomópontjában, normál igénybevételű álmennyezetek esetében. Csomópontonként 2 db szükséges.
Direktfüggesztő direktfüggesztő gipszkarton CD profilra vagy fa lécvázra szerelt álmennyezetek, tetőtérbeépítések, a keskeny előtétfalak,  és mennyezet burkolatok rögzítéséhez kiválóan alkalmazható tartozék, amennyiben a szerkezettel szemben nincsen fokozott hangszigetelésre igény.
Függesztőpálca A függesztett álmennyezeteknél használható elem. Ezt az elemet a rugós függesztőkkel használhatjuk és álíthatjuk be a függesztési magasságot. 25 cm-től 200cm-ig kerül forgalomba. a pálcák duplarugóval toldhatóak. szemes illetve kampós kivitelben kaphatóak. a kampós rögzítése beakasztással a szemes csavarral való rögzítést tesz lehetővé.
Szigetelő szivacs
gipszkartonhoz
Az UW és az UD gipszkarton profilok csatlakozásaihoz használandó öntapadó felülettel ellátott szivacscsík, melyek közt a különböző profil méretekhez igazítottan többféle méretben kapható. Használata a gipszkarton szerkezetek rugalmas csatlakozását teszi lehetővé, valamint a hő- és hangszigetelő képességét javítja. Használata egyszerű, így a gipszkarton szerelése akár házilag is elvégezhető.
Hossztoldó CD 60 mm-es gipszkarton profilhoz hossztoldó CD gipszkarton profilok hosszanti irányú  toldásához alkalmazható, és opel csavarral rögzíthető.
Gyorsfüggesztő

Kazettás álmennyezetek „T” alakú tartóprofiljainak rögzítésére szolgál.

Boltíves PVC élvédő

Hézagológipszbe vagy glettelőgipszbe ágyazva alkalmazható
Gipszkartonból, gipszrost lapokból, vagy tömör gipszlapokbólépített válaszfalak és egyéb szerkezetek ívesen vezetett pozitív sarkainak védelmére alkalmazható, boltívek, íves lépcsőfalak lezárásának szabályos élkialakítását teszi lehetővé

Rigips Befogó PVC profil (J profil) Szabadon álló gipszkarton lapok élének védelmére, műanyag, fehér színű.
Keresztösszekötő CD gipszkarton profilhoz keresztösszekötő CD profilok összekötését biztosítja, egymás fölött kereszteződő profiloknál, normál igénybevételű gipszkartonszerkezetek  esetén.
Duplarugó gipszkartonhoz duplarugó a kazettás álmennyezetek függesztésére, valamint a függesztőhuzalok toldásához egyaránt alkalmazható.
Gipszkarton erősítőcsík papír A papír erősítőcsíkot a fokozott igénybevételű gipszkarton falakhoz ajánljuk, különösen aválaszfalak negatív sarkainál. Megakadályozza, hogy a gipszkartonon hajszálrepedések keletkezzenek, éppen ezért a papír erősítőcsík a tetőtér beépítésénél elengedhetetlen kellék.
Rugós függesztő (Anker-fix) CD profilhoz A rugós függesztő (anker-fix) CD profilhoz a nagyobb tehernek kitett gipszkarton álmennyezetek függesztéséhez, a CD profilokhoz illeszthető.
   

 

Gipszkarton falak építése.

Gipszkarton lapokkal gyorsan kettéoszthatja nappaliját, vagy bármelyik szobáját. Viszonylag gyorsan kialakíthat egy leválasztást is.

Ha átrendezné a lakását, vagy egyszerűen csak unalmasnak találja már, akkor vágjon bele.

A gipszkartonnal való építkezés kis gonddal és kevés kosszal jár.
A gipszkarton fal építése gyorsan megy, és nem lesz csatatér sem a lakása.
A téglát nem kell becipelni. Nincs téglatörmelék, és fröcsögő habarcs sem kell hozzá. A gipszkarton lapok sokkal könnyebbek, mint a tégla.
A tartófalra felszereli a gipszkarton profilokat, és a profilokra felcsavarozza a gipszkarton táblákat. Arra ügyeljen, hogy csak a függőleges profilokra csavarozzon, és két toldás ne kerüljön egymás mellé.

Hézagolásra szükség van, de a hézagolás elvégzése után, már festheti vagy tapétázhatja is a falat.

Nemhogy egy hetet, de még néhány órát sem kell várni a fal száradására. Burkolni is lehet, ha csempét szeretne felrakni rá.

A két lap köze ne maradjon üres. Használjon kőzetgyapotot vagy üveggyapotot hangszigetelésre, hogy a zajok ne rohanjanak át a falon.


Az épületek belső részein a gipszet vakolásra, felületképzésre, vagy díszítésre használjuk fel. Már korán felismerték, hogy jó hő- és tűzállósága miatt a fafödémeket is megvédi tűz esetén. Ez elsősorban az anyagában megkötött víznek köszönhető. Ennek eredménye lett, hogy az acélszerkezetű házak elterjedésével a térelválasztó elemekhez gipsztáblákat kezdtek alkalmazni, biztosítva a kis súlyt és a tűzvédelmet. A papírköpeny pedig megnövelte ezeknek a tábláknak a húzó-hajlító szilárdságát, megszületett a gipszkartonlap.

A gipszkarton lapok előnye röviden összefoglalva könnyűségéből, könnyű szerelhetőségéből adódik.
A hagyományos technológiákhoz képest jóval idő- és költségtakarékosabb. Szerelése nem igényel komoly szaktudást és egyedi szerszámokat, ezért könnyen, házi technikával és némi odafigyeléssel magunk is meg tudjuk oldani. Az előző tulajdonságaiból adódik, hogy könnyen és gyorsan húzhatunk fel belőle válaszfalakat. Itt nincs száradási idő és a törmelék is elhanyagolható. Emellett a gipszkarton jó hőtároló képességéből adódóan léc- és fémszerkezetekre szerelve, a réseket hőszigetelő anyaggal kitöltve energia és hőtakarékos szerkezeteket tudunk kialakítani.

Gipszkarton alkalmazási területei

 

 

Gipszkarton előtétfal

Gipszkarton előtétfalat akkor építünk, amikor a fal akusztikai megerősítést igényel. Beépíthetjük még vezetékek eltakarására is, és akkor is, ha esetleg más nem túl esztétikus tárgy elburkolására van szükség. Alkalmas mindenféle elektromos kábel és csővezeték átvezetésére és elrejtésére. Nagy előnye a hagyományos kerámia falazattal szemben, hogy nem kell vésni a falat. Ezzel időt és pénzt spórolunk meg, és rengeteg koszt elkerülünk az építkezéskor. Gipszkarton válaszfal A hagyományos válaszfalszerkezetekkel ellentétben számos előnnyel rendelkeznek a gipszkarton válaszfalak. Gyors és egyszerű kivitelezés száraz építés, azonnal sima falfelület, mely festhető, tapétázható,  csempézhető minden épületgépészeti és elektromos vezeték, és a szerelvények vésés nélkül, könnyedén elhelyezhetők benne könnyű falszerkezet hő- és hangszigetelés terén tökéletesen megfelel a követelményeknek.

A legsűrűbben fém tartószerkezetre rögzítik a gipszkarton táblákat. Az épületfizikai és a artószerkezeti követelmények függvényében 1 vagy 2 réteg gipszkarton burkolat kerül rögzítésre. A gipszkarton falak nemcsak gyorsan építhetők, de gyorsan bonthatóak is, így az esetleges átalakításokat mindenfajta nehézség nélkül megoldhatja kosz és piszok nélkül.

Gipszkarton álmennyezet

A gipszkarton álmennyezet fa vagy fém tartószerkezettel beépíthető szerkezet, mely nemcsak abban az esetben alkalmazható, ha a mennyezet esztétikai javítására, a belmagasság csökkentésére vagy a födém zsaluzási hibáinak eltakarására van szükség, hanem akkor is, ha kifejezetten egy esztétikailag szép megjelenésű belső design-t szeretnénk elérni.

A gipszkarton álmennyezetek kialakításuktól függően lehetnek akár akusztikai vagy tűzvédelmi kialakításúak is, és a gépészeti vezetékek eltakarására is kitűnően alkalmazhatók.
A világítás, szellőzés és klímaberendezések tartozékai egyszerűen beépíthetők a rendszerbe.
Kiegészítő hőszigeteléssel a hőszigetelő értéket növelhetjük, és a léghang szigetelésének javítása is megoldható vele.

A beépített gipszkarton lapok felülete sík és sima. A beépítés után közvetlenül festhető és tapétázható.

A gipszkarton álmennyezetek leggyakrabban alkalmazott fajtái:sík álmennyezet látszóbordás álmennyezet akusztikai álmennyezet optikai álmennyezet tűzvédelmi álmennyezet

Az álmennyezetek rendkívül látványos megoldások kialakítására alkalmasak. Csak a képzeletünk szabhat határokat. A legkedveltebb megoldások közé tartozik a rejtett világítások kialakítása, vagy a különböző minták, formák és színek alkalmazása.

Gipszkarton tetőtér
A tetőtérbeli átalakításokra, zavaró részletek elfedésére vagy a használaton kívüli tetőterek használhatóvá tételére tökéletes megoldás a gipszkarton.
A lapokat egy egyszerű fém- vagy favázra könnyen és gyorsan rögzíthetjük.
Megmunkálhatósága egyszerű, a munkálatok ún. száraz építési technológiát követelnek. Ennek köszönhetően elkerülhető a kosszal járó munkavégzés, ugyanis ilyenkor nem viszünk be nedvességet a meglévő épületszerkezetekbe.
A beépítés során az esetek többségében hő- és hangszigetelő anyagokkal együtt szokták beépíteni.
A beépítés után azonnal festhető, tapétázható.
Gipszkarton szárazvakolatok, beépített bútorok és dekorelemek
A gipszkarton szárazvakolatok a száraz építési technológiának köszönhetően tiszta és gyors építést biztosítanak.
A téglafal elé közvetlenül elhelyezhető a burkolat, mely a vakolatnál sokkal simább és egyenletesebb felületet biztosít.
Azonnal festhető vagy tapétázható, nem kell várni a száradásra.
A gipszkarton még bútorok építésére is alkalmas, akár más építőanyagokkal (fával, téglával, kerámiával) kombinálva is. Egyedi design is létrehozható segítségével: ívek, kiszögellések, beugrók, falfülkék.

Néhány ötlet dekorelemek kialakításához:
1. boltívek
2. lépcsőzetes állmennyezetek
3. rejtett világítások
4. komplett bútordarabok kialakítása
5. a falon kívül futó csövek elrejtése/eldobozolása
6. pengefalak készítése

Gipszkarton előnyei a hagyományos falazóelemekkel szemben A gipszkarton fal a hagyományos falazóanyagból épült falakhoz képest jelentős megtakarítást jelent. A fémszerkezetre szerelt gipszkarton lapok közé hőszigetelő anyagot építhetünk be. Gondolja csak meg! Ez jelentős fűtési költség megtakarítást eredményezhet. Szeretne jóval jobban járni? Álmennyezetként felszerelve csökkenti a belső tér magasságát, és ezzel is jelentős fűtési költség megtakarítást eredményez. Hangszigetelő anyagot beépítve növelhetjük a falak léghanggátlását. Könnyen véshető. A gipszkarton falak üreges szerkezete sokkal inkább alkalmas a víz és villanyvezetékek könnyű és kényelmes elhelyezésére. A sima, száraz falfelületet könnyedén festheti, tapétázhatja, csempézheti.
A gipszkarton lap könnyű. Gipszből és papírból áll, ezért könnyű vele dolgozni. Egy gipszkarton fal megépítéséhez nem kell több raklapnyi súlyt megmozgatni, mint a hagyományos válaszfalak építésénél. Hasonlítsuk csak össze egy gipszkarton lap és ugyanolyan térfogatú hagyományos falazóanyag súlyát! Könnyen alakítható, a különböző geometriai kialakítások egyszerűen megoldhatóak. Egyenes falak, beugrók, faláttörések is létrehozhatók. Tetőtér beépítéskor könnyedén boríthatjuk gipszkarton lapok segítségével a ferde tetősíkot. Az építkezés helyszínén szerelhető össze. Viszonylag jól terhelhetők. Figyelem: nem teherhordó fal! Szerelése gyors. Nincs száradási idő, és nincs szükség zsaluzásra sem. Szerelése tiszta. Nincs fröcsögő malter. Nincs törmelék, nincs hulladék. Ezért utólagosan is beépíthetőek a gipszkarton falak. Nem szükséges folyékony, csepegő kötőanyag a rögzítéséhez. Egy esetleges jövőben átalakításkor könnyedén elbontható, áthelyezhető.

Költség- és időtakarékos
Agipszkarton rendszerek költségtakarékos és jó minőséget biztosítanak a belső munkáknál a pincétől a padlásig. A könnyű szerkezetek csökkentik a tartószerkezetek terhelését. A szárazépítési technológia a rövid építési idő következtében hozzásegít az építmény gyors használatba vételéhez. A Rigips lapok megmunkálása egyszerű és tiszta. Hoppá! Belegondolt már? A Rigips szerkezetek esetében már hetek óta kész,
kitapétázott lakásában pihen és élvezi munkája gyümölcsét, míg a hagyományos falnál a mester ekkor még javábansimít, vagy a vakolat szárad még hetekig. A vizes (habarcsos) módszer eredményeként egy romhalmaz marad hátra, törmelék, malter fröccsenés formájában, amit napokig tart eltakarítani. Ugyanez a szárazépítésnél 10 perc és egy kissöprű kérdése.

 

Néhány előny

Hőszigetelő
A kemény tél gyakran próbára teszi a leggondosabban megépített ház hőszigetelő képességét is. Így az optimális hőszigetelés nem luxus, sőt igen fontos tényező a takarékos fűtőenergia felhasználás és a jó közérzet érdekében. A Rigips rendszerek költségtakarékos hőszigetelést biztosítanak az egész ház számára. Az épületgépészeti vezetékeket takarékosan a falszerkezet üregeiben vezetjük.
Belegondolt már?
Milyen érzés és milyen nagy munka egy éppen felhúzott téglafalat össze-vissza vésni a villany vagy más szerelvény elvezetéséhez, és  milyen törmelék halom keletkezik...
A Rigips szerelt szerkezetek esetében ez az „élmény” teljesen elmarad, amit valószínűleg nem bánnak.

 

Hangszigetelő
A Rigips rendszerek kiváló hangszigetelést biztosítanak. Kéthéjú szerkezetek, akusztikai értelemben véve hajlítómerev héjból (Rigips lapokból) készítve, a hajlékony héjak együttrezgése által hatékonyan leépítik a hangenergiát. A légrétegek és a hangszigetelés (ásványgyapot) tovább csökkentik a maradék hangenergiát.
Belegondolt már?
A Rigips szerelt válaszfalak jóval kevesebb helyet foglalnak el a lakás hasznos alapterületéből, mint a hasonló műszaki tulajdonságú hagyományos, tégla válaszfalak.

 

Kellemes közérzet
Az építőanyag felülete befolyásolja a bennlakók kényelemérzetét. Azok az anyagok, melyek hővezető képessége csekély (pl. fa, gipsz) melegek és jó közérzetet biztosítanak a helyiségben tartózkodók számára.A gipsz anyagú építőanyagok, mint például a Rigips lap, növelikaz általános komfortérzést.
Belegondolt már?
Még nem született olyan kőműves mester, aki olyan sima felületet tudna vakolni, mint a gipszkarton tükörsima felülete, különösen nagy felületen. A sima felületen aztán élvezet lesz a tapétázás, csempézés. Így tehát elmondhatjuk, hogy a gipszkarton simán jobb megoldás!

 

Nem éghető
A Rigips lapok a gipszmag előnyös tulajdonságainak köszönhetően különösen alkalmasak megelőző tűzvédelemre. A gipsz 20% kötött kristályvizet tartalmaz. Ez 15 mm lapvastagság esetén 3 liter/m2 vízmennyiségnek felel meg. Tűz esetén ez a kristályvíz „beépített tűzoltóvízként” működik.
Belegondolt már?
A fa alapú burkolat anyagok tűz esetén nem igazán tűzgátlóként működnek. A gipszkartonnal viszont felbecsülhetetlen értékű perceket nyerhet a menekülés, illetve mentés számára szükség esetén. Fontolja meg!

 

Nem reped
A gipsz előnyös tulajdonságainak köszönhetően hőre szinte nem tágul és ennek eredményeként
nem is reped. A fugák szilárdan glettelve, csatlakozások rugalmas anyaggal kitöltve.
Belegondolt már?
Az összes többi építőanyagnál jóval nagyobb a valószínűsége, hogy repedéseket kell a későbbiekben
eltüntetnie. Akarja?

 

Helyiség klimatizáló
A Rigips lapok különlegesen alkalmasak a helyiség nedvességtartalmának szabályozására, mivel a gipszmag gazdag makropórusokban. A makropórusokban  gazdag építőanyagok alkalmasak arra, hogy időlegesen magukba szívják a nedvesebb levegőt, ezt raktározzák és szárazabb helyiség, klíma esetén visszapárologtassák környezetükbe. Így érvényesül a Rigips lapok légnedvesség szabályzó hatása.
Belegondolt már?
Ha a körülmények úgy adódnak, márpedig úgy szoktak adódni, a Rigips szerkezetek szükség esetén újból gyorsan és tisztán elbonthatók. Képzeljen el egy utólagos válaszfalszerelést egy már használatban lévő, parkettázott lakásban, vagy egy hagyományos téglafal elbontási viszontagságait egy bútorozott lakásban. A porolgatás és takarítás ott aztán nem leányálom.

 

Környezetbarát
A Rigips lapok gipszmagból és különleges, jó minőségű papírból készült kétoldali kartonburkolatból állnak. A gipsz teljesen illatmentes, nem tartalmaz és nem képez semmiféle egészségkárosító anyagot. A gipsz, mint építőanyag kiváló tulajdonságait környezetbarát feldolgozási és gyártási technológia egészíti ki.
Belegondolt már?
A Rigips szerkezetek legalább olyan élettartamúak, mint a hagyományos szerkezetek. Nyugat-Európa sok országában szinte csak ezt használják épületek/lakások belső kialakítására. Vajon miért?

 

Stabil szerkezet
A Rigips szerelt válaszfal speciálisan formázott acélprofil vázból áll, amelyet szilárdan a statikai
falhoz rögzítenek. Ezt a vázat burkolják mindkét oldalról gipszkartonnal. Az így létrejött konstrukció abszolút stabil.Gyengébb födémmel (pl. fa födém) technológiailag szinte más nem is jöhet szóba.
Belegondolt már?
Amilyen stabil, olyan könnyű, ami az életét is jelentősen megkönnyíti, amikor az építőanyagot
szállítja (gipszkartont akár személyautóval is viheti), vagy például a tetőtérbe kell az anyagot
„feltermelni”. A tégla cipelésével persze izmai erősödnek, de hát...

 

Terhelhető
A Rigips szerkezetekre mindenütt biztosan rögzíthetünk tárgyakat a kifejezetten erre a célra kifejlesztett és évtizedek óta sikeresen alkalmazott rögzítőelemek segítségével. A felfüggesztendő
tárgy fajtája és súlya szerint képszögek és üreges dübelek állnak rendelkezésre különféle kivitelben, amelyekkel akár 95 kg os konyhaszekrényt is felfüggeszthetünk méterenként.
Belegondolt már?
Mennyivel egyszerűbb és gyorsabb egy üreges dübelt rögzíteni,
mint egy hagyományos falba dübelezni? Próbálja csak ki!

 

 

 

 

 

Környezetszennyezés:

Napjainkban sok-sok káros anyaggal szennyezzük környezetünket. A vizekbe beleengedik a tisztítatlan szennyvizet. A gyárak, a közlekedési járművek és minden ami szén-dioxidot bocsát ki szennyezi a levegőt. A talajt pedig a mezőgazdaság teszi tönkre, a rengeteg vegyszerrel és műtrágyával. A tengeri katasztrófák is súlyos pusztuláshoz vezethetnek. Ugyanis a víz felszínén úszó olaj nem oldódik és elzárja az oxigént az élőlényektől. Így azok elpusztulnak. A légszennyezés mind az állatok, mind pedig az emberek számára káros. Egyre gyakrabban fordulnak elő savas esők is. A savas eső szétmarja a növényeket és megöli az állatokat. A mezőgazdaság a rengeteg vegyszerrel és műtrágyával rombolja a talaj élővilágát. A permetszereket a növények leveléről az eső lemossa, majd a vízzel együtt beszivárog a talajba. Újabb szennyezés!

 

Környezetvédelem:

Napjainkban egyre fontosabb a környezetvédelem. Ha mindenki odafigyel és törődik a természettel, akkor máris sokkal tisztább és egészségesebb lenne bolygónk! Tudjuk, hogy Földünk ivóvízkészlete egyre csak fogy és fogy. Rengeteg vizet spórolhatsz meg, ha kádban fürdés helyett inkább a tusolást választod; ha fogmosás közben nem folyatod a vizet; ha esővízzel locsolsz; ha a csöpögő csapot azonnal megjavítjátok... stb.! A talajszennyezést is lehet csökkenteni a gazdaságokban, a biogazdálkodással. Ha nem használnának vegyszereket (növényvédőszereket, műtrágyákat, permetszereket... stb.), a talaj élőlényekben (földigiliszta, rovarok... stb.) gazdag lenne. De ha mindenhol így gazdálkodnának, nagyon megdrágulnának a zöldségek, gyümölcsök és minden mezőgazdasági termék. Sokat számít az is, ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot. Külön a műanyagot, a papírt, a fémet, a veszélyes hulladékot stb. A komposztálás is ilyen alapon működik. A konyhai hulladék lebomlik, majd azt vissza lehet forgatni a talajba és humusz képződik belőle. Ez a növények számára nagyon fontos, ettől szebben fognak majd fejlődni. Így a konyhai hulladékot visszajuttatjuk a talajba és nem lesz belőle plusz szemét.

 



A veszélyes hulladékot eredményező vagy veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységnél betartandó alapvető követelmény, hogy törekedni kell a hulladék képződésének és veszélyességének megelőzésére és csökkentésére, illetve minél nagyobb arányú hasznosítására, biztosítani kell a hulladék sorsának nyomon követhetőségét, ellenőrizhetőségét, és meg kell akadályozni a környezet szennyezését, illetve az egészség károsítását. Kiemelt követelmény a leghatékonyabb megoldás, a legjobb elérhető technika alkalmazásának előírása (BAT), amelyet mind a veszélyes hulladékot eredményező termelési, szolgáltatási tevékenységek, mind a veszélyes hulladékok kezelése során tekintetbe kell venni.

A magyar veszélyes hulladék szabályozás korábban csak az előkezelő, hasznosító és ártalmatlanító tevékenységeket tekintette kezelésnek. A hulladékgazdálkodási törvény bevezette az EU-szabályozásnak megfelelő, szélesebb értelemben használt kezelés fogalmát, amely a hulladék fizikai vagy kémiai tulajdonságainak tényleges változását eredményező kezelési lépéseken túl a hulladék gyűjtését, tárolását és szállítását is magában foglalja. E szélesebb értelemben is a veszélyes hulladék termelőjének, majd mindenkori tulajdonosának, illetve birtokosának alapvető kötelezettsége, hogy a veszélyes hulladékot úgy kezelje, hogy azzal megakadályozza a környezet, illetőleg elemei szennyezését és károsodását, ennek megfelelően gondoskodjon a hulladék környezetkímélő kezeléséről és végső soron ártalmatlanításáról. Az ártalmatlanítási kötelezettségnek - a környezetvédelmi hatóság engedélyének megfelelően - eleget tehet saját maga, vagy teljesítheti azt a hulladéknak az annak ártalmatlanítására engedéllyel rendelkező szolgáltatónak –(kezelőnek) történő átadásával.

 

A fent említett információk laboratóriumi vizsgálaton és gyakorlati tapasztalaton alapulnak, amelyeket a termékismertetőben megadott időpontban ellenőriztek. A termék minőségét gyári rendszerünk garantálja, amely megfelel az ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszernek és az ISO 14001-es környezetvédelmi követelményeknek. Mint a termék gyártója, a termék javaslatainktól eltérő vagy nem megfelelő módon történő használatából adódó sérülésekért nem vállalunk felelősséget.
A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.