Adagio 7001-79

 

 

 

TAPÉTA FAJTÁK

 

A különböző tapéta alapanyagok nagyban meghatározzák a tapéta jellegét, kialakítását. A papír alapú tapéták kedvezőbb árat, míg a műanyag felületűek erősebb, tartósabb felületet biztosítanak. A modern eljárásoknak köszönhetően számtalan érdekes, egyedi felületű tapétával találkozhatunk.

Egyre inkább hazánkban is népszerűek a gyapjúrostos alapú tapéták, melyek rugalmasak, erősek valamint legfőbb előnyükként egy rendkívül egyszerű tapétázást tesznek lehetővé. Erről bővebb információ a Felrakási tanácsadó menüpont alatt található.

Az egyes tapéta típusoknál feltüntetett jelekről, melyek a tapéta katalógusokban és a tapéta címkéken is szerepelnek bővebb leírás aJelölések részben található.

 

Papírtapéta 

A korszerű, jó minőségű papírtapéta mindig két réteg papírból készül. A felső, fehér papírra nyomtatják a mintát, míg az alsó félfamentes, jó nedvszívó réteg megkönnyíti a felragasztást.

Mivel a jó minőségű papírtapéták felülete impregnáló bevonattal van ellátva, ezért enyhén nedves ronggyal tisztíthatóak. Tisztításkor azért vegyük figyelembe, hogy a tapéta teljes egészében papír alapanyagú.

Letörölhető

Kétrétegű, dombornyomott tapéta

 

Habosított tapéta

A felső rétege habosított műanyagból készül, így felülete nedves ronggyal jól tisztítható. Hátsó, hordozó rétege lehet papír vagy ún. gyapjúrost, mely könnyű kezelhetőséget, felrakhatóságot biztosít.
A gyapjúrostos tapéta előnyeiről részletes leírás a Gyapjúrostos tapéta címszó alatt található.

Lemosható

 

A felső műanyag réteg leszedhető. Papír hátsó réteg esetén.


Az egész tapéta maradék nélkül leszedhető. Gyapjúrostos hátsó réteg esetén.

 

Vinyl vagy selyem tapéta

A felső rész erős, nagyon jól tisztítható műanyag réteg. A felületét fényesre nyomva selyem hatás érhető el, de egyre több matt felületű, modern tapéta készül ezzel az eljárással. A hordozó réteg csakúgy mint a habosított tapétánál lehet papír vagy gyapjúrost.
Ha a vinyl tapéta vastagabb felső műanyag réteggel készül akkor érdekesebb felületi sturktúra alakítható ki, viszont a vastagabb anyag nehezebb négyzetmétersúlyt eredményez. Az ilyen ún. nehéz vinyl tapéták felrakásánál körültekintően kell eljárnunk, mivel különösen erős ragasztókötést kell kialakítani.

Nagyon jól lemosható, súrolható felület

 

A felső műanyag réteg leszedhető. Papír hátsó réteg esetén.


Az egész tapéta maradék nélkül leszedhető. Gyapjúrostos hátsó réteg esetén.

 

Gyapjúrostos (vlies) tapéta

A gyapjúszálak és kötőanyag keverékével létrehozott gyapjúrostos tapétákat egyre szélesebb körben alkalmazzák, elsősorban habosított műanyag és vinyl tapéták hátsó hordozó rétegeként.
Legfőbb  előnye, hogy a falak dekorálását gyorsan és egyszerűen tudjuk elvégezni. A művelet egyszerűsége nemcsak a házilagos tapétázást könnyíti meg, hanem a mestereknek is segít a szakszerű, esztétikus, "csíkmentes" tapétázó munkában.

 

1. A ragasztó felkenése a falra 2. A tapéta felhelyezése 3. A túllógó részek levágása
A falat bekenjük a tapéta ragasztóval. Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot, tehát a tapétát nem kell ragasztóval bekenni.  Alul, felül a túllógó részeket levágjuk.


A gyapjúrostos tapéta felrakásáról részletesebb leírás a Felrakási tanácsadó részben olvasható.  

Az erős, rugalmas anyag kiválóan alkalmas gipszkarton tetőtéri burkolatok tapétázásra is, mivel a tető kisebb mozgását rugalmasan követi, nem reped el.
Rugalmasságának és légáteresztő képességének köszönhetően új építésű házaknál is kiválóan alkalmazható.

A teljes, könnyű leszedhetőség is számtalan előnnyel járhat, mivel esetleges utólagos javítások (pl. villanyszerelő doboz kibontása) esetén a tapétát lehúzzuk a falról majd a javítások elvégzése után probléma nélkül vissza tudjuk ragasztani.

 

Különleges felületű tapéták

Textil, természetes anyagok, fémes felületek teszik otthonát egyedivé.

A különleges felületek szinte mindig kíméletes, szakszerű kezelést igényelnek mind a felrakás, mind a mindennapi használat során.

 

Felrakási tanácsadó

Az alábbi ismertető segítséget nyújt a tapétázás műveleteinek megismerésében, mely nemcsak a munkát maguk végzőknek lehet hasznos, hanem azoknak is, akik figyelemmel akarják kisérni a tapétázó mester munkáját.

Mielőtt elkezdenénk

Mielőtt a tapéta csomagolását eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk (Anfertigungs-Nr., Shade-No.) megegyezik (pl. 7A).
Ha ez nem megegyező, akkor ügyeljünk arra, hogy egy falon csak egy színszámú tapéta lehet. 

A tapétázás befejezéséig mindenképpen őrizze meg minden tekercs tapéta címkéjét.

 

Amíg lakásunk falai az új dekorációnak köszönhetően megváltoznak, a tapétázás folyamata során az alábbi három fő lépést kell végrehajtani:

  1. a meglévő falburkolat eltávolítása,

  2. a fal előkészítése, alapozás,

  3. a tapéta felragasztása.

 

A meglévő falburkolat eltávolítása

  • A falfelületen lévő régi anyagok, festékek, tapéták eltávolítása, lekaparása.
  • A régi papír alapú tapétát vízzel vagy tapéta leoldó folyadékkal többször átkenjük, majd amikor megpuhult, egy spaklival könnyen le tudjuk kaparni.
  • A gyapjúrost alapú tapétát egyszerűen le tudjuk húzni a falról.
  • Ha a kaparás után nagyobb (3-4 mm) mélyedések, vakolati sérülések maradtak, akkor ezeket réskitöltő anyaggal javítsuk ki.
  • A letisztított, kijavított falat kenjük át mélyalapozóval.

 

A fal előkészítése, alapozás

 

  • Célja, hogy egy szilárd, teljesen sima és színben homogén, tehát nem foltos falat hozzunk létre, mielőtt a tapétát felragasztjuk.
  • A teljes falat átgletteljük, majd a glett megszáradása után a falat át kell csiszolni, majd a tökéletes fal érdekében esetleg még egyszer átglettelni, csiszolni.
  • A glettelés befejezése után a falat át kell kenni híg tapéta ragasztóval a fal szívóképességének csökkentése érdekében.
  • Papír hátsó rétegű habosított vagy vinyl (selyem) tapéta esetében mindenképpen javasolt a tapétázás előtt a falat egy jó szívóképességű, ún. makulatúra papírral bevonni. Ez nagyban elősegíti a tapéta és a fal közötti megfelelő ragasztókötés kialakulását.
    Lehet a teljes falat makulatúrázni vagy csak a majdani tapétaillesztések helyére 20 cm széles csíkot ragasztani. A keletkezett szintkülönbséget a fal és a makulatúra papír szélei között, az átlapolásokat el kell glettelni.
    Nehéz, vastag vinyl tapéta esetében mindenképpen a teljes falat kell makulatúrázni.
  • Gyapjúrostos tapéta esetében makulatúra papírt semiképpen nem szabad alkalmazni, mivel ilyenkor feleslegesen teszünk a falra egy plusz réteget.

 

A tapéta felragasztása

A tapéta csíkok felragasztása a tapéta anyagától, típusától függően különböző lehet, de néhány dolgot minden esetben figyelembe kell venni:

  • A tapéta hátoldalán jelölje be a levágott tapétacsíkok tetejét, hogy az egyes lapok biztosan egy irányba álljanak. Ha a tapéta címkéjén a  jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva, váltakozó irányba kell felrakni.
  • A tapéta címkén található minta illesztés jel figyelembe vételével vágja le a tapéta csíkokat a falhossznak megfelelően, 5-10 cm ráhagyást hagyva.
  • Egy falfelület első csíkját vízszintező segítségével állítsuk függőlegesre. Az utolsó csíkot kismértékben (2-3 cm) hajtsuk át a következő falszakaszra, amely részre rátapétázva tudjuk a folytonosságot biztosítani.
  • A tapétázás során kerüljük a túlzott fűtést és a huzatot. A gyors száradás a tapéta nagymértékű zsugorodásával járhat, valamint a megfelelően erős ragasztókötés kialakulását is gátolja.

 

Papír vagy papír hátú habosított és selyem tapéta felrakása

  1. A falhossznak megfelelően levágott tapétacsíkot bekenjük a sűrűre kikevert tapétaragasztóval, majd a ragasztózott oldalát egymásra hajtjuk.
  2. Amikor a papír megpuhult a megfelelő ázási idő letelte után (kb. 5-10 perc), akkor a lapot széthajtva a falra helyezzük, illesztendő szélét a helyére igazítjuk, csúsztatjuk, majd tapétázó kefével a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra

 

 

Gyapjúrostos tapéta felrakása

 

  A nagyon sűrűre (szinte pudingszerűre)    
  Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot, tehát a tapétát nem kell ragasztóval bekenni. Tapétázó kefével, gumihengerrel vagy tapétázó lapáttal a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.      
  Alul, felül a túllógó részeket levágjuk    

 

Hibás felrakás esetén a tapéták bármikor gond nélkül visszaszedhetők és újból felrakhatóak. 

 

Bordűr felrakása


A bordűrt festett falra vagy papírtapétára gond nélkül ráragaszthatjuk. 
Műanyag bevonatú tapéták (habosított, selyem) esetében azonban célszerű a bordűrt a falra ragasztani.

A bordűr helyét pontosan kirajzoljuk, majd a tapétázást csak a vonalig végezzük. Végül a bordűrt felragasztjuk a kihagyott helyére.

Műanyag tapétára a bordűr kizárólag erre a célra szolgáló, speciális bordűr ragasztóval tehető csak fel.

 

Az anyagszükséglet felmérése

 


A mintaismétlődést és az eltolást számításba kell venni a szükséges tekercsek számának meghatározásakor. Egyes tapétáknál az eltolás mértéke meghaladhatja az egy métert!

 

A falfestéssel ellentétben a szükséges tapéta mennyiségének kiszámításához nem elegendő a tapétázandó felület felmérése. Mindenekelőtt az európai tekercsméretek legfeljebb 10,05 m x 0,53 m-re korlátozódnak, ezért a szokásos szobamagasságok mellett ennyi csak három teljes csíkra elegendő. Másodszor pedig mintás tapétáknál gyakran számításba kell venni a mintaismétlődést, ami azt jelenti, hogy a leszabott felesleg miatt veszteséggel kell számolni. A szabadon illeszthető tapéta felrakásánál nem kell figyelembe venni a mintát, így folytonosan felrakható, és gyakorlatilag nincs leszabási veszteség. Az egy vonalban illeszkedő mintáknál az egyes csíkok mintáit azonos magasságba kell felrakni. A csíkok vágásakor az egyes lapokon az azonos mintákat egymás fölé rakjuk, így a mintaillesztést figyelembe véve helyesen tudjuk levágni a lapokat. A kisméretű minták ismétlődésénél a leszabási veszteség minimális. Amikor eltolt illeszkedésű mintával dolgozunk, a csíkokat el kell tolni egymáshoz képest. Az eltolás mértékét a tapétatekercs címkéjén a mintamagassággal együtt jelzik. Például a 64/32 jelzés a címkén azt jelenti, hogy a mintamagasság 64 cm-enként ismétlődik és az ismétlődő minta illesztési eltolása 32 cm. Eszerint a leszabási veszteség legfeljebb akkora,  mint a címkén megadott mintamagasság. Ha a szobában beugrók, ferde falak, manzárd fülkék vagy alkóvok fordulnak elő, mindezen részleteket számításba kell venni. Másfelől az ablakok és ajtók területét nem kell levonni, hanem figyelmen kívül kell hagyni Végül pedig a tekercsek pontos számát csak a helyszínen vagy pontos kiviteli tervek birtokában lehet megállapítani. A szükséges tekercsszám hozzávetőleges becsléséhez használjuk az alábbi egyszerű tapasztalati szabályt:

Szoba kerülete x szoba magassága / 5 = tapétatekercsek száma. Természetesen ezt a képletet csak a DIN EN 233 szabványnak megfelelő európai tapétatekercsekre alkalmazhatjuk, melyeknek 10,05 x 0,53m a mérete. A nagy épületekben alkalmazott import tapéták, bordűrök, a természetes anyagú vagy fémes speciális tapéták, és az egyéb falburkoló anyagok mérete eltérhet a szabványtól.

A leszállított tapéta ellenőrzése Természetes és magától értetődő, hogy ellenőrizzük az árut, ha magunk vesszük meg. Azonban egy nagyobb beruházás során a nagy izgalmak közepette hajlamosak vagyunk elfelejteni egyes dolgokat. Ha a leszállított tapétatekercsek színszáma nem azonos, tehát különböző gyártási sorozatból származnak, szín- illetve struktúrabeli eltérések fordulhatnak elő közöttük. Az részletekben történő megrendelések ugyanilyen okból okozhatnak problémát; gyakran fordul elő, hogy az azonos színszámú tekercsek már kifogytak a készletből.

Ilyen esetekben a szoba sarkainál váltsuk a tekercseket. Így az eltérő szögben érkező megvilágítás elrejtheti az esetleges apróbb színeltéréseket. A “legyezőteszt” alkalmas a véletlenszerűen vett minták színegységességének megállapítására. Ehhez a tapétatekercseket legyezőformán kiterítjük az asztalon egymás mellett.

 

Az illesztés mentes tapéták leszabása egyszerű. Elegendő a szoba magasságánál 10-15 cm-el hosszabb csíkokat levágni. Így könnyű a mennyezetnél és a padlónál illeszteni. Egyvonalas illesztésnél a csíkokat egyszerűen a mintákat egymás mellé fektetve szabhatjuk. Eltolt illesztés esetében minden második csíkot el kell csúsztatni a megadott illesztési eltolás mértékében. Nagy minták esetén az illesztés miatt 1-2 tekerccsel többet kell vásárolni.

 


 

 


A folyékony hulladékot a veszélyes hulladékok lerakóhelyére kell szállítani. Az üres, száraz dobozok újrafeldolgozhatóak vagy ennek hiányában hagyományos szemétlerakó helyre szállíthatók.




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.