MAPELASTIC Kétkomponensű rugalmas cementkötésű habarcs betonok, úszómedencék és erkélyek vízszigetelésére. 

Jellemzők:

A Mapelastic betonok nagy rugalmasságú vízzáró bevonataként alkalmazható, különösen a repedezésnek kitett betonszerkezetekre. A Mapelastic az aljzatok meglévő hajszálrepedéseit áthidalja. A Mapelastic két előreadagolt komponensét víz és más összetevők hozzáadása nélkül egymással a teljes egyneműségig keverjen be. Az így kapott habarcs simítóval hordható fel a tökéletesen tiszta, tömör és vízzel előzetesen mattnedvesített aljzatra. A Mapelastic felhordható 2 mm vastag rétegben. A különösen hajszálrepedezett vagy nagy húzófeszültségnek kitett felületeknél lényeges, hogy fektessen bele 4 × 4,5 mm lyukméretű Mapenet 150-et. A Mapelastic nyúlási és repedés áthidaló képességének további növelésére javasoljuk, hogy helyezzen bele Mapetex Sel, macro-lyukméretű nem-szőtt polipropilén geotextíliát. Felhordás: simító vagy vakológép. A Mapelastic teljesíti az EN 1504-2 szabvány PI, MC és IR elvek szerint a betonszerkezetek védelmére a bevonatokra (C) előírt alapvető követelményeket. A Mapelastic megfelel az EN 14891 szabványnak. 

 


A Mapelastic a MAPEI kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett összetételű, cementekből, finom szemcseméretű adalékokból és speciális adalékszerekből, valamint szintetikus polimerek vizes diszperziójából álló kétkomponensű habarcs. Bekeverés után a két komponens sima, jól kenhető habarcsot ad, amely egy munkamenetben 2 mm vastagságig akár függőleges felületekre is könnyen felhordható. Magas és jó minőségű műgyantatartalma miatt a megkötött Mapelastic bármilyen
környezeti hatás mellett is tartósan rugalmas, 1,5 bar nyomásig teljesen vízzáró, a jégtelenítő sók, szulfátok és széndioxid vegyi hatásával szemben ellenálló marad. A Mapelastic minden tömör és kellően tiszta beton-, tégla-, kerámia- és márványfelületre kiválóan tapad. Ez a tulajdonság és az UV sugárzás károsító hatásaival szembeni ellenállása miatt a Mapelastic-kal védett és vízszigetelt szerkezetek tartósak még kifejezetten kedvezőtlen klimatikus viszonyokban is - például magas sótartalmú tengerparti légkörben vagy erősen szennyezett ipari környezetben. A Mapelastic teljesíti az MSZ EN 1504-9 („Termékek és rendszerek a betonszerkezetek védelmére és javítására. Fogalommeghatározások, követelmények, minőség-ellenőrzés és a megfelelőség értékelése. 9. rész: Általános elvek a termékek
és rendszerek használatára”) és az MSZ EN 1504-2 („Termékek és rendszerek a betonszerkezetek védelmére és javítására”) Behatolás elleni védelem (PI), Nedvességtartalom szabályozó (MC), Növekvő elektromos ellenállás a nedvességtartalom korlátozásával (IR) elveknek, bevonat (C) termékre előírt alapvető követelményeket.

FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK
• Ne használja a Mapelastic-ot vastag bevonatként (rétegenként 2 mm feletti
vastagságban).
• Ne használja + 5°C alatti hőmérsékleten.
• Ne adjon hozzá cementet, adalékot vagy vizet.
• A felhordás után az első 24 órában védje az esőtől, víztől.
• Ha a Mapelastic-ot nem burkolják le nagyfelületű teraszokon és lapostetőkön, az
aljzat nedvességtartalmától függően (általában 20-25 m 2
-enként) megfelelően
biztosítsa a páraelvezetést.
Ez különösen fontos akkor, ha a Mapelastic-ot nagyon nedvszívó aljzatra, mint
például polisztirol-gyönggyel vagy perlittel könnyített esztrichre hordják fel.


Aljzatelőkészítés
A) Betonszerkezetek és előregyártott elemek védelme és víz elleni szigetelése (például közúti és vasúti hidak pillérei és gerendái, hűtőtornyok, kémények, aluljárók, támfalak, tengerközeli objektumok, tartályok, úszómedencék, csatornák, gátak, oszlopok, erkélyfrontok).
A kezelendő felület legyen szilárd és tökéletesen tiszta.
Nagynyomású vízsugárral vagy homokfúvással távolítsa el az összes port, rozsdát, cementtej-, olaj-, zsír- és formaleválasztó maradványokat.
A Mapelastic-kal vízszigetelendő és védendő rossz állapotú szerkezetek károsodott, laza részeit és a rozsdát kézi, mechanikus vagy hidraulikus bontással távolítsa el.
Az utóbbi, nagynyomású vízsugaras megoldás különösen javasolt, mert nem károsodnak a betonacélok, és vibrációs repedések sem keletkeznek a szomszédos betonrészekben.
A korrodálódott részek teljes eltávolítása után javítsa ki a károsodott részeket a Mapegrout termékcsalád előkevert habarcsaival vagy a Planitop 400-zal (lásd a termékismertetőjüket).
A Mapelastic felhordása előtt a nedvszívó aljzatokat vízzel nedvesítse meg.

B) Teraszok, erkélyek és úszómedencék vízszigetelése
• CEMENTKÖTÉSŰ ESZTRICH:
– a kötési, illetve a plasztikus vagy a száradási zsugorodás miatt keletkezett
repedéseket Eporip-pel zárja le;
– ha legfeljebb 3 cm rétegvastagságú kiegyenlítés szükséges (lejtésadáshoz,
kavicsfészkek kitöltéséhez, stb.), használjon Planitop Fast 330-at.
• MEGLÉVŐ PADLÓK:
– a meglévő kerámia-, gres-, klinker- vagy terrakotta-, stb. fal- illetve padlóburkolat
szilárd, laza részektől, olajtól, zsírtól, viasztól, festéktől, portól, sókivirágzástól, stb.
mentes.
• VAKOLATOK:
– a cementkötésű habarcs vakolatok legyenek megfelelően érleltek (jó időben
rétegvastagság cm-enként 7 nap), szilárdak, portól és festéktől mentesek, és
tapadjanak megfelelően az aljzathoz;
• a felhordása előtt a nedvszívó aljzatokat vízzel nedvesítse meg.

 

A habarcs elkészítése
A B komponenst (folyadék) öntse egy megfelelő, tiszta edénybe, és folyamatos gépi keverés közben lassan adja hozzá az A (por) komponenst. Keverje a Mapelastic-ot alaposan mindaddig, amíg tökéletesen egynemű, csomómentes keveréket nem kap, úgy hogy kaparja le a keverő oldaláról és aljáról a nem tökéletesen elkeveredett port. A bekeveréshez kisfordulatszámú (legfeljebb 600
ford./perc) keverőt használjon, hogy a keverék ne habosodjon. A habarcsot ne keverje be kézzel.
A Mapelastic kisfordulatszámú keverőkben is elkészíthető, melyekhez rendszerint habarcsszóró berendezés is tartozik. Ilyenkor is fontos, hogy a habarcsszivattyúba teljesen csomómentes anyag kerüljön.

A habarcs kézi felhordása A bekevert Mapelastic-ot 60 percen belül hordja fel. Hordjon fel simítóval egy vékony réteg Mapelastic-ot az előkészített felületre. Hordjon fel egy második réteget is a még
friss anyagra úgy, hogy a végleges rétegvastagság ne legyen kevesebb kb. 2 mm-nél. Ha teraszokat, erkélyeket, úszómedencéket vízszigetel az első Mapelastic réteget ajánlatos egy Mapenet 150 réteggel megerősíteni (lásd a Mapenet 150 termékismertetőjét). A hálót hajszálrepedéses vagy nagy húzófeszültségnek kitett felületeknél is építse be. A háló fektetését követően és az első réteg száradása után (kb. 4-5 óra elteltével) hordjon fel simítóval még egy Mapelastic réteget. A Mapelastic nyúlási és repedésáthidaló képességének további növelésére javasoljuk, hogy helyezzen bele Mapetex Sel, makro-lyukméretű nem-szőtt polipropilén geotextíliát (lásd a Mapetex Sel termékismertetőjét). A Mapelastic első rétege legalább 1 mm vastag legyen. Az első, még friss réteg felületére óvatosan fektesse a Mapetex Sel-t, és nyomja bele a simító sima élével úgy, hogy tökéletesen nedvesedjen át. Ez után hordja fel a Mapelastic második rétegét, hogy a geotextíliát tökéletesen fedje a felületen, és simítsa be a felületet a simító sima élével. A vízszigetelésnél, az építkezés egyéb fázisaihoz képest, pontosabban készítse elő a
részleteket, és így már ezzel is képes egész más feltételeket biztosítani. Ezért a Mapeband TPE, a Mapeband és az egyéb különleges kiegészítő termékek nélkülözhetetlenek és meghatározó alkotóelemek. A Mapeband TPE szerkezeti hézagok és nagy dinamikus feszültségnek kitett hézagok
tömítésére, a Mapeband mozgási hézagok vízszigetelésére, a vízszintes és függőleges elemek felületei csatlakozásánál a vízszigetelések hajlaterősítésére, illetve a Drain termékcsalád különleges elemeinél a drén üregek tömítésére használható. Teljesen egyértelmű, hogy különös gonddal óvja e kritikus helyeket a kiegyenlítés és az aljzat tisztítás után és a cementkötésű vízszigetelő habarcs felhordása előtt.
A Mapelastic burkolása előtt legalább 5 nap kötési idő kivárása szükséges (kedvező időjárásnál).
Kedvező időjárási viszonyok jó hőmérséklettel lerövidíthetik ezt az időtartományt 24 órára nedves aljzatokon.

Kerámiaburkolat ragasztása Mapelastic-ra

• ERKÉLYEKEN ÉS ÚSZÓMEDENCÉKBEN:
– a burkolólapokat MAPEI cementkötésű ragasztóhabarccsal, széles fugahézagokat hagyva ragassza fel. Úszómedencékben használjon Granirapid-ot (szabványbesorolása: C2F/S1), Elastorapid-ot (szabványbesorolása: C2FTE/S2) vagy Keraflex S1-et (szabványbesorolása: C2TE/S1). Mozaikok ragasztásához fehér Kerabond T + kb. 8 kg Isolastic + víz 1:1 arányú keveréke (szabványbesorolása:
C2/S1) is használható;

– a lapok közötti fugahézagokat töltse ki például Ultracolor Plus-sal vagy Fugolastickal kevert Keracolor FF Flex vagy Keracolor GG cementkötésű fugázóhabarcsokkal (szabványbesorolása: CG2) vagy például Kerapoxy (szabványbesorolása: RG) epoxigyantával; – a mozgási hézagokhoz használjon megfelelő hézagkitöltő-anyagokat a MAPEI termékválasztékából (például Mapeflex PU21, Mapeflex PU20, Mapeflex PU40, Mapeflex PU45, Mapeflex PU50 SL vagy Mapesil AC).

A habarcs szórása
A felület előkészítése után (lásd az „Aljzatelőkészítés” c. bekezdést) szórja fel a Mapelastic-ot a simítóhabarcsok felhordására alkalmas megfelelő szórópisztollyal legalább 2 mm-es rétegenkénti vastagságban. Nagyobb rétegvastagság igényénél a Mapelastic-ot több rétegben hordja fel. A következő réteget az előző (4 – 5 óra múlva) megszáradása után lehet csak felhordani. Hajszálrepedéses vagy nagy igénybevételnek kitett felületeknél ajánlott az első, még friss Mapelastic réteget egy Mapenet 150 réteggel megerősíteni. A háló fektetése után a Mapelastic-ot azonnal sima simítóval simítsa el. Ha a hálót jobban be kell fedni, a következő Mapelastic réteg szórással vihető fel. A Mapelastic nyúlási és repedésáthidaló képességének további növelésére javasoljuk, hogy helyezzen bele Mapetex Sel, makro-lyukméretű nem-szőtt polipropilén geotextíliát (lásd a Mapetex Sel termékismertetőjét). A Mapelastic első rétege legalább 1 mm vastag legyen. Az első, még friss réteg felületére óvatosan fektesse a Mapetex Sel-t, és nyomja bele a simító sima élével úgy, hogy tökéletesen nedvesedjen át. Ez után hordja fel a Mapelastic második rétegét, hogy a geotextíliát tökéletesen fedje a felületen, és simítsa be a felületet a simító sima élével.
A mozgási hézagoknál illetve a vízszintes és függőleges csatlakozásoknál készítse a vízszigetelést különös gonddal, és építsen be filc szövetű lúgálló gumi Mapeband vagy a thermo-plasztikus polimerek és szintetikus elasztomerekből készült Mapeband TPE szalagokat. Ha a Mapelastic-ot híd-, vasúti aluljárók gerendáinak, csatlakozásainak és épülethomlokzatok, stb. védelmére használják, akkor a termék átfesthető a ColorMap ® automatikus színrendszerrel előállítottszínes színválasztékú, diszperziós akrilgyanta bázisú Elastocolor termékcsalád termékeivel. Másrészt, ha a Mapelastic-ot folyamatosan vízzel érintkező, hidegburkolattal nem burkolt felületek védelmére használják, például úszómedencékben, illetve gyalogosforgalomnak nem kitett vízszintes betonfelületeken, például, nem-járható lapostetőkön, a terméket fesse felül Elastocolor Waterproof rugalmas, akrilgyanta bázisú diszperziós festékkel (lásd az Elastocolor Waterproof termékismertetőjét). Az Elastocolor Waterproof a ColorMap ® automatikus színrendszerrel előállított színes színválasztékban kerül forgalomba, és a Mapelastic felhordása után legalább 20 nap múlva hordható fel.

 

A felhordás során és az után betartandó óvintézkedések

• +20°C körüli hőmérsékleten különleges óvintézkedésekre nincs szükség.
• Nagyon meleg időben a terméket (port és folyadékot) óvja a közvetlen napfénytől.
• Felhordás után, és különösen száraz, meleg vagy szeles időben, takarással védje a
felületet a gyors száradás ellen.


A műszaki adatok táblázata a Mapelastic azonosítási és alkalmazási adatait tartalmazza.

Tisztítás
A Mapelastic fokozottan tapad a fémekhez is, ezért a szerszámokat bő vízzel moshatja
le, amíg a termék még friss. Megkötött állapotban csak mechanikus úton távolítható el.

 

 

Anyagszükséglet: Kézi felhordással: kb. 1,7 kg/m 2 rétegvastagság mm-enként.
Szórással: kb. 2,2 kg/m 2 rétegvastagság mm-enként.
Kiszerelés:

32 kg-os egységekben:
A komponens: 24 kg-os zsákok;
B komponens: 8 kg kannák.

 

 

A folyékony hulladékot a veszélyes hulladékok lerakóhelyére kell szállítani. Az üres, száraz dobozok újrafeldolgozhatóak vagy ennek hiányában hagyományos szemétlerakó helyre szállíthatók.

 

 

FIGYELMEZTETÉS
A termékismertetőben feltüntetett műszaki adatok, javaslatok és utasítások mindig csak a megadott feltételek mellett érvényesek. Az ettől eltérő munkakörülményekre és felhasználási területekre nem jelentenek kötelezettséget. Amennyiben a fentiekben ismertetettől eltérő munkakörülmények között vagy felhasználási területeken akarják a terméket használni, akkor a termék használatának megkezdése előtt megfelelő számú próbát kell végezni. Bár a termékismertetőben szereplő műszaki adatok és javaslatok
legjobb tudásunkon és tapasztalatainkon alapulnak, ettől függetlenül csak a termékeink mindig azonos minőségére vállalunk garanciát. A termékre vonatkozó referenciák kérés esetén rendelkezésre állnak,
illetve hozzáférhetők a www.mapei.com honlapon

 

A fent említett információk laboratóriumi vizsgálaton és gyakorlati tapasztalaton alapulnak, amelyeket a termékismertetőben megadott időpontban ellenőriztek. A termék minőségét gyári rendszerünk garantálja, amely megfelel az ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszernek és az ISO 14001-es környezetvédelmi követelményeknek. Mint a termék gyártója, a termék javaslatainktól eltérő vagy nem megfelelő módon történő használatából adódó sérülésekért nem vállalunk felelősséget.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.