Baumit Mosaik Top

A termék:  Felhasználásra kész, műgyantakötésű vékonyvakolat.

Összetétel:  Akrilgyanta kötőanyag, kvarchomok, adalékszerek, víz.

Felhasználás: Víztaszító, különösen fagyálló és sóálló, lemosható, belső és külső térben egyaránt felhasználható színes vakolat, erős mechanikai igénybevételekre, elsősorban lábazati vakolatként, 2 mm-es szemcsevastagságban felhordva. Feldolgozása előtt Baumit UniPrimer Alapozó használata mindig szükséges!

 

 

Műszaki adatok:

Töltőanyag: színezett kvarckavics

Maximális szemnagyság: kb. 2,0 mm

Szilárdanyag-tartalom:  kb. 80 %

Tapadó szilárdság (betonon): nagyobb, mint 0,5 N/mm2

Páradiffúziós ellenállási szám (µ):  kb. 150

Kiadósság: 1 vödör vakolat kb. 5,5 m2 -re elég.

Anyagszükséglet: Glettelt felületre kb. 5,5 kg/m2

 

 

 

 

 

Az 1907/2006 számú (2006. XII.18.) EU Parlamenti és Európa Tanácsi határozat (II. sz. melléklet, 31. pontja) szerint a részletes veszélyességi besorolást a termék biztonsági adatlapja tartalmazza. A biztonsági adatlap letölthető a www.baumit.hu honlapról, vagy a gyártótól igényelhető.

 

 

 

Tárolás: Száraz, hűvös, fagymentes helyen lezárva 12 hónapig tárolható. Megkezdett vödröt jól lezárva kell tartani.

Minőség:  MSZ EN 15824 szerint 

Kiszerelés:  30 kg-os műanyag vödörben.

Alapfelület:  Az alapfelület legyen teherbíró, száraz, por-, fagy-, kivirágzástól és laza részektől mentes. Nem lehet víztaszító. 

 

• mész-cement és cementvakolatra

• beton és más ásványi alapra

• (régi) jól tapadó, ásványi és szilikátalapú festékre

• kő és azbesztcement lapra

• gipszvakolatra

  
Korlátozottan alkalmas:


• Lábazati Hőszigetelő Rendszerre világossági értéktől függően    alkalmas.
 

Nem alkalmas:

• mészvakolatra

• hőszigetelő vakolatra

• vízszintes alapfelületekre kültérben (pl. ablakpárkányok, kerítések, lépcsők felületére)

 

Különböző alapfelületekre előkészítése:


• Krétásodó, porló, ill. homokos felületet tisztítsuk meg, majd kezeljük Baumit Mélyalapozóval        (várakozási idő: min. 12 óra).

• Olajmaradványt betonon forró gőzsugárral, vagy különleges olajeltávolítóval tisztíthatjuk le.

• Lakk- és olajfilmet, enyvalapú festéket lemaratással és forró gőzsugárral távolítsuk el.

• Elpiszkolódott és/vagy elalgásodott felület mechanikusan,ill. forró gőz vagy homoksugárral, különleges szerek alkalmazásával távolítható el.

• Rosszul tapadó, ásványi alapú festékeket mechanikusan távolítsuk el.

• Kivirágzást mechanikusan kell eltávolítani. A különleges felújítási szabályokat figyelembe kell venni.

• Sérült, ill. repedezett felületeket tapasszal lehet kijavítani (pl. Baumit Ragasztó Tapasz). 

Minden alapfelületet Baumit UniPrimer alapozóval kell előkezelni (várakozási idő 24 óra).

Alapozás:  A megfelelően előkezelt alap kötött és száraz kell hogy legyen. Az alapozóval
teljes felületen alapozzunk, többszörös alapozásnál minden réteg között min. 12 órás száradási időt kell betartani.

Rétegfelépítés:  Egy réteg Baumit UniPrimer alapozó, majd egy réteg Baumit MosaikTop
vakolat.

Felhordás:  A terméket alaposan, egy lassan forgó keverővel keverjük fel. Egyéb festékanyaggal összekeverni tilos. A Baumit MosaikTop vakolatot rozsdamentes simítóval szemcsevastagságban húzzuk fel, majd még nedves állapotában megszakítás nélkül, mindig azonos irányban glettvassal simítjuk.

 


Egyenletesen és megszakítás nélkül dolgozzunk. A terméket alaposan, lassan forgó keverőgéppel kell keverni. Más festékanyaggal ne keverjük.  A felület, az anyag és a levegő hőmérséklete +5 °C-nál magasabb legyen a feldolgozás és a kötés ideje alatt.  Ne dolgozzunk közvetlen napsugárzás, eső és erős szél esetén, illetve megfelelő módon védekezzünk (védőháló). A feldolgozott Baumit MosaikTop
vakolat friss állapotában tejszerű bevonatú, mely a kikeményedés alatt áttetszővé válik. A levegő magas páratartalma vagy az alacsony hőmérséklet jelentősen meghosszabbíthatja a kötés idejét. A szilárdulási folyamat alatt nedvesség hatására tejszerű anyag válhat ki a vakolatból, mely a minőséget nem befolyásolja. A Baumit MosaikTop vakolat talajvíz, talajnedvesség ellen szigetelt épületszer-kezetre hordandó fel. Meg kell akadályozni, hogy csapadék- vagy rétegvíz egyéb helyen a szerkezetbe jutva a Baumit MosaikTop vakolat réteg mögött károsan feldúsuljon (pl. zsalutéglából készült erősen nedvszívó kerítések, támfalak, teraszok, erkélyek stb).


Biztonsági előírások:
A szemet és a bőrt valamint a nem befestendő felületeket, különösen az üveget, kerámiát, klinkert, natúrkövet, lakkot és fémet óvni kell a ráfröccsenés ellen. Szükség esetén bő vízzel azonnal le kell mosni. Nem szabad megvárni, hogy rászáradjon és megkeményedjen. 


A szerszámokat használat után vízzel azonnal meg kell tisztítani.

 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek  bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.