EP - Bodensiegel - Ipari - és Garázspadló bevonat

 


Keverési arány: 4 súlyrész Grundmasse + 1 súlyrész Härter

A gyártmány fajtája: Mechanikailag erosen terhelhet, vízzel higítható kétkomponens epoxidgyanta bevonat oldalfalakra és járófelületre.
Színárnyalat: RAL 7030 - kszürke, RAL 7032 – kavicsszürke. A színek egymás között keverhetk. (Egyedi színek gyártása külön egyeztetés alapján lehetséges.)

Fényességi fok: Selyemfényu.

Kötoanyag: Vízzel oldható két komponens epoxidgyanta, szervesoldószer mentes.

Pigmentbázis: Alkáli-, fény- és idjárásálló pigmentek, kopásálló és tapadásjavító extender.

Alkalmazás: Csak beltéri használatra. Minden ásványi eredet felületre felhordható, ipari környezetben is, mint pl.: gépkocsibeállók, átjárók, parkolóházak, mélygarázsok, áruátrakók és garázsok felületeire, továbbá oldalfalakra és járófelületre pince - és raktárhelyiségekben.

Tulajdonságok: Vízzel hígítható, környezetkimél, hre nem lágyuló (bizonyos korlátok között), mechanikailag terhelhet ill. mechanikai igénybevételekkel szemben ellenállóképes, „targoncabiztos „. Ellenáll híg savaknak, gyenge lúgoknak, olajoknak, benzinnek, sóoldatoknak, mint (pl. sószórás) továbbá az autó-, és targoncagumiabroncsok anyagátvándorlásaival okozott felpuhulásoknak. Csökkenti az alapfelület kopásából származó por képzdését és meggátolja az olaj, zsír és egyéb szennyezdések bejutását az alapfelületbe, könnyen tisztán tartható. Az EP-Bodensiegel nem alkalmas olyan tartós terheléséknél mint, pl.olajtartályok-, vagy egyéb gyjttartályok felületete, mely tartósan nedves környzetben helyezkedik el. Az acélgörgs kerékkel rendelkez targoncák esetében, a túlzottan nagy mechanikai terhelés miatt az EP-Bodensiegel szintén nem alkalmazható. Az epoxid- mgyanta bevonatok huzamosabb UV terhelés esetén enyhén veszíthetnek fényükbl, illetve krétásodhatnak, mely a bevonat minségét nem befolyásolja.

 


Különleges tudnivaló: A legoptimálisabb mechanikai terhelhetség valamint tartósság érdekében, illetve ahhoz, hogy egyenletes felületet nyerjünk célszer alap-, köztes-, és fedréteget alkalmazni. Az EP-Bodensiegel záró rétegeinél, csak az azonos gyártási számú kannák keverhetok össze.

Aljzat: Alkalmazható minden száraz, hordozóképes ásványi aljzathoz, amely portól, olajtól és egyéb elválasztó szerektl mentes. Nem alkalmas gipszkötés és bitumenes - esztrich alapfelületekre. Az aljzat maximális nedvességtartalma beton felületnél max. 4%, cementtartalmú estrich-eknél max. 3,5 %-os érték lehet, a legkisebb tapadási szakítószilárdsági érték > 1,5N/mm². Csak a megfelel vízszigeteléssel ellátott aljzatokra szabad felhordani, mivel a kapilláris úton felvándorló talajpára (talajnedvesség) a felületet károsíthatja, „felnyomhatja“ azt. A hordozóképes, elpiszkolódott felületeket nagynyomású vízzel, vagy gzzel kell megtisztítani. A nem hordozóképes, ersen szennyezett (pl. az olajos, zsíros, autóguminyomoktól stb. piszkos ), krétásodó, üvegszeren „cementtejes“ felületeket, mechanikailag alaposan meg kell tisztítani. Kisebb felületek esetében a tisztítás kézzel történhet, a nagy felületeket sörétes (golyós) szórással vagy annak megfelel eljárással kell tisztítani.

Elokészítés és felhordás: Az „edzt“ az alapkomponenshez kell önteni és lassú fordulatú kevervel (max. 400 U/min) intenzíven össze kell keverni. Az összedolgozás után át kell tölteni egy másik edénybe és újra, ismételten alaposan át kell keverni. Utólagosan ne hígítsa. Az alapkomponens ( Grundmasse) a térhálósítóhoz (Härter) való keverési viszonya, a csomagolási egységbol adódóan 1:4 arányú. Bedolgozási –fazékid: kb. 2 óra.
Az EP-Bodensiegel P 640 felhordása történhet ecsettel, hengerrel, vagy szórással.
Rétegfelvitel normál nedvszívású alapfelület esetében: 3 réteg 10-20 % vízzel hígított EP-Bodensiegel.

Alapozás: 1 réteg 30-35% % vízzel hígított EP-Bodensiegel.
Fedorétegek: 2-3 réteg 15-20% % vízzel hígított EP-Bodensiegel. Az alapozást mindig hengerléssel és intenzív bedolgozással kell végezni.

Rétegek felvitele: legkorábban 12 óra elteltével és 24 órán belül. A 24 órán túli száradási id, a rétegek közötti kötéshiányt eredményezi ! Régi epoxi-felületek felújításánál az alapfelületet fel kell érdesíteni.

Csúszásbiztos alapfelületek: Kb. 10% finom (0,2 mm-es) quartzhomok bekeverésével az EP-Bodensiegel csúszásbiztossá tehet, az alábbi rétegfelépítéssel:

Alapozás: 1 réteg 35 % vízzel hígított EP-Bodensiegel.

Köztes réteg: 1 réteg 10 % vízzel hígított EP-Bodensiegel + 10 % 0,2 mm-es quartzhomok. Nagyobb érdesség elérése érdekében, további rétegeket kell felhordani.

Záró réteg: 1 réteg 15-20 % vízzel hígított EP-Bodensiegel.

Kiadósság: kb. 180-220 g/m²/réteg.

Szerszámok tisztítása: A szerszámokat használat után azonnal melegvízzel kell kimosni.

Tárolás: Száraz és hvös, de fagymentes helyen kell tárolni. Lezárt eredeti edényben kb. 20°C-on 6 hónapig eltartható.
Kiszerelés: 5 kg (kombi kiszerlés).

Száradási ido: +20°C-os hmérsékleten és 60%-os relatív páratartalomnál az EP-B densiegel
1-2 nap múlva járható, 7 nap elteltével teljesen kikeményedik, terhelhet. Alacsonyabb hmérsékletnél a száradási idomeghosszabbodik. Felhordási hmérséklet: Az bevonóanyag-, környezeti leveg-, és az aljzathmérsékletnek legalább 10°C, max.
30°C-nak kell lennie. A relatív páratartalom nem lehet nagyobb, mint 80 %. A legoptimálisabb felhordási hmérséklet +15 és +25 Co között alakul ki. A + 10 Co alatti alapfelület homérsékeltnél a szárasdási-reakció id meghosszabodik, mely a bevonatrendszer károsodásához vezethet.

Védintézkedések: Az EP-Bodensiegel nyálkahártya irritáló tulajdonságú.Gyermekektol elzárva tartandó. Szembekerülés esetén azonnal vízzel ki kell öblíteni és orvoshoz kell fordulni. Szórásnál a porlasztott anyagot ne lélegezze be, csak jól szellztetett helyiségekben szabad alkalmazni. Nem kerülhet a csatorna-rendszerbe, természetes vizekbe vagy a talajba.

Hulladékkezelés: Csak a teljesen kiürült edényeket lehet az újrahasznosításba adni. Az anyagmaradványokat az EAK hulladékkód Nr. 080108 -(vizesbázisú lakkok és festékek hulladékai)-vagy az EAK hulladékkód nr.080105 -(kikeményedett festékek és lakkok) szerint kell kezelni.

 

 


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.