Tetol FB favédőszer

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Fenyő és lombos faanyagok tűz- gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző és részleges megszüntető védelmére szolgáló készítmény. A faanyagvédőszer ammónium- és bórvegyületeket tartalmazó, vízben oldható sókeverék. Hő hatására víz és a lángot fojtó ammóniagáz keletkezik, valamint a felület izzik, ill. szenesedik, lánggal nem ég.

Felhasználási terüllet

Beltéri, max. 75%-os relatív páratartalmú, a csapadék közvetlen hatásaitól védett épületszerkezetek (tetőszerkezetek, párnafák, fa nyílászáró szerkezetek, fa födémek, egyéb építési faanyagok) égés-késleltetésére, gomba és rovarkárosítók által veszélyeztetett faanyagok megelőző védelmére alkalmas. A készítményt olyan helyre célszerű felhasználni, ahol a faanyag védelme mellett a beépített faanyagok nehezen éghetővé tétele a cél, ill. ha az előbbi követelményt építési vagy tűzvédelmi hatóság kötelező (vagy ajánlott) jelleggel előírja.

 ALKALMAZÁS

A mázolással történő felületkezeléshez 30%-os oldatot kell készíteni (7 liter víz + 3 kg sókeverék). Az oldódást +5 °C felett keveréssel, meleg víz (víz hőmérséklete max. 40 °C lehet) felhasználásával lehet elősegíteni. +5°C alatt nem alkalmazható. Csak üledékmentes oldattal végezhető a kezelés.

A kezelendő anyag előkészítése

A kezelendő faanyagnak lemosottnak, száraznak, kéreg-, háncs- és mindenféle szennyeződéstől (por, zsír stb.) mentesnek kell lennie. Az anyag nem tartalmazhat teljes keresztmetszetre aktív gomba- és rovarfertőzött részt, ill. az ilyen faanyagot előtte megszüntető hatású faanyagvédőszerrel kezelni kell. A már korábban festett, ép felületeket a kezelés előtt csiszolással és portalanítással kell előkészíteni. A kezelendő faanyag nedvességtartalma ne haladja meg a 15%-ot. A kezelés után a faanyag ne repedjen meg; ha a magasabb nedvességtartalom miatt mégis megrepedne, a repedéseket ismét kezelni kell. A jobb védőhatás érdekében célszerű alkatrészben elvégezni a kezelést, mert így a csapok - furatok védelme is megtörténik.

Kezelés

A fenti összetétel szerint elkészített oldatból beltéri felhasználás esetén többször alaposan be kell mázolni a faanyagot. Az egyes rétegek között min.4 óra száradási időt kell hagyni. A termék felhordható áztatással és szórással is. Ajánlott felhordási hőmérséklet: +5°C - +25°C között. A kezelés tűzvédelmi szempontból akkor lesz hatásos, ha a felületre jutó védőszer (sókeverék) mennyisége legalább 380 g/m2, azaz kb. 30 %-os oldatból kb. 1,20 l/m2.

Ha csak gomba és rovar elleni megelőző védelmet várunk el a kezeléstől, akkor az előbbi mennyiség fele is elegendő védelmet nyújt. A már kezelt faanyag csiszolása, gyalulása esetén a kezelést a fentiekben részletezettek szerint meg kell ismételni. A használat után a szerszámok, munkaeszközök, ruházat vízzel tisztíthatók.

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.