Toscana diszítő, színező vékonyvakolat

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

A Toscana vakolatokat csak megfelelően szilárd, ép, szennyeződésmentes és légszáraz alapfelületre szabad felhordani. A fogadófelület minősége beton esetén legalább C16 jelű, vakolat esetén legalább Hvh 10 jelű legyen.

A gépészeti és szigetelési hibákat előzetesen szüntessük meg. A laza, sérült rétegeket, festékmaradványokat el kell távolítani, a felületi hibákat cementhabarccsal vagy Soriplan" BJ betoojavító anyaggal ki kell javítani. Törekedjünk arra, hogy a javított felület az eredetivel azonos struktúrájú és lehetőleg azonos összetételű legyen.

A Toscana vakolatokkal felületkiegyenlítést nem lehet végezni, ezért előzetesen ellenőrizzük az alapfelület egyenességét.

Régi, festett falfelületeket előzetesen át kell csiszolni, meg kell győződni arról, hogy elég szilárd-e a festékréteg és jól tapad-e az alapvakolathoz. A vékonyvakolatokat mészfestékre nem ajánljuk felhordani, mert annak tapadó szilárdsága kicsi. Az ilyen rétegeket előzetesen el kell távolítani.

Az alapfelület impregnálása

Ha az alapfelület szívóképessége nem egyenletes, színes vakolatok esetében színfoltosodás léphet fel, ezért minden esetben (régi és új alapfelületek esetében is) javasoljuk az alapfelület mélyalapozását.

A mélyalapozást vízzel 1:2 arányban hígított Toscana univerzális alapozóval végezzük el. Felhordása teddyhengerrel, ecsettel vagy szórással történhet.

Anyagszükséglet: kb. 0,1 kg hígítatlan alapozó/m2

Száradási idő: hőmérséklettől, páratartalomtói függően 6-24 óra.

Szín homogenitást biztosító alapozás

A fedővakolat felhordása közben kisebb hibák keletkezhetnek. Különösen igaz ez a dörzsvakolatokra, ahol eldolgozás közben a gördülő szemcsék mélyebb barázdákat húzhatnak és előtűnhet az alapfelület színe. Ezen jelenség kiküszöbölésére a fedővakolat színével azonos színű Toscana hengervakolattal kell alapozni a felületet. A hengervakolatot alapozóként használva 30% mennyiségű vízzel kell hígítani.

Felhordása teddy-hengerrel vagy korongecsettel történhet

Anyagszükséglet: kb. 0,3-0,4 kg hígítatlan hengervakolat/ m2

Száradási idő: hőmérséklettől, páratartalomtói függően kb. 24 óra

A Toscana vékony vakolatok alapozására szolgáló hengervakolat minden esetben, a kiválasztott színkód alapján, alapozóként színezve kerül forgalmazásra. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az alapozóként színezett hengervakolat színe legtöbb esetben nem egyezik meg a kiválasztott színkód színével. Főleg az erősebb színeknél szembetűnő a különbség. Ennek legfőbb okai a következők:

  1. A hengervakolatok színezési felára az erősebb színek felé haladva, jóval magasabb az egyéb vékony vakolatok szín feláránál, ezért a számítógép, alapozóként történő színezés esetén egy hasonló, kisebb színfelárú színkódot választ ki. Ezzel a választással költség takarékosabb lesz az alapozó színezése, de mégis eleget téve a felület homogén, hasonló szín követelményének. A halványabb, de hasonló színű alapfelület nem jelenthet problémát, a fedőréteg struktúra kialakításánál előforduló mélyebb barázdák esetén sem.
  2. A jobb fedőképesség elérése érdekében a hengervakolatot alapozóként használva, a színezés mindig fehér bázis színből történik, amiből sötét árnyalatú színeket nem, vagy csak igen nagy költségek árán lehetne készíteni.

Fedővakolatok felhordása: Fedővakolatként Toscana dörzs, kapart és hengervakolatot alkalmazunk.

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.