Barra 2000 vízzáró habarcs

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

BARRA emulziós alapozás után vékonyvakolatként felhordva alkalmas Barra 2000 akár ellenoldali víznyomás és szivárgó nedvesség elleni szigeteléshez egyaránt (elsősorban vasbeton szerkezeteknél). Nem párazáró.

A BARRA 2000 cement kötőanyagú, kvarchomokot és a tapadást, valamint a vízzáró képességet javító anyagokat tartalmazó, használatra kész porhabarcs. Alkalmas víznyomás elleni szigeteléshez és szivárgó nedvesség ellen egyaránt. A BARRA 2000 hatása a kapillárisok átmérőjének szűkítésén, tömítésén alapszik, de a bevonat légzőképességét nem befolyásolja (nem párazáró).. Alkalmazható épületszerkezetek és épületrészek hatékony és tartós szigetelésére magas- és mélyépítésben, szivárgó víz, talajvíz, felgyülemlett és bányavíz ellen. A BARRA 2000 főleg alap- és támfalak, pillérek, alaplemezek, pincefalak szigetelésére alkalmas régi és új épületekben.

 ALKALMAZÁS

A szigetelendő felületnek zsír-, olaj-, por- és laza részektől mentesnek kell lennie. A sérült helyeket ki kell javítani Soriplan BJ-vel vagy cement-homok 1:3-1:4 arányú keverékéből készített cementhabarccsal, a vízszintes és függőleges síkok találkozásánál is min. 5 cm görbületi sugarú cementhabarcs hajlatot kell kialakítani. Tégla-, kő-, ill. erősen szívó likacsos szerkezetekre a BARRA 2000 habarcs közvetlenül nem hordható fel. Ezeket a felületeket előzetesen be kell vakolni. Az alapfelület min. 14 napos korú legyen. A BARRA 2000-rel történő szigatelésre előkészített felületnek nedvesnek, de szivárgó víztől mentesnek kell lennie.

A BARRA 2000 felhordása előtt az alapot - lehetőleg előző nap - alaposan elő kell nedvesíteni. Közvetlenül a felhordás előtt alapozó- és tapadóhídképző rétegként 1:1 hígítású BARRA EMULZIÓ-val célszerű az alapot lekenni, melyre kb. fél óra múlva el kell kezdeni a szigetelőhabarcs felhordását. (A BARRA EMULZIÓ felhasználására vonatkozó részletes információkat ld. a termék ismertetőjében.) +5°C alatti környezeti és alapfelületi hőmérséklet esetén a szigetelőmunka nem végezhető el.

A BARRA 2000 használatra kész habarcs, annyi vízzel kell összekeverni, hogy képlékeny konzisztenciájú legyen. Mindig a poranyaagot szórjuk folyamatos keverés közben az előre kimért mennyiségű vízbe.Keverési arány: 1 térfogatrész víz: 2,5-3 térfogatrész BARRA 2000. A tapadás és a megszilárdult habarcs machanikus tulajdonságainak további javítására az első szigetelőréteg bekeverésekor víz helyett 1:1 hígítású BARRA EMULZIÓ is használható. (Ld. BARRA EMULZIÓ termékismertető!) Ügyelni kell a csomómentes keverésre, ezért ajánlatos a keverést géppel végezni. Mindig csak annyi keveréket készítsünk, amennyit 45 percen belül fel tudunk használni. A 45 perc feldolgozási időn belül 10-15 perc pihentetési idő biztosítása ajánlott a felhordás megkezdése előtt.

A megdermedt BARRA 2000 vízzel nem hígítható, azt felhasználni nem szabad! A keverővízzel szemben támasztott minőségi követelmények feleljenek meg a betonkészítéshez előírt vízminőségi követelményeknek.

Felhórdás módja : A szükséges rétegvastagság és a felhordás módja a vízzáró habarcs későbbi igénybevételének mértékétől függ.

1. Földnedvesség és szivárgó víz ellen : A megkevert anyagot két rétegben kell a felületre felhordani rövid szőrű korongecsettel. A második réteget akkor kell felhordani, amikor az előző réteg már elviseli a kisebb mechnaikai igénybevételt. Ez hőmérséklettől függően kb. 6-8 óra elteltével következik be. A két rétegben felhordott anyag rétegvastagsága kb. 1,5 mm legyen összesen.

Anyagszükséglete: 2-3 kg/m2/2 réteg.

2. Felgyülemlett víz és talajvíz ellen 1 m vízoszlopmagasságig : A felhordás két munkamenetben történik, mégpedig úgy, hogy az első réteg BARRA 2000 vízzáró habarcsot nagy vasimítóval alulról felfelé, mérsékelt nyomással hordjuk fel a felületre. A felhordott anyag max. rétegvastagsága 2 mm-nél ne legyen több. A második réteget 6-8 óra elteltével rövid szőrű korongecsettel kell a felületre felhordani. A két réteg vastagságának 3-3,5 mm-nek kell lennie.

Anyagszükséglete:4-5 kg/m2/2 réteg.

3. 1 m vízoszlop-nyomás feletti igénybevétel esetén : Fenti igénybevétel esetén a BARRA 2000 alkalmazása három rétegben történik. Az első két réteget nagy fasimítóval kell felhordani, mégpedig úgy, hogy a rétegenkénti anyagvastagság a 2 mm-t ne haladja meg. A harmadik réteget rövid szőrű korongecsettel kell kb. 1 mm-es rétegvastagságban a felületre juttatni. Az egyes rétegek felhordása között kb. 6-8 órás várakozási idő szükséges. A három réteg vastagságának összesen 4,5-5 mm-nek kell lennie.

Anyagszükséglet: 7-8 kg/m2/2 réteg.

Utókezelés

A frissen felhordott szigetelést naptól, széltől, esőtől védeni kell. Az utókezelés időtartama 5 nap, melynek folyamán az elkészült vízzáró vakolatot nedvesen kell tartani. Az utókezelést az utolsó réteg felhordását követően 12-14 óra elteltével kell megkezdeni. Nagyobb mechanikai, illetve koptató igénybevétel esetén az utókezelt szigetelés sérülés elleni tartós védelmét (függetlenül a felhordott rétegszámtól) használatbavétel előtt vakolattal vagy egyéb módon biztosítani kell. Az elkészült vízzáró vakolat bármilyen igénybevételnek (víznyomás, védővakolat-készítés stb…) csak az 5 napos utókezelést követően tehető ki.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.