Epokoll EC festék jellegű bevonóanyag

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Vizes-emulziós, folyékony, kétkomponensű, kettős kötőanyagú, vízzáró bevonó anyag. Rendkívül jól tapad a szilikátbázisú építőanyagokhoz, nagyon jó az időjárás -állósága. Előnyösen alkalmazható beton műtárgyak, vagy más cement kötőanyagú felületek díszítő jellegű korrózióvédelmére az ivóvízellátás területén is.

Az Epokoll EC vizes-emulziós, folyékony, két komponensű, kettős kötőanyag ú bevonóanyag. Az "A" komponens epoxigyantát és hidraulikus kötőanyagot, pigmenteket, töltö- és segédanyagokat, a "B" komponens vizesemulziós térhálósítót tartalmaz. A két komponens összekeverve festékjellegű bevonóanyagot képez.

Rendkívül jól tapad a szilikátbázisú építőanyagokhoz, nagyon jó az időjárás-állósága. Előnyösen alkalmazható beton műtárgyak és más cement kötőanyaq ú felületek (pl. betonyp, azbesztcement, stb.) díszítő jellegű korrózióvédelmére az ivóvízellátás területén is. A régi, hibás korrodált beton javítása (pl. Soriplan BJ termékcsaláddal) után a helyreállított felületetet megjelenésben, színben egységesíti, a további korróziótói megóvja. Erős koptató igénybevételnek nem tehető ki. A bevonóanyag -25°C és +60°C között vehető tartósan igénybe.

A "mérsékelt lángterjedésű" osztályba tartozó padlóbevonat az "A" és "B" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyiségek kivételével alkalmazható. Felépítéséből adódóan abevonóanyag felhord ható frissen készült (de már lépésbiztos), vagy a kömyezeti viszonyokból eredően nedves betonfelületre is. A bevonat párazáró, így a frissen készült betonfelület utókezelése az Epokoll EC bevonat esetén elhagyható. A bevonat külső légköri hatásoknak ellenálló, pára- és vízzáró. Negatív oldalról max. 3 bar víznyomással terhelhető.

 ALKALMAZÁS

A komponenseket felhasználás előtt legalább 24 óráig szobahőmérsékleten célszerű tárolni. Az Epokoll EC "A" és "B" komponenseit a megadott 2:1 tömegarányban kell összekeverni, tehát egy vödör "A" kornponenshez egy vödör "B" komponens szukséges. Egyszerre azonban csak annyi anyagot szabad bekeverni, amit 1 órán belül fel tudunk hordani. A pontosan öss~ernért kornponenseket egy 300-400 ford/perc sebességű fúrógépbe fogott keverőszárral 4-5 perc alatt hornogénre keverjük, rnajd 15-20 percig pihentetjük és újra átkeverjük. További keverés közben adjuk hozzá az ecsetelhetőséghez szükséges vizet, rnax. 25%-ot.

Az alap előkészítése

A cementkötésű felületek zsír, olaj, por és egyéb szennyeződésektől, laza, porló részektől, cementtejtől rnerrtesek, rnin. C 16 szilárdságúak és legalább +10°C hőrnérsékletűek legyenek. Szükség esetén az alapot célszerű hornokfúvatással, lánghántolással, köszörüléssei rnegtisztítani. Az azbesztcement és betonyp lapokat a felhordás előtt meg kell esiszelni, majd portalanítani, rnert a sablonleválasztó rnaradványai miatt a felület szívóképessége nem egyenletes.

Felhordás

A felhordás optimális hőmérséklete +15-+20 °C. Esős időben és +10°C alatti hőmérsékleten ne használjuk az anyagot, nedves felületre azonban felhordható. A felhordást végezhetjük ecsettel, vagy teddy-hengerrel.

Festékbevonat kialakítása

1. réteg : Az Epokoll EC bevonóanyagot 20-25% vízzel meghígítva hordjuk fel, ügyelve arra, hogya pórusokat az anyag elfedje.

2. réteg : A bevonóanyagot 15-20% vízzel hígítva hordjuk fel.

Anyagszükséglet: 90-140 g/m2 (hígítatlan festék). Anyagszükséglet két rétegben a hígított festékből összesen: 0,3-0,5 kq/m2.

Ajánlott módszer padlóbevonat készítésére

(A padlóbevonatkénti alábbi alkalmazási mód az alkalmassági bizonyítvány hatályán kívül esik, az erre vonatkozó útmutatás kizárólag az ÉMI vizsgálatain és gyakorlati tapasztalatainkon alapul.)

1. Alapozás : Az előkészített alapra - erősen szívó felület esetén előnedvesítés után - felhordjuk az EPOKOLL®Ee bevonóanyagot, kb. 20-25% vízzel meghígítva, olyan mennyiségben, hogya festékrétegbe a következő lépésben rászórandó homok jól bele tudjon ragadni.

2. Homokszórás : Tűziszárított, egyfrakciójú (0-0,4 mm vagy 0,3-0,7 mm szemcseméretű) kvarchomokkal vagy 0-0,5 mm szemcseméretű korunddal szárazra szórjuk a frissen felhordott alapozó réteget. A festék megkötése után - min. 24 óra várakozási idő után - a felesleges homokot összesöpörjük.

3. Védőréteg : A járófelületként előírt kopásállóság biztosítására a homokszórás után kialakult szemcsés homokfelületet kemény, kopásálló poliuretán lakkréteggel (pl. Desmodur E 21) kell bevonni. Ha a beton műtárgyakat páranyomás ellen kívánjuk szigeteini, tanácsos két-három rétegben, köztük homokszórássai felhordani a bevonóanyagot. A bevonat repedést áthidalni nem képes. Ilyen igény vagy előírás esetén arról külön gondoskodni kell.

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.