Soripon Extra aljzatkiegyenlítő habarcs

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Hidegburkolat, parketta, műgyantabevonat alá, Soripon Extra valamint padlófűtés esetén és kültérben is alkalmazható, nagy szilárdságú, önterülő aljzatkiegyenlítő.

Alkalmazási terület

Jól alkalmazható szerelőmunkákhoz, nyílászárók rögzítéséhez, lehorgonyzásokhoz, tiplik, tartóvasak stb. rögzítéséhez, valamint beton- és cementhabarcs- vakolat felületek utólagos, gyors javításához (kitörések, fészkek, egyéb hibahelyek), bel- és kültérben is.A Soripon Extra önterülő aljzatkiegyenlítő cementbázisú, szürke, homogén, por alakú, az előírt mennyiségű vízzel megkeverve jó önterülő képességű, megszilárdulása után vízszintes, fagyálló, flexibilis, kemény, sima felületet biztosító anyag. A Soripon Extra beltéri szokásos és nagyobb mechanikai és kültéri igénybevételeknek is megfelel. Alapozója vizes műgyanta diszperzió.

Alkalmazási terület

A Soripon Extra aUzatkiegyenlítő lakó- és középületek általánosan előforduló burkolatai, bel- és kültéri kerámiaburkolatok vagy egyéb merev burkolatok, valamint ragasztott parketta, szőnyegpadló, filcalátétes szalag parketta, PVC burkolat, stb. alatti aljzatkiegyenlítésre ajánlott.

A Soripon Extra aUzatkiegyenlítő habarcs szilárdsági értékei kiválóak, így a termék az alábbi célokra is felhasználható:

A Soripon Extra gyalogos forgalomnak kitett helyeken is alkalmazható önálló járófelületként, de a jobb kopásállóság és a könnyebb tisztántarthatóság érdekében célszerű azt Epokoll Emulzióval, Betonlakkal vagy Epokoll EC-vel átvonni. (lásd: önálló padlóburkolat kialakítása)

 ALKALMAZÁS

A Soripori Extra aljzatkiegyenlítő habarcs csak tiszta (zsírtól, olajtól, portói és mindenféle más szennyeződéstől mentes), legalább C12 szilárdságú alapfelületre, (hőérlelt vagy természetes szilárdulású aljzatbeton, könnyű beton, Soriplan BJ-vel vagy hasonlóan szilárd cementhabarccsal simított felület, stb.) kerülhet. A betonalap dilatációit az aljzatkiegyenlítő rétegen át kell vezetni. Egybefüggő felületen a Soripon Extra aljzatkiegyenlítést legalább 25 m2- ként (ill. ha a felület átlója 7-8 m-nél nagyobb) dilatálni kell. Felhordás előtt alapozó használata szükséges.

Alapozás

A Soripon Extra habarcs felhordása előtt az alapfelületet háromszoros mennyiségű vízzel hígított Soripon alapozó emulzióval kell alapozni.

Anyagszükséglet: 0,2-0,4 kg/m2 hígított emulzió, a felület szívóképességétől függően (0,05-0,10 kg/m2 hígítatlan alapozó).

Nagyobb mechanikai igénybevételnek kitett padlószerkezet esetén az aljzatkiegyenlítőnek is nagyobb tapadószilárdságot kell teljesítenie. Ilyen esetekben a Soripon Extra alapozását Barra Emulzióval vagy Epokoll Emulzióval kell elvégezni.

Habarcskészítés

A habarcs előállítását célszerű olyan lassú fordulatszámú fúrógépbe fogott keverőszárral végezni, amelynek a teljesítménye min. 1000 W. Túlságosan magas fordulatszámon végzett keveréssel a friss habarcsba káros mennyiségű légbuborék kerül. A poranyagot az előírt mennyiségű vízbe folyamatosan adagolva az állandó keverést a habarcs csomómentességéig kell végezni (kb. 2-5 perc). A bekevert Soripon Extrát 5-10 percig pihentetni kell. A habarcsot pihentetés után újra átkeverjük, majd felöntjük. A bekevert habarcsot 20 percen belül kell felhasználni.

Javasolt keverés; arány: kb. 6 liter vízhez 25 kg poranyag (egy zsák).

A vízmennyiség szükség esetén kismértékben növelhető, vagy csökkenthető (25 kg-ként max. 0,5 literrel). Célszerű minden esetben a legkisebb vízmennyiségbe (5,5 literhez a 25 kg) történő keveréssel kezdeni, mert a habarcs vízigénye kismértékben ingadozhat (pl. korától, tárolástól függően).

Habarcs felhordása

A leírtak szerint előkészített aljzatra az alapozást követő kb. 30-40 percen belül, de feltétlen az alapozó teljes megszáradása előtt fel kell hordani a bekevert habarcsot (ún. "nedves a nedvesre" technológia). Az alapozó száradási ideje a helyi körülményektől jelentősen függ (léghőmérséklet, szellőzés, stb.). A megkevert habarcsot lehetőleg folyamatosan és egyenletesen kell az aljzatra felönteni, majd rozsdamentes glettvassal a felületen szétteríteni. A szétterítésnél adódó anyagfodrosodás az anyag önterülő képessége miatt kiegyenlítődik.

Anyagszükséglet: 1,6 kg poranyaq/rns/mm

Az aljzatkiegyenlítő habarcsot csak +5°C - +28°C közötti aljzat és léghőmérséklet esetén alkalmazzuk. A friss aljzatkiegyenlítés fagyveszélyes, fagyhatás a felhordást követően legalább 5 napig nem érheti! Felületét a gyors kiszáradástól is védeni kell, ezért erős napsütéstől, huzattól óvni szükséges.

A Soripon Extrá habarcsot 3-5 mm átlagos rétegvastagságban kell felhordani. Helyenként simítással 1mm alatti vékony réteg is (kifutó glettelés) létrehozható. A helyenkénti maximális rétegvastagság nem haladhatja meg a 15 mm-t, mert káros hajszálrepedések léphetnek fel. Ha a kiegyenlítés átlagos rétegvastagsága meghaladná az 5 mm-t, akkor a kiegyenlítést több rétegben kell elvégezni. A két réteg felhordása között 24-48 óra száradást kell biztosítani, az alapozást a korábban ismertetett módon végezzük el. A kötés és szilárdulás üteme a környezeti tényezőktől - főleg a hőfoktói - erősen függ, de 200C körüli hőmérsékleten az aljzatkiegyenlítés 24 óra elteltével járható és 48 óra múlva burkolható.

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.