Soripon Expressz aljzatkiegyenlítő szárazhabarcs

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Kül- és beltéri gyorskötésű önterülő aljzatkiegyenlítő. Padlófűtés esetén is alkalmazható. Nagyobb mechanikai és kültéri igénybevételeknek is megfelel. Járható: kb. 3 óra elteltével. Kb. 24 óra múlva burkolható. 2-15 mm rétegvastagságban felhordható 1 rétegben. A Soripon Expressz önterülő, gyorskötő aljzatkiegyenlítő cementbázisú, szürke, homogén por, az előírt mennyiségű vízzel megkeverve jó önterülő képességű, gyorskötő, megszilárdulása után vízszintes, kemény, sima felületet biztosító anyag. A Soripon Expressz nagyobb mechanikai és kültéri igénybevételeknek is megfelel. A Soripon Expressz betonfelületek kültéri és beltéri kerámiaburkolatok vagy egyéb merev burkolatok, PVC, padlószőnyeg, valamint ragasztott parketta alatti, padlófűtés fölötti aljzatkiegyenlítésére alkalmas.

 ALKALMAZÁS

A Soripon Expressz aljzatkiegyenlítő habarcs csak tiszta (zsírtól, olajtól, portól és mindenféle más szennyeződéstől mentes), legalább C 12 szilárdságú alapfelületre – hőérlelt vagy természetes szilárdulású aljzatbeton, könnyűbeton, Soriplan BJ -vel vagy hasonlóan szilárd cementhabarccsal simított felület, stb. - kerülhet. A betonalap dilatációit az aljzatkiegyenlítő rétegen is át kell vezetni. Egybefüggő felületen a Soripon Expressz aljzatkiegyenlítést legalább 25 m2-enként (ill. ha a felület átlója 7 - 8 m-nél nagyobb) dilatálni kell. Felhordás előtt alapozó használata szükséges.

Alapozás

A Soripon Expressz felhordása előtt az alapfelületet háromszoros mennyiségű vízzel hígított Soripon alapozó emulzióval kell alapozni. Anyagszükséglet: 0,2 - 0,4 kg/m2 hígított emulzió a felület szívóképességétől függően (0,05 - 0,10 kg/m2 hígítatlan alapozóra számítva).

Nagyobb mechanikai igénybevételnek kitett padlószerkezet esetén az aljzatkiegyenlítőnek is nagyobb tapadószilárdságot kell teljesítenie. Ilyen esetekben a Soripon Expressz alapozásához a Barra Emulziót javasoljuk.

Habarcs elkészítése

A Soripon Expressz keverését célszerű lassú fordulatszámú fúrógépbe befogott keverőszárral végezni, 1 kg szárazanyagot kb. 0,25 liter hideg vízzel csomómentes, homogén, hígfolyós habarccsá keverjük. A szárazanyagot az előírt mennyiségű vízbe, állandó keverés mellett (kb. 2 perc) folyamatosan adagoljuk. A bekevert Soripon Expressz aljzatkiegyenlítőt kb. 2 percig pihentetni kell. A habarcsot pihentetés után újra átkeverjük majd felöntjük. A bekevert habarcsot 20 percen belül fel kell használni.

Javasolt keverési arány: kb. 6 - 6,5 liter vízhez 25 kg poranyag (egy zsák).

Habarcs felhordása

A leírtak szerint előkészített aljzatra az alapozást követő kb. 30 - 40 percen belül, de feltétlenül az alapozó teljes megszáradása előtt fel kell hordani a bekevert habarcsot (ún. „nedves a nedvesre” technológia). Az alapozó száradási ideje a helyi körülményektől jelentősen függ (léghőmérséklet, szellőzés, stb.). A megkevert habarcsot lehetőleg folyamatosan és egyenletesen kell az aljzatra felönteni, majd rozsdamentes acél vagy műanyag glettvassal a felületen szétteríteni. A szétterítésnél adódó anyagfodrosodás az anyag önterülő képessége miatt kiegyenlítődik. Az aljzatkiegyenlítő habarcsot csak +10 °C - +28 °C közötti aljzat és léghőmérséklet esetén alkalmazzuk.

A Soripon Expressz habarcsot legalább átlagosan 2 - 3 mm-es rétegvastagságban kell felhordani, bár simítással helyenként 1,0 mm alatti, vékony réteg is létrehozható. Maximális átlagos rétegvastagság egy rétegben 5 mm (min. 2, max. 15 mm). A kötés és szilárdulás üteme a környezeti tényezőktől – főleg a hőfoktól – erősen függ, de 20°C körüli hőmérsékleten az aljzatkiegyenlítés 2 - 3 óra elteltével járható, 24 - 48 óra, múlva burkolható.

A kész bevonatot 2 hétig erős napsütéstől, huzattól és fagyhatástól védeni kell.

Anyagszükséglet: ~ 1,6 kg Soripon Expressz poranyag/m2/mm.

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.