Soriplan BJ betonjavító szárazhabarcs BJ-2, BJ-3, BJ-4, BJ-5

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Kül- és beltéri betonszerkezetek kitöréseinek, hibáinak és felületének javítására használhatóak foltszerűen és teljes felületi rétegben is. Alapozásra Barra emulzió, amennyiben betonvas passziválása is szükséges, a Soriplan BJ-2 javasolt. A javításokhoz nagyobb vastagság esetén a BJ-3, közepes rétegvastagságra a BJ-4, finom (akár kifutó) glettelésre a BJ-5 alkalmas.A termékcsalád tagjai az alábbi cementbázisú, műanyag adalékot is tartalmazó szárazhabarcsok:

Alkalmazási terület

A SORIPLAN BJ termékcsalád alkalmas kül- és beltéri beton, vasbeton műtárgyak, szerkezetek felületi hibáinak javítására, teljes felületének felújítására, az EPOKOLL EC festékkel kiegészítve korrózió elleni védelmére.

 ALKALMAZÁS

A szennyeződéseket, port, habarcsot, laza részeket el kell távolítani. A kilátszó, kilógó acélbetétekről a rozsdát drótkefézéssel, de inkább homokfúvással távolítsuk el. Vegyi szennyeződés, sókivirágzás ellen gőzborotvás tisztítás alkalmas. Az erősen fészkes, laza betonrészeket ki kell vésni. Habarcsfelhordás előtt a felületet nedvesítsük be, majd várjuk meg, míg a felület újra szívóképes lesz.

Az anyag előkészítése

A képlékeny konzisztencia eléréséhez egy-egy zsák (vagyis BJ-2 esetében 20, egyébként 25 kg) poranyaghoz az alábbi vízmennyiségek szükségesek: BJ-2 BJ-3 BJ-4 BJ-5 vízmennyiség (l) 8 3,8 3,2 7,5

Függőleges vagy mennyezeti felületen végzett munka esetén célszerű a habarcsokat a víz 10-15%-a visszatartásával földnedves konzisztenciára keverni.

Szárazhabarcsok használatakor mindig a poranyagot szórjuk folyamatos keverés közben az előre kimért mennyiségű vízbe. A keverést kényszerkeverőben vagy fúrószárral végezzük addig, amíg csomómentes, homogén habarcsot kapunk (kb. 3-4 perc). A bekevert habarcs 10 perc pihentetést követő átkeverés után használható fel. Az egyszerre megkeverésre kerülő anyagmennyiség meghatározásánál ügyelni kell a táblázatban megadott bedolgozhatósági időkre is, melyek a keverés megkezdésétől számítanak.

A betonjavítás munkafázisai

Alapozás: SORIPLAN BJ-2

Jól tapad mind a beton, mind a betonvas felületére, ez utóbbit erősen lúgos kémhatása révén passziválja is.

Az előírás szerint bekevert alapozót a megtisztított, nedvesített felületre kőműves kefével, ecsettel hordjuk fel. Az így készült tapadóhíd felületét a habarcs felhordása előtt ne hagyjuk kiszáradni.

Amennyiben betonvas passziválása nem szükséges (előírt vagy vastagabb betontakarás megléte, ill. nem vasalt beton), az alapozás történhet az egyszerűbben felhordható, kiváló tapadást biztosító Barra Emulzióval is.

Felület javítása: SORIPLAN BJ-3, BJ-4

A felhasználásra kerülő javítóhabarcs-típusokat kiválasztani, a rétegrendet meghatározni a szükséges rétegvastagság és a kívánt felületi simaság figyelembevételével kell. A BJ-3 típussal 10-15 mm alatti rétegvastagságban nem célszerű dolgozni, felülete is durva. A BJ-4 optimális rétegvastagsága 5-10 mm, felülete érdes. Ha teljesen sima felület a kívánalom, javítás után BJ-5-tel javasoljuk glettelni.

A megfelelő konzisztenciára kevert habarcsokat (10 perc pihentetés után újra kell keverni) a még nedves alapozóra felhordva ki kell javítani a felület hiányosságait. Egy munkamenetben legfeljebb 1,5-2,0 cm vastagságban hordhatók fel, ha mélyebb javítás szükséges, több rétegben kell felvinni. Tűző napsütésben, magas hőmérsékleten a felületet a kiszáradástól (fóliával, vízpermetezéssel) védeni kell.

Felületképzés: SORIPLAN BJ-5

A finom javítóhabarcs elsősorban a kisebb felületi hiányosságok, fészkesedések javítására, ill. a felület egységesítésére alkalmas. A habarccsal „0” vastagságra vékonyodó, ún. kifutó gletteléseket is végezhetünk.

Az anyagszükséglet 1,5-1,8 kg/m2/mm közelítő értékek alapul vételével kalkulálhatjuk. (A durvább frakcióknál a magasabb anyagfajlagossal számoljunk).

A javított betonfelületek korrózióvédelme és esztétikus megjelenése az alábbi bevonó anyagokkal fokozható:

EPOKOLL EC: – epoxi-cement kötőanyagú vizes bázisú bevonóanyag, amely különböző színekben kapható

BETONLAKK: – műgyanta diszperzió alapú, színtelen, oldószermentes impregnálószer

A függőleges felületek természetesen bármely építőipari festékkel (kültérben homlokzatfestékkel – például Soriszil, Vliesin, Akropol ACL, Kapitol, Barlit, stb. –, beltérben az esetleg szükséges glettelés után belső festékkel) festhetők, ill. ragasztott hidegburkolattal elláthatók.

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.