Soriton Plusz fagyálló burkolatragasztó

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Fal-és padlóburkoló csempék, mettlachi, kerámia és mozaiklapok ragasztására használható kül-és beltérben, vízszintes és függőleges beton vagy vakolt felületen, átlagos (normál) igénybevétel esetén. A Soriton Plusz fagyálló burkolatragasztó cementet, kötéstulajdonságokat javító műanyag diszperziós port, osztályozott kvarchomokot és egyéb adalékanyagokat tartalmazó szárazhabarcs. A gyártás során optimalizált összetételű keverékhez bármilyen további adalékanyag hozzáadása tilos és káros.

Falburkoló csempék, mettlachi, kerámia és mozaik burkolólapok ragasztására használható kül- és beltérben, vízszintes és függőleges, beton vagy vakolt felületeken átlagos igénybevétel esetén. Az átlagosnál nagyobb igénybevételű felületekhez, fűtött padlóburkolathoz, kerti medencék burkolásához nem javasolt, erre a célra a Soriton F termékünk ajánlott.

 ALKALMAZÁS

A ragasztandó felület tiszta, zsír, por és laza részektől mentes legyen. Az alapfelület, az anyagok és a levegő hőmérséklete legalább +5°C legyen. A száraz, erősen szívóképes felületet célszerű előnedvesíteni, vagy mélyalapozóval (pl. Soripon alapozó, Toscana univerzális alapozó) előkezelni.

Burkolatragasztó elkészítése: Az előírt mennyiségű vízhez keverés közben adjuk a poranyagot, – pl. 5,2 – 6,0 liter vízhez 25 kg (1 zsák) ragasztót – homogenizáljuk, majd kb. 10 perc pihentetés után újra keverjük át. A kész ragasztóhabarcs könnyen felhordható anyag.

Burkolatragasztó felhordása: A megkevert ragasztó felhasználhatósági ideje 20°C-on kb. 2 óra. A ragasztóhabarcsot fogazott glettvassal kell egybefüggően (nem foltszerűen) felhordani a burkolandó felületre. A burkolólapokat előzetes áztatás nélkül a felkent habarcsba kell illeszteni. Padlólapoknál, nehéz burkolólapoknál a teljes felületű ragasztás érdekében a lapok hátoldalát is kenjük be vékonyan ragasztóval. Egyszerre csak akkora felületre hordjuk fel a ragasztót, amekkorát kb. 25-30 percen belül (a ragasztó bőrösödésének megkezdődése előtt) burkolni tudunk.

A ragasztó ágyazat vastagsága a felület egyenletességétől és a burkolólap hátoldali profiljától függően 2,0-3,0 mm. Jó minőségű burkolat készítéséhez teljes felületen történő ragasztást és célszerűen távtartókkal nyitott hézagképzést kell alkalmazni. Falon 2-3mm, padlón 3-7mmes mozgási-tágulási hézagot célszerű kialakítani. A műanyag távtartókat a ragasztó megkötése után feltétlenül el kell távolítani. A munkaeszközökről és a burkolólapokról a meg nem kötött habarcs vízzel eltávolítható.

A Soriton Plusz habarccsal ragasztott burkolat falon 24, padlón 48 óra múlva rugalmas fugázóanyaggal hézagolható (pl. Sorifit Flex). A fugázás elkészülte után, újabb 24 óra múlva a felület járható. A kész burkolatot kb. 2 hétig fagyhatás nem érheti. (A megadott értékek 60% relatív páratartalom mellett, 20°C-ra vonatkoznak.)

Anyagszükséglet: kb. 1,5 kg Soriton Plusz poranyag/m2/mm. Szükséges rétegvastagság az alapfelülettől és a burkolólap profilozottságától függően 2-3 mm. (3,2-5,0 kg/m2)

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.