Soriton Flex 2K rugalmas csemperagasztó

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Nagy rugalmasságú, műgyanta diszperziót és hidraulikus kötőanyagokat tartalmazó kétkomponensű ragasztó. Előnyösen alkalmazható függőleges és vízszintes felületen minden olyan területen, ahol a csempe, kerámia burkolólapok ragasztásánál fontos szempont a rugalmasság, a nedvességállóság és a jó tapadóképesség. Ragasztandó felület lehet: beton, vakolat, gipszkarton, azbesztcement, Betonyp lap, farostlemez, faforgácslemez, fa, egyéb építőipari felület. Előnyösen alkalmazható még felújításnál a régi csempeburkolatra történő új burkolat ragasztására, valamint hibátlan, tiszta PVC padlóburkolatra és festett felületre, pl. olajfestésre történő ragasztásra is. A leggyakoribb alkalmazási területek közé tartoznak a vizes helyiségek, lépcsőházak, folyosók, erkélyek. A ragasztó vízálló, fagyálló, tehát fagyálló kerámiaburkolatok ragasztására - megfelelő fugázóhabarcsal, pl. Sorifit Flex-szel - kültérben is alkalmazható. Mérsékelten vegyszerálló, vagyis a szokásos tisztító- és fertőtlenítő szereknek jól ellenáll.

A ragasztó nagy szilárdsága miatt vakolt alapfelület esetén célszerű jobb minőségű (legalább Hvb 10) vakolatot készíteni. Gipszkarton esetében a ragasztás lapleemelő szilárdsága ugyan a követelményérték több mint tízszerese, de ez - a gipszkarton szakadása miatt - nem használható jól ki. Így gazdaságosabb a ragasztást kevésbé szilárd ragasztóval végezni. Betonyp és faforgácslap felület esetén az ezekből készült szerkezetekre előirt feltételeket - pl. párazárósági követelmény esetén a párazáró alapozást - be kell tartani.

 ALKALMAZÁS

A ragasztandó felületnek zsír- és pormentesnek, tisztának kell lennie. Felújítási munkáknál a régi burkolatra történő ragasztás előtt a burkolandó felületet zsírtalanítani kell.

A két komponens keverési tömegaránya: Soriton Flex "F" : Soriton Flex "P" = 10 : 7

A két komponens a keverési aránynak megfelelő csomagolásban kerül forgalomba. A komponensek keverését gépi úton (fúrógépbe szerelt keverőszár) célszerű végezni, az összekevert ragasztóhabarcsnak csomómentesnek kell lennie. Kézi úton csak kisebb mennyiségeket lehet tökéletesen elkeverni. Célszerű egyszerre csak a kb. 1 óra alatt felhasználásra kerülő - a gyakorlottságtól is függő - mennyiségű anyagot megkeverni a bekötés elkerülése céljából. Keverés után ajánlott az anyagot kb. 10 perc pihentetés után újból felkeverni és úgy felhasználni.

A kívánt konzisztencia víz hozzáadásával és újbóli keveréssel állítható be (csempére történő ragasztásnál általában nem szükséges). A vastagságot úgy kell meghatározni, hogy a burkolólap felrakása után zárt ragasztóágy képződjék. Nehéz, pl. kőagyag lapok elhelyezésénél szükségessé válhat azok kiékelése.

A ragasztóanyag felhasználása +5 és +25 °C között, (a megkeveréstől számított 1,5 - 3,5 órán belül) lehetséges. A felrakott csempe 10-15 perc után még igazítható, 20 perc elteltével még levehető és cserélhető. A csempék előzetes áztatása az igazíthatósági időt növeli. A felragasztott burkolat normál körülmények között 24-48 óra múlva igénybe vehető (fugázás, tartozékok felszerelése, stb.) de a burkolt helyiséget a ragasztást követő 1 héten belül fagyhatás nem érheti. Fugázáshoz elsősorban - főként hajlításnak kitett felületen - a Sorifit Flex rugalmas por alakú fugahabarcsot ajánljuk.

A szerszámok és a burkolólapokra tapadt anyag frissen vízzel mosható le, a rászáradt anyag csak mechanikai úton távolítható el. Fajlagos anyagfelhasználás: kb. 2 kg/m2/mm

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.