Soriton F fagyálló, flexibilis burkolatragasztó

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Zsugorodásmentes, vízzáró, időjárásálló, szálerősítésnek köszönhetően nagy teherbírású, flexibilis burkolatragasztó. Padlófűtés esetén és hűtőházakban is felhasználható. Nagyobb igénybevétel esetén is alkalmazható. A Soriton F fagyálló flexibilis burkolatragasztó cementet, osztályozott homokot és műanyag adalékot tartalmazó szárazhabarcs. A gyártás során optimalizált összetételű keverékhez bármilyen további adalékanyag hozzáadása tilos és káros.

Kis vízfelvételű (0-3%) gres lapok (kőporcelán), továbbá falburkoló csempék, mettlachi, kerámia és mozaik burkolólapok, cement vagy műanyagkötésű farost, illetve gipsztáblák ragasztására, valamint cement vagy műanyag bázisú folyékony fóliákra (Soriflex 1K, Soriflex 2K), történő burkolásra használható, kül- és beltérben, vízszintes és függőleges beton vagy vakolt felületeken egyaránt. Előnyösen alkalmazható magasabb mechanikai igénybevételnek kitett középületek, üzemek, különösen nagy forgalomnak kitett folyosók járófelületeinél, konyhák, fürdőszobák, teraszok, épület és kerítéslábazatok lapburkolási munkálataihoz. Felhasználható ezen kívül padlófűtésnél, kerti medencék burkolásánál is.

 ALKALMAZÁS

A ragasztandó felület tiszta, zsír, por és laza részektől mentes legyen. Az alapfelület, az anyagok és a levegő hőmérséklete legalább +5 °C legyen. A száraz szívóképes felületet célszerű előnedvesíteni.

Burkolatragasztó elkészítése

Az előírt mennyiségű vízhez keverés közben adjuk a poranyagot - pl. 5,0 - 5,7 liter vízhez 25 kg (1 zsák) ragasztót - majd kb. 10 perc pihentetés után újra keverjük fel. A kívánt konzisztencia beállításához még legfeljebb 0,3 liter további víz adható. A kész ragasztóhabarcs tixotróp, könnyen felhordható anyag.

Burkolatragasztó felhordása

A megkevert ragasztó felhasználhatósági ideje 20°C-on kb. 2 óra. A ragasztóhabarcsot fogazott simítóval, folyamatos ágyazatot kialakítva kell felhordani. A burkolólapokat előzetes áztatás nélkül a felkent habarcsba kell illeszteni. Padlólapoknál, nehéz burkolólapoknál a teljes felületű ragasztás érdekében a lapok hátoldalát is kenjük be vékonyan ragasztóval. Egyszerre csak akkora felületre hordjuk fel a ragasztót, amekkorát kb. 25-30 percen belül (a ragasztó bőrösödésének megkezdődése előtt) burkolni tudunk. A ragasztó ágyazat vastagsága a felület egyenletességétől és a burkolólap hátoldali profiljától függően 1,5- 3,0 mm. Jó minőségű burkolat készítéséhez teljes felületen történő ragasztást és célszerűen távtartókkal nyitott hézagképzést kell alkalmazni. Falon 2-3 mm, padlón 3-7 mm-es hézagot kell kialakítani.

A műanyag távtartókat a ragasztó megkötése után feltétlenül el kell távolítani. A munkaeszközökről, és a burkolólapokról a meg nem kötött habarcs vízzel eltávolítható. A Soriton F habarccsal ragasztott burkolat falon 24, padlón 48 óra múlva rugalmas fugázó anyaggal hézagolható (pl. Soriton Flex). A fugázás elkészülte után, újabb 24 óra múlva a felület járható. A kész burkolatot kb. 2 hétig fagyhatás nem érheti. (A megadott értékek 60% relatív páratartalom mellett, 20°C-ra vonatkoznak.)

Anyagszükséglet

Kb. 1,5 kg Soriton F poranyag/m2/mm. Szükséges rétegvastagság az alapfelülettől és a burkolólap profilozottságától függően 2-3 mm. (3,2-5,0 kg/m2)

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.