Pietrepox epoxigyanta ragasztó és fugázó habarcs

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Nagy mechanikai/vegyi igénybevételnek kitett vízszintes felületeken ragasztásra, fugázásra alkalmazható, kétkomponensű epoxihabarcs. Igény esetén függőleges felületekre is gyártható. Hatékonyan alkalmazható az uszoda technológia területein, sav hatásának kitett környezetben, illetve intenzív hatású termálvizes medencék burkolására is. Kétkomponensű, sárga színű, epoxibázisú termék. Az „A” komponens modifikált epoxigyanta töltő- és adalékanyagokkal készített szuszpenziója, a „T” komponens töltőanyag-tartalmú, amin típusú térhálósító.

A Padlodurból szilárd betonfelületen, 10–12 mm vastagságban, egy réteg- ben kialakított padlóburkolat a legtöbb ipari igénybevételnek megfelel. Jó kopásállósága és nedvesen is nagy csúszásellenállása következtében elő- nyösen alkalmazható a következő területeken:

Termékváltozatok:

A Pietrepox habarcs alkalmazása főként az olyan építési területeken előnyös, ahol nagyobb mechanikai és, vagy vegyi igénybevétel várható, ezért a hagyományos, cementtel kötött habarcs a hidegburkolási munkához nem használható. Műszaki tulajdonságai leginkább élelmiszeripari létesítményekben (vágóhidakon, húsüzemekben, konzervgyárakban, tejüzemekben, cukorgyárakban, üdítőital-üzemekben a sör- és a szesziparban stb.) történő felhasználását indokolják.

Ezen felül alkalmas textil- és bőripari, vegyipari üzemek hidegburkolási munkáihoz, üzemi konyhák, gyógyfürdők, uszodák létesítéséhez, illetve felújításához. A műgyantahabarcs nem alkalmazható ott, ahol rendszeresen 10 tömegszázalék feletti töménységű ecetsav vagy 3 tömegszázalék feletti töménységű tejsav hatásának van kitéve.

 ALKALMAZÁS

Az alap legalább C 12 minőségű aljzatbeton legyen. Fontos, hogy az alapfelület megszilárdult, tiszta, zsír-, olaj-, por- és egyéb szennyeződéstől mentes, legalább kb. 10 °C, de lehetőség szerint +20 °C hőmérsékletű és max. 5 % nedvességtartalmú legyen.

A gumikopásokat, olajfoltokat, egyéb szennyeződéseket mechanikus úton, ill. lángsugárral, homokszórással kell eltávolítani. Ajánlott a drótseprűs tisztítás. A laza, sérült részeket az ép felületig el kell távolítani és szükség esetén a felületet ki kell egyenlíteni (pl: Soriplan BJ-vel betonjavítás, Soripon extrával felületkiegyenlítés). Az „A” és „T” komponensek hőmérséklete összekeveréskor, ill. a megkevert habarcs hőmérséklete a felhordás során +15 - +25 °C legyen.(15 °C alatti hőmérsékleten a két komponens homogénné keverése nem biztosítható).

Anyagelőkésztés

A Pietrepox A és T komponensét közvetlenül a felhasználás előtt 2:1 tömegarányban össze kell keverni. A feldolgozás megkönnyítése érdekében a bontatlan göngyölegeket alacsonyabb környezeti hőmérséklet esetén, szobahőmérsékleten kell tárolni legalább a munka kezdését megelőző 1-2 napon át.

A komponenseket először saját edényzetükben külön-külön keverjük fel az esetleges kiülepedés megszüntetése, illetve a megfelelő homogenitás biztosítása céljából. Eközben ügyeljünk arra, hogy a keverővel lehetőleg ne vigyünk át anyagot az egyikből a másik edénybe. Ágyazás, ragasztás esetén egy adagban max. 15-18 kg anyagot keverjünk meg (fugázás esetén a célszerű mennyiség 3-6 kg). Ehhez egy tiszta, megfelelő nagyságú edénybe először 10-12 kg A komponenst mérünk be dekagramm pontosságú mérlegen, majd hozzá mérünk 5-6 kg T komponenst.

A megfelelő kötés, illetve végszilárdság biztosítása érdekében az előírt tömegarányokat – lehetőleg +/- 1 dkg pontossággal – be kell tartani, ill. a komponenseket tökéletesen össze kell keverni. A keverést kényszerkeverővel végezzük, amelynek fordulatszáma ne haladja meg a 300-400/percet. Keverési idő: 3-5 perc. Az így megkevert ragasztóhabarcs 15-25 °C között 30-45 percig használ- ható fel (ld. bedolgozhatósági idő; az időtartam a hőmérséklet emelkedésével csökken!).

Ragasztás

A pietrepox habarcsot 5x5 mm-es fogazatú spatulyával kell felvinni a felületre. A rétegbe ezután bele kell nyomni a Pietra vagy egyéb típusú – burkolólapokat. Célszerű a teljes felületi tapadás elérése és a kisebb anyagfelhasználás érdekében a lapokat gumikalapáccsal beütögetni. A habarcs megkeverésétől számított kb30 percig a lapok még mozgathatók, az illeszkedések korrigálhatók. A burkolatot nyitott hézaggal (min. 4 mm) kell lerakni. A megfelelő hézagok tartása érdekében a fugákban távtartót célszerű alkalmazni, melyet a ragasztás után néhány órán belül el kell távolítani.

Olyan létesítményekben, ahol a burkolat erős igénybevételnek lesz kitéve (pl: üzemcsarnokok padlóburkolata), Pietrepox ER-21 habarccsal az egész burkolandó felületet célszerű átglettelni és ennek megszilárdulása után következhet a lapok fentebb leírt módon történő ragasztása. Diletálást amennyiben és ahol szükséges, csak tartósan rugalmas, de hasonló vegyszerállóság anyaggal szabad végezni.

Hézagolás

Nyitott hézaggal ragasztott burkolatokat Pietrepox habarccsal lehet fugázni. Ezt legcélszerűbb fugázó pisztollyal végezni, de műanyag vagy fémspatulyával is megoldható. Különös gondot kell fordítani arra, hogy a felesleges fugázó anyagot még a habarcs megkötése előtt távolítsuk el a felületről.

Ez megkönnyíthető, ha előzetesen a lapok felületét enyhén olajos ruhával áttöröljük, ügyelve arra, hogy a fugákba, a lapok oldalaira olaj ne kerüljön. Vizes szivacssal megnedvesítjük a teli fugákat, majd vízbe mártott gumilehúzóval a fugákra átlós irányban eltávolítjuk a felesleges fugahabarcsot.

A felesleges anyag eltávolítása után a fugákban lévő anyagot vizes szivacssal minden esetben el kell simítani a felület tömörítése, vagyis ellenállóbbá tétele és kedvező megjelenése érdekében. A megfelelő térkitöltést a fugákban lévő habarcs domború megjelenése jelzi.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.