Epokoll EC festék jellegű bevonóanyag

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Nagy mechanikai szilárdságú, kopásálló, fagyálló, vízzáró, jól tapadó, kétkomponensű epoxihabarcs. Alkalmas burkolólapok ragasztására, fugázására, valamint betonfelületek javítására, ragasztására. Hatékonyan alkalmazható az uszoda technológia területein, sav hatásának kitett környezetben, illetve intenzív hatású termálvizes medencék burkolására is. Az „A” komponens epoxigyantát és hidraulikus kötőanyagot, a „B” komponens vizes-emulziós térhálósítót és pigmentált töltőanyagokat tartalmazó sűrű, szürke (natúr), fehér vagy sárga színű massza.

Alkalmazási terültet

Az EPOKOL habarcs megszilárdult állapotban vízálló és vízzáró, időjárás és fagyálló, tökéletesen tapad az alaphoz és nagy szilárdságú ragasztást biztosít. Különösen alkalmas olyan építési területeken történő felhasználásra, ahol a hagyományos cementhabarcs terhelhetőségi, vagy egyéb okokból nem jöhet számításba. Alkalmas (nem rugalmas) fugázás és hézagkitöltés céljára is. Külső és belső térben, vízszintes és függőleges felületen, száraz és nedves alapon (beton, vakolt téglafal) egyaránt felhasználható.

Mindenfajta ásványi burkolólap (kerámia, csempe, műkő, márvány, mettlachi, klinkertégla, mozaik) ragasztására és fugázására alkalmas. Jól tisztítható és fertőtleníthető, rövidebb ideig tartó vegyszeres hatásoknak ellenáll, ezért előnyösen alkalmazható az élelmiszeriparban (malomipar, kenyérgyárak, stb.), üzemi konyhákban, raktárakban, fürdőkben, uszodákban és általában ott, ahol rendszeres savas behatás nem éri. Amennyiben az igénybevétel az Epokoll vegyszer - állóságát meghaladná, fugázáshoz célszerű Pietrepox habarcsot használni, de ez utóbbi sem használható ott, ahol rendszeresen 3 tömeg% feletti töménységű tejsav, ill. 10 tömeg%-osnál töményebb ecetsav hatásának van kitéve.

Az Epokollal készített burkolatok üzemi víz elleni szigetelésként nem vehetők figyelembe. Igény esetén a vízszigetelés megoldásáról külön kell gondoskodni. Jelen gyártmányismertetőben a ragasztáson és fugázáson kívül, ÉMI által nem vizsgált, de a termék tulajdonságai alapján lehetséges felhasználási területekről is rövid tájékoztatást adunk.

 ALKALMAZÁS

Anyagelőkészítés

Az Epokoll „A” és „B” komponensét közvetlenül a felhasználás előtt 1:1 tömegarányban össze kell keverni. Az „A” és „B” komponens hőmérséklete összekeverés- kor, ill. a megkevert habarcs hőmérséklete a felhordás során feltétlenül +15 és +25 °C között legyen. A feldolgozás megkönnyítése érdekében, a komponenseket tartalmazó göngyölegeket, amennyiben a környezeti hőmérséklet alacsony, szobahőmérsékleten kell tárolni legalább a munka kezdését megelőző 24 órán át. Nagy kiszerelésű csomagolás esetén először az „A”, illetve „B” komponenseket saját edényzetükbeN külön-külön (elkerülve az anyagátvitelt) felkeverjük az esetleges kiülepedés megszüntetésére, illetve a megfelelő homogenitás biztosítása céljából. A komponenseket ezután megfelelő méretű, lehetőleg lapos, hengeres edényekbe mérjük be dkgr. pontossággal olyan mennyiségben, hogy az összekevert habarcsot a bedolgozhatósági időn belül fel tudjuk használni.

Az összemért komponenseket nagyon alaposan össze kell keverni, célszerűen egy max. 300-400 ford/perc sebességű fúrógépbe szerelt keverőszárral oly módon, hogy az anyag, minden helyen és irányban (az edény alja és oldalai mentén is) tökéletesen összekeveredjen. A keverési idő kb. 4-6 perc, de minden esetben meg kell győződni a habarcs homogenitásáról és szükség esetén tovább kell keverni. A tökéletlen keverés a habarcstömeg különböző részeinek eltérő bedolgozhatósági idejét és elégtelen kötését okozza. Kis kiszerelésű csomagolás esetén a komponensek egyenkénti felkeverése szükségtelen, amennyiben a teljes (2,5+2,5 kg) mennyiséget be- mérjük, de az összekeverésre vonatkozó egyéb követelményeket be kell tartani. Az így megkevert ragasztóhabarcs 20 °C-on 45 percig használható fel.

Ragasztás

Az Epokoll habarcsot általában 5 x 5 mm-es fogazatú kenőlappal célszerű felvinni az alapfelületre. A rétegbe ezután bele kell nyomni a burkolólapokat oly módon, hogy a lapok szélénél a fogazás nyoma elsimuljon. A teljes felületű tapadás elérése és a kisebb anyagfelhasználás érdekében célszerű a lapokat kb. 1 cm hosszan erőteljes nyomással előre hátra megcsúsztatni. A habarcs megkeverésétől számított kb. 1 órán belül a lapok még mozgathatók. Függőleges felületen végzett munka esetén a lapok megcsúszásának elkerülésére célszerű a burkolást alulról felfelé haladva végezni és az azonos fugaszélesség tartása érdekében távtartót (fugakeresztet) alkalmazni. Ha a burkolólap hátoldala erősen profilozott, felhelyezés előtt Epokollal húzzuk át.

Különösen nyers, egyenetlen betonfelületeken, ill olyan létesítményekben, ahol a burkolat erős igénybevételnek lesz kitéve (pl. uszodák, üzemcsarnokok padlóburkolata), célszerű a teljes alapot kb. 1 mm vastagon Epokollal előglettelni és 24 óra kötési idő elteltével kezdeni a ragasz- tási munkát a fent leírt módon. Diletálást amennyiben és ahol szükséges csak tartósan rugalmas és az Epokollnál nem kisebb vegyszerállóságú anyaggal (szilikon-, poliszulfid-, vagy rugalmasított epoxi alapú) szabad végezni.

Hézagolás

Nyitott hézaggal ragasztott burkolatokat Epokoll habarccsal lehet fugázni. Ezt legcélszerűbb fugázó pisztollyal végezni, de műanyag vagy fémlappal is megoldható. Különös gondot kell fordítani arra, hogy a felesleges fugázó anyagot folyamatosan a habarcs meg- kötése előtt távolítsuk el a felületről. (Ennek megkönnyítésére a burkolatot a fugázás megkezdése előtt enyhén olajos ruhával célszerű áttörölni!) A teli fugákat vizes szivaccsal megnedvesítjük, majd vízbe mártott gumi lehúzóval a fugákra átlós irányban eltávolítjuk a felesleges fugahabarcsot.

A felesleg eltávolítása után a fugákban lévő anyagot tiszta, vizes szivaccsal minden esetben el kell simítani a felület tömörítése, vagyis ellenállóbbá tétele és kedvező megjelenése érdekében. Követelmény, hogy a hézagkitöltő anyag felülete azonos szintben vagy legfeljebb 0,2-0,3 mm-rel alacsonyabban legyen a burkolólap felületénél.

 

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.