Soriszil szilikát alapú homlokzatfesték

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Kültérben és beltérben is alkalmazható, új vagy régi habarcsvakolat, beton és azbesztcement felületek festésére. Szilikátbázisú védő és díszítő bevonat, sokféle színárnyalatra keverhető, könnyen tisztítható. Páraáteresztő képessége kiváló. Vízzel hígítható, oldószermentes, nem tűzveszélyes, tehát környezetkímélő. A bevonat tartós, dörzs-és időjárásálló, egyenletes matt felületű, ezért műemlék-és műemlék jellegű építmények festésére is alkalmas, ahol a védő és díszítő hatás egyaránt fontos.

Az Soriszil diszperziós szilikátfesték felépítését tekintve műgyanta diszperzióval javított kálivízüvegoldat kötőanyagot, finomszerkezetű, ülepedésre nem hajlamos ásványi töltőanyagokat, szín-, és időjárásálló színező pigmenteket és egyéb adalékanyagokat tartalmaz. A szilikátfesték páradiffúziós ellenállása nagyon kicsi, így az épületszerkezetek természetes szellőzését a korszerű műgyantabázisú festékeknél is jobban biztosítja.

A Soriszil festékcsalád a következő termékekből áll:

 ALKALMAZÁS

Lényeges feltétel, hogy a festés megkezdése előtt - különösen az üvegezett nyílászáró szerkezeteket, egyéb, mázas felületű burkolatokat - takarással védeni kell. A felületre kötött alapozó és festékszennyeződések nyomtalanul nem távolíthatók el.

Alapozás

Az alapozó oldat a felület pórusaiba beszívódva azt megszilárdítja, és megfelelő tapadóhidat biztosít a rákerülő Soriszil szilikátfestéknek. Az alapozó felhordása történhet korongecsettel, laposecsettel, hengerrel, esetleg körültekintő szórással. A felhordandó mennyiség az alapfelület szívóképességétől és felületi struktúrájától függően 100-250 g/m2. Az alapozó felhordásra készen kerül forgalomba, ezért általában hígítása nem szükséges.

Kevésbé szívó alapok esetén (pl. sima, tömör esetleg glettelt, beton stb.) célszerű kis felületen próbaalapozást végezni. Lényeges követelmény, hogy az alapozó mattra száradjon. Amennyiben a felület száradás után (súrolt fényben nézve) fényes, ez esetben az alapozót vízzel szükség szerint hígítani kell. Erősen szívó felületek esetén (száraz, porózus, dörzsölt vakolatok) igény szerint 10-20 % vízzel történő hígítás megengedett.

Festés

Az alapozó száradása után (kb. 2 óra) kezdhető meg a Soriszil diszperziós szilikátfesték felhordása. A felhordási eszközök megegyeznek az alapozó felhordásánál közöltekkel.

Az első réteg felhordását a felület porozitásától és anyagától függően max. 20% vízzel történő hígítású festékkel végezzük. Az egybefüggő felületeket megszakítás nélkül célszerű festeni, hogy a munkaszakaszok határvonalai minél jobban összedolgozhatóak legyenek. Az első festékréteg száradását követően (12 óra) kezdhető meg a második festékréteg felhordása. A felhordás azonos módon és eszközökkel történik, mint az első festékréteg. A szükséges hígítás mértékét a fedőképesség és a festék terülése szabja meg, de max. 10% lehet.

Az anyagszükséglet simított alapvakolatok esetében 400-450 g/m2 hígítatlan festék 2 rétegben összesen. A munkaeszközöket a festés befejezése után, száradás előtt, vízzel kell tisztítani. Száradás után sem az alapozó, sem a festék nem oldható már.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.