3F Gombagátló Beltéri Falfesték

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Az elmúlt években a lakóépületek beltéri felületein a penészgomba-fertőzés veszélye és megjelenésének gyakorisága főleg épületfizikai okok miatt megnövekedett. A falfelületen lévő penész megölésére, távoltartására, valamint a felületképzés felújítására komplett falbevonati rendszert dolgoztunk ki, melynek hatékonyságát másfél évtized gyakorlati tapasztalatai meggyőzően igazolják.

A pigmentált fehér falfesték vizes diszperziós speciális műgyanta kötőanyagot, valamint megfelelő gombagátló szereket tartalmaz. A fehér falfesték a kereskedelemben kapható vizes diszperziós falfestékek színezésére alkalmas színező pasztákkal igény szerint színezhető.

 ALKALMAZÁS

A felület előkészítése

A vízszigetelési, vízszerelési hiányosságokat, hibákat a „3F” rendszer használata előtt feltétlenül meg kell szüntetni, ill. ki kell javítani. A festendő új falfelületnek légszáraznak, zsír-, olaj- és egyéb szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A felületi egyenetlenségeket (repedéseket, hézagokat, üregeket, stb.) e célra alkalmas belső glettanyaggal (pl. Soriplan G glettanyag, vagy Breplasta) kell simítani. A felület síkjából kiálló részeket glettelés előtt el kell távolítani.

Fertőzött felületek előkészítése és gombamentesítése

A falfelületet a "3F" gombaölő tízszeresre hígított vizes oldatával kell nedvesíteni, ill. lemosni. Száraz tisztítást nem szabad végezni, mert ez a penészgombák spóráinak szétszóródásához, újabb fertőzésekhez vezet. A hígított "3F" gombaölővel előnedvesített falfelületről a régi festékbevonatot (kaparással, csiszolással) el kell távolítani. Ezt követően a fal kiszáradása után (légszáraz állapot) a hígítatlan "3F" gombaölőt ecsettel, ill. teddyhengerrel kell a felületre felhordani. A hatásos védelemhez min. 250 g/m2 "3F" gombaölő szükséges. Amennyiben ez a mennyiség egy rétegben nem hordható fel, úgy többszöri felhordással kell ezt biztosítani. Száradást követően a szükséges simítás elvégezhető Soriplan G vagy Breplasta belső glettanyaggal, mivel ezek kevéssé hajlamosak penészesedésre.

„3F” gombagátló alapozó felhordása

A gombaölő száradása, de legkorábban 24 óra után a "3F" gombagátló alapozó felhordható a felületre, ugyancsak ecset, ill. teddyhenger segítségével. A száraz felületre a "3F" gombagátlót egyenletesen kell felhordani, ügyelve arra, hogy az a felületen filmet ne képezzen, azaz a megszáradt felület matt maradjon (súroló fényben, oldalról nézve ne legyen fényes, ne csillogjon).

A fungicid védelemhez min. 250 g/m2 "3F" gombagátló alapozó felhordása szükséges. Erősen szívó alapnál ez a mennyiség 300-400 g/m2 is lehet. A gondos alapozás részben a megfelelő gombavédelmet, részben a festendő felület egyenletes szívóképességét és a bevonat megfelelő tapadását biztosítja. A léghőmérséklettől és a páratartalomtól függően 1-3 óra után átfesthető.

„3F” gombagátló festék felhordása

Az alapozott, megszáradt felület festése "3F" gombagátló festékkel két rétegben, korongecset vagy teddyhenger segítségével történik. Az egyes rétegek közötti száradási idő a hőmérséklettől és páratartalomtól függően 2-5 óra. A hatásos védelemhez szükséges anyagfelhasználás (hígítatlan festékből) min. 300 g/m2 2 rétegben.

Az első rétegnél a festék max. 15%, a második rétegnél 5- 10% vízzel hígítható. Ügyelni kell arra, hogy fém szerszámok a festékanyaggal ne érintkezzenek, mert elsárgítják a festékanyagot. A szerszámok száradás előtt vízzel tisztíthatók.

„3F” gombagátló tapétázási rendszer

A lakóterekben gyakori a tapétázott felületképzés. Ugyanakkor a tapétázott felületek, ha kedvezők a körülmények, különösen hajlamosak a gombásodásra. A penészgomba részben a ragasztóanyagot, másrészt a tapéta anyagát támadja meg. A 3F tapétázási rendszer a penészfertőzött tapétázott felületek felújításánál alkalmazható abban az esetben, ha a felületi nedvesedés nem olyan mértékű, hogy a tapéta ráncosodik, lepereg.Vastag műanyag-tapétát, melyet a tapétaragasztó nem itat át, ilyen esetben sem javaslunk, mert felülete védtelen a penésszel szemben.

Penészfertőzött tapétázott falfelületek felújítására a következő eljárás ajánlott:

A penészfertőzött tapétát 3F gombaölő tízszeresre higított vizes oldatával nedvesítve el kell távolítani a felületről. Az alatta levő gombafertőzött falfelületet a 3F gombaölő tízszeresre higított vizes oldatával nedvesíteni kell és a laza fertőzött részeket (glett, laza vakolat, stb.), valamint a gipszes, CMC-s glettet teljesen a szilárd alapfelületig el kell távolítani (csiszolás, kaparás).

Az előzőekben megadott felület-előkészítési technológia szerint letisztított falfelületeket hígítatlan 3F gombaölővel kell kezelni. Hatásos mennyiség legalább 250 g/m2, melyet ecsettel, vagy teddyhengerrel hordunk fel. A száradást követően, de legkorábban 24 óra után következhet a felületképzés.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.