AKROPLASZT fuga és réstömítő massza

 

Felépítés: Vizes akrilát diszperzió alapú fuga és réstömítő massza.

 

Külső

törtfehér színű, paszta konzisztenciájú anyag

Sűrűség (MSZ EN ISO 2811-1:2001) 20 ºC-on

1350-1450 kg/m3

Nem illóanyag tartalom (MSZ EN ISO 3251:2003) 105 ºC-on, 2 óra

min. 80 %

Száradási idő (érzékszervi) 20 ºC-on

Bőrképződés

max. 1 óra

Átkeményedés 2 cm szélességben és 1 cm vastagságban alkalmazva

2 – 3 hét

Hidegállóság

-25 ºC-on is elasztikus az átkeményedett tömítés

Keménység Shoreo (MSZ ISO 868:1991)

13

Szakadási nyúlás (MSZ ISO 527/3:1995) 28 nap száradás után

kb. 135%

Dilatálóképesség a hézagszélességre számítva

max. 14%

 

 

Alkalmazási terület: Az építőiparban alkalmazzák, elsősorban beton, vakolat és faanyagok közötti rések, dilatációs hézagok kitöltésére, tömítésére és szigetelésére. Rugalmas, hosszú élettartamú tömítést biztosít. Kültéren is igénybe vehető, a felhordást követő 6 óra elteltével csapóesőnek már ellenáll, de tartósan nem vízálló, ezért víz alatti szigetelésre, ill. mélyépítésben nem alkalmazható. Nagyon sima felületeken (üveg, fémek) nem tapad kielégítően, ezért ilyen jellegű igénybevételre, valamint tartós vízállósági követelmények esetén a SZILOPLASZT vagy a SZILOFLEX fuga- és réstömítő massza használatát javasoljuk.

Feldolgozásának alsó hőmérsékleti határa +5 ºC. Az átkeményedett tömítés -25 ºC hőmérsékletig megőrzi elasztikus tulajdonsását. Tixotróp tulajdonságú termék, így függőlegesen elhelyezkedő fugák, rések tömítésére is alkalmas.

Kiadósság: Az anyagszükséglet a fuga térfogatából és a sűrűségből számítható ki. Tájékoztatásul közöljük, hogy 1 kartus fugamassza kb. 3 m hosszú, 1 cm2 keresztmetszetű fuga tömítésére elegendő.

Tárolási garanciális idő: Az MSZ 13910:1973 szerint tárolva, sértetlen és bontatlan eredeti csomagolásban 10 és 20 ºC közötti hőmérsékleten tárolva, a gyártástól számított 12 hónapig.

Csomagolás: 310 ml űrtartalmú kartusokban, nettó 500 g-os töltősúllyal és 25 kg-os egységekben, műanyag vödörben.

Alkalmazás: A tömíteni kívánt fugákat, réseket az esetleges zsíros, olajos vagy egyéb szennyeződésektől gondosan meg kell tisztítani, a zsírtalanításhoz középbenzint kell alkalmazni. A tiszta és portalanított beton és fafelületeket – a jobb tapadás érdekében – alapozni szükséges, kb. háromszoros-négyszeres mennyiségű vízzel hígított AKROPLASZT-tal. A gondos felkeveréssel homogenizált, tejszerű anyagot ecseteléssel kell felhordani. Az alapozott felület, szobahőmérsékleten, kb. 2 órai száradást követően tömíthető az AKROPLASZT masszával. Azokat a felületeket, amelyeket takarni kívánunk az alapozótól, ill. a fugamasszától, TESA – krepp vagy hasonló szalaggal lehet leragasztani.

Az AKROPLASZT dilatációs hézagok kitöltésére csak az esetben alkalmazható, ha a fuga maximális méretváltozása, a hézag eredeti szélességére számítva, nem haladja meg a 14%-ot. Dilatációs hézagok esetén a hézag szélességétől függően kell megválasztani a tömítés vastagságát (mélységét). Ha a hézag max. 1 cm széles, akkor kb. ugyanilyen vastagságban tanácsos a fugamasszát felhordani. Ennél nagyobb hézagok kitöltésekor a hézag szélessége és a tömítőanyag vastagsága közötti arány 2:1 legyen. Mély hézagok tömítése előtt poliuretán habanyagból vagy hasonló anyagból készült csíkot célszerű a fugába helyezni, olyan mélységben, hogy az a fugamassza támasztékául szolgálhasson.

Az AKROPLASZT-ot a kartusból az erre a célra szolgáló kéziszerszámmal, kinyomó-pisztollyal kell kinyomni. A vödörben kiszerelt fugamassza felhordása simítókéssel végezhető. A fugamassza elsimítását követően a szélek lefedésére szolgáló ragasztószalagot célszerű azonnal eltávolítani.

Az AKROPLASZT +5 ºC alatti hőmérsékletű munkatérben nem dolgozható fel. A munkaeszközöket tanácsos használat után haladéktalanul vízzel megtisztítani, mert a megszáradt fugamassza már csak agresszív oldószerben vagy ezek elegyében (pl. nitrohígító) oldódik.

Hígítás: Az AKROPLASZT hígítása szükségtelen és nem megengedett, kivéve azt az esetet, ha alapozóként használják, ekkor háromszoros-négyszeres mennyiségű vízzel hígítható.

Tűzvédelmi előírás: Mérsékelten tűzveszélyes.

Egészségre káros anyagtartalom: Mérgező anyagot nem tartalmaz.

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok:
                -

A veszélyes anyagok biztonságos használatára utaló S mondatok:
S 24/25 Kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembe jutást.



A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.