SikaFlex PRO-2 HP

Egykomponensű, alacsony rugalmassági modulusú poliuretán építőipari hézagtömítő anyag

Termékleírás

A Sikaflex® PRO-2 HP egykomponensű, a levegő nedvességtartalmára kötő, alacsony rugalmassági modulusú, rugalmas poliuretán tömítőanyag. Alkalmas mozgási és illesztési kapcsolatok tömítésére beltérben és kültérben egyaránt.

 

 

Alkalmazási terület

A Sikaflex® PRO-2 HP alkalmas hézagzáró tömítés mélyépítési és magasépítési betonfelületeknél különösen mozgási hézagoknál betonfelületen valamint kültérben erkélykorlátokon, illesztéseknél (ablakok és ajtók körül, homlokzaton, fém burkolatoknál, előregyártott betonoknál) továbbá fa- és fémszerkezeteknél.

 

Termékelőnyök

Jó időjárás- és öregedésálló
Mozgási képessége 25%
Hólyagmentes kötés
Alapfelület feszültségmentes igénybevétele
Könnyen elsimítható és nagyon könnyű megmunkálhatóság
Nagyon jó tapadás sokféle alapfelülethez
Magas szakítószilárdság

 

Engedélyek : Kielégíti az MSZ EN ISO 11600 szabvány, F 25 LM osztályának követelményeit.

 

Színárnyalat : Fehér, betonszürke, középszürke, sötétszürke, fekete

 

Kiszerelés:

300 ml-es kartus, 12 db kartus/doboz
600 ml-es unipack, 20 db unipack/doboz

 

Raktározási feltételek / szavatossági idő


Eredeti, bontatlan csomagolásban, száraz, közvetlen napfénynek nem kitett, +10 °C és +25 °C hőmérsékletű helyen tárolva 15 hónapig eltartható.

 

Műszaki adatok


Kémiai bázis: Egykomponensű poliuretán, a levegő nedvességtartalmára köt.
Sűrűség: ~ 1,3 kg/dm3 (betonszürke szín) (DIN 53 479)
Bőrképződési idő: ~ 60 - 120 perc (+23 °C / 50% relatív páratartalom)
Kötési idő: ~ 2 - 3 mm/24 óra (+23 °C / 50% relatív páratartalom)
Mozgási képesség: 25%
Hézagtömítési méretek: Min. 10 mm széles / max. 40 mm széles
Roskadás: 0 mm, nagyon jó (DIN EN ISO 7390)
Használati hőmérséklet : -40 °C és +70 °C között

Műszaki / Fizikai tulajdonságok


Szakítószilárdság: ~ 7 N/mm (+23 °C / 50% relatív páratartalom) (DIN 53 515)
Shore A keménység: ~ 25, 28 nap után (+23 °C / 50% relatív páratartalom) (DIN 53 505)
Rugalmassági modulus (E):
~ 0,3 N/mm2, 100%-os nyúlásnál (+23 °C/50% rel. páratart.) (DIN EN ISO 8340)
~ 0,6 N/mm2, 100%-os nyúlásnál (-20 °C)
Szakadási nyúlás: ~ 800% (+23 °C / 50% relatív páratartalom) (DIN 53 504)
Rugalmas visszaalakulás: > 80% (+23 °C / 50% relatív páratartalom) (DIN EN ISO 7389 B)

 

Felhasználás / hézagtervezés

 

A hézag szélességét – a felület mozgási lehetőségét figyelembe véve – meg kell tervezni. Általában a hézag szélessége 10-40 mm közötti, a szélesség/mélység aránya kb. 2 : 1 legyen.

Betonelemek közötti irányadó szélességek tervezése a DIN 18 540 szabvány
3. táblázata szerint:

Minimális hézagszélesség az ablakok körül: 10 mm

Minden hézagot a vonatkozó előírásokkal, a követelményekkel és a vállalkozóval összhangban kell megtervezni, méretezni, mert későbbi változások általában nem megvalósíthatók. A számítás alapja a szükséges hézag szélessége, a tömítőanyag és a határoló építőanyag műszaki értékekei, valamint az épület kiterjedése, az építési mód és a méret.

Becsült anyagfelhasználás

Háttértámasz: Mindig használjunk zártcellás, polietilén háttérkitöltő profilt.

 

Alapfelület minősége

Az alapfelület legyen szilárd, portól, szennyeződésektől, laza és homokolódó részektől mentes. A cementiszapot el kell távolítani.

 

Alapfelület előkészítés / alapozás


Nem porózus alapfelület:
Pl.: fémek, zsíros bevonatok stb. Borzoljuk fel az alapfelületet csiszolófátyollal, majd használjunk Sika® Cleaner-205 anyagot egy tiszta pamutrongy segítségével.

Az alapfelület tisztítása után 15 perccel ecseteljük le a felületet Sika® Primer-3 N alapozóval. Tömítés előtt várjunk legalább 30 percet (legfeljebb 8 órát). PVC felülethez alkalmazzunk Sika® Primer-215 alapozó folyadékot. Tömítés előtt várjunk legalább 30 percet (legfeljebb 8 órát).

Porózus alapfelület:
Pl.: beton, pórusbeton, cement-vakolat, -habarcs, téglafalazat stb. esetén ecseteljük a felületet Sika® Primer-3 N alapozó folyadékkal.
Tömítés előtt várjunk legalább 30 percet (legfeljebb 8 órát).

Fontos: Az alapozó csak segíti a tapadást. Egyik sem helyettesíti a felület szabályos tisztítását, sem nem javítja lényegesen a szilárdságát.

Az alapozás elősegíti a tömítés hosszú élettartamát.

További információkért kérje a Sika® Primer alapozási táblázatot.

 

Alapfelület hőmérséklete: +5 °C és +40 °C között
Környezeti hőmérséklet: +5 °C és +40 °C között
Alapfelület nedvességtartalma: Száraz

 

Alkalmazási módszerek / eszközök


A Sikaflex® PRO-2 HP használatra kész termék.
A megfelelő hézagkialakítás és portalanítás után a kívánt mélységben helyezzük el a háttérkitöltő profilt a hézagban és alapozzuk a felületet. Illesszük a kartust a kinyomópisztolyba és határozottan nyomjuk ki a Sikaflex® PRO-2 HP masszát a hézagba
telítettségig. Folyamatos nyomással elkerülhetjük a levegősödést.
A Sikaflex® PRO-2 HP-t mindkét oldalfelülethez egyaránt erősen kell nyomni a biztos tapadás érdekében.
Ahol éles, pontos határvonalú tömítést szeretnénk kapni ott maszkoló szalaggal ki kell ragasztani a hézagok széleit. A szalagot még addig el kell távolítani, míg a tömítőanyag puha, nem kötött ki. Tökéletes, sima felületű hézagtömítéshez használjunk speciális simító folyadékot. (Sika Abglättmittel)

 

 

Szerszámtisztítás: Szerszámtisztításhoz használjunk Sika® Remover-208 / Sika® TopClean-T anyagokat azonnal a munka befejezése után. A kikeményedett anyagot csak mechanikai úton lehet eltávolítani a felületekről.

 

Alkalmazási megjegyzések / korlátozások


Rugalmas tömítést nem lehet átfesteni.
Egy kompatibilis bevonat a hézag szélétől legfeljebb 1 mm-re fedhet rá. A kompatibilitási vizsgálatot a DIN 52 452-2 szerint kell elvégezni.
Színeltérés lehetséges a kémiai összetevők miatt, magas hőmérséklet mellett, UVsugárzásnál (különösen a fehérrel színezett termékeknél). Bármennyire is változik a szín, ez a műszaki jellemzőket, vagy az anyag tartósságát nem befolyásolja.
Természetes kő tömítése előtt vegye fel a kapcsolatot műszaki tanácsadó szolgálatunkkal.
Ne használja a Sikaflex® PRO-2 HP-t üvegtömítéshez, bitumenes alapfelülethez, természetes gumihoz, EPDM gumihoz, vagy olyan épületszerkezetekhez, melyet olajos bevonattal láttak el, ill. olyan felületeknél, amit a tömítőanyag oldhat.
Ne használja a Sikaflex® PRO-2 HP-t úszómedencék tömítésére.
A termék nem megfelelő állandó víznyomásnak és folyamatos vízterhelésnek kitett felületek esetén fugatömítésre.
A frissen feldolgozott tömítőanyagnak a mandulához hasonló szaga van a teljes kikeményedésig (benzaldehid).
A friss Sikaflex® PRO-2 HP anyag lehetőleg ne érintkezzen olyan anyagokkal, ami reakcióba léphet az izocionáttal, különösen alkohollal ami alkotóeleme gyakran pl.: hígítóknak, oldószereknek, tisztítószereknek és zsaluzattisztító anyagoknak. Ezek az anyagok megakadályozhatják vagy gátolhatják az anyag kikötését.

 

Mérési értékek

Ebben a Termék Adatlapban minden műszaki adat laborteszt eredményén alapszik. Az aktuális mérési eredmény az eltérő körülmények miatt ettől kissé eltérhet.

 

Termékeinkkel végzett munka esetén a fontosabb fizikai, biztonságtechnikai, toxikológiai és ökológiai adatokat a termékekre vonatkozó Biztonsági Adatlapokban meg lehet találni. A veszélyes anyagokra vonatkozó rendelkezéseket be kell tartani.

 

Jogi tudnivalók

A Sika termékek alkalmazásához és végfelhasználásához kapcsolódó információkat és különösen az ajánlásokat a Sika jóhiszeműen biztosítja a jelenleg rendelkezésre álló ismeretei és tapasztalatai alapján arra az esetre, amennyiben a terméket a szokásos körülmények között kezelik, használják, tárolják. Ezen információkból, bármilyen írásos javaslatunkból, illetve más tanácsunkból a helyszíni körülményekben lévő különbségek természete miatt semmilyen az értékesítésre vagy adott célra való megfelelőségre vonatkozó garancia, vagy jogi vonatkozásból eredő kötelezettség nem
származtatható. Harmadik fél tulajdonjogát figyelembe kell venni. Minden megrendelést elfogadunk a jelenlegi értékesítési és szállítási feltételek szerint. A felhasználónak minden esetben az adott termék legfrissebb Termék Adatlapját kell figyelembe vennie, amit szívesen rendelkezésére bocsátunk.

Ebben a Termék Adatlapban közölt adatok megfelelnek a nyomdába adás időpontjában rendelkezésre állóknak. Amennyiben eltérés mutatkozik az adatlapon szereplő, valamint a szállítmány címkéjén lévő adatok között, úgy minden ilyen esetben a címkén szereplő adatok a mértékadóak. Ilyen és hasonló kérdéses esetekben kérjük, érdeklődjenek vevőszolgálatunknál. A kivitelezési és bedolgozási utasítást kérjük pontosan betartani, mivel az anyagra vonatkozó minőségi garanciánk csak az előírás szerinti felhordás, bedolgozás, felhasználás esetén érvényes.

 

 

További szakmai segédletért kérjük tekintse meg a következő oldalunkat :

 

 


A folyékony hulladékot a veszélyes hulladékok lerakóhelyére kell szállítani. Az üres, száraz dobozok újrafeldolgozhatóak vagy ennek hiányában hagyományos szemétlerakó helyre szállíthatók.




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.