Sikaflex® -11 FC

Egykomponensű, rugalmas hézagtömítő- és sokoldalúan felhasználható ragasztóanyag

 

A Sikaflex®-11 FC+ egykomponensű, légnedvességre kötő, rugalmas poliuretán kötőanyagú hézagtömítő- és sokoldalúan felhasználható ragasztó anyag. Bel- és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas.

 

Alkalmazási terület



A Sikaflex®-11 FC+ hézagtömítő- és sokoldalúan felhasználható ragasztóanyag, ezért kiválóan alkalmazható az alábbi területeken:

-Hézagtömítőként függőleges és vízszintes hézagoknál, hangszigetelésként csövekhez, a betonba beágyazott védőcső és a cső között. Tömítésként válaszfalak csatlakozási hézagaihoz, fém- és faszerkezetekhez, szellőző berendezésekhez
és sok egyéb területre.

- A Sikaflex®-11 FC+ sokoldalúan felhasználható ragasztóként. Alkalmas beltéri és kültéri ablakpárkányok, küszöbök, lépcsőfokok, szegélylécek, védőburkolatok, fedőburkolatok, előregyártott elemek és sok más anyag ragasztásához.

 

 

 

Ragasztóként:

meglepően erős, tartós kötés, kitűnő adhéziós és megcsúszásmentes tulajdonságával.

Tömítőként:

Tartósan rugalmas és ellenáll mindenféle vibrációnak, illetve hőmérsékletváltotásnak.

Kitöltésként:

Tartós vízhatlan szigetelő kitöltésként használható egyenletes szélességű hézagokhoz.


 

A Sikaflex®-11 FC öt színben kapható:

 

 

 

A Sikaflex -11 FC helyes megoldás általános építőipari célra, tetőfedéshez, mindenféle szerelési munkékhoz !

 

 

 

 

 

TARTÓS

Víz- és időjárásálló
Használható beltéren és kültéren

 

PRAKTIKUS

Tömítés és ragasztás egy lépésben

 

KÖNNYEN ALKALMAZHATÓ

Könnyű és azonnali használat
A mechanikai rögzítés helyettesítője.

 

 

A Sikaflex -11 FC alkalmazható csaknem valamennyi építőanyaghoz:

műanyag beton, habarcs kerámia fa horgayzott acél réz acél

 

 

Ragasztás Sikaflex -11 FC-szal:



A ragasztót pont- vagy vonalszerűen nyomjuk az előkészített felületre. A szükséges vastagság: 1-3 mm. A légpárna kialakulásást kerüljük el. A ragasztandó részeket nyomjuk jól össze.

 

 

 

 

 

 

 

A Sikaflex®-11 FC+ hézagtömítő- és sokoldalúan felhasználható ragasztóanyag, ezért kiválóan alkalmazható az alábbi területeken:

-Hézagtömítőként függőleges és vízszintes hézagoknál, hangszigetelésként csövekhez, a betonba beágyazott védőcső és a cső között. Tömítésként válaszfalak csatlakozási hézagaihoz, fém- és faszerkezetekhez, szellőző berendezésekhez és sok egyéb területre.

- A Sikaflex®-11 FC+ sokoldalúan felhasználható ragasztóként. Alkalmas beltéri és kültéri ablakpárkányok, küszöbök, lépcsőfokok, szegélylécek, védőburkolatok, fedőburkolatok, előregyártott elemek és sok más anyag ragasztásához.

 

 

Termékelőnyök A Sikaflex®-11 FC+:

-Egykomponensű, felhasználásra kész
-Flexibilis és rugalmas
-Oldószermentes és szagtalan
-Nagyon alacsony károsanyag kibocsátás

Tömítőanyagként:

-Buborékmentes térhálósodás
-Kiváló tapadás a szokásos építőanyagokhoz
-Jó mechanikai ellenállás
-Jó időjárás- és öregedésállóság
-Állékony

Ragasztóanyagként:

-Nem szükséges a ragasztási felületeket alapozni
-Nincs korróziós hatása
-Ütés- és rezgéselnyelő

 

 

Tárolási körülmények / Eltarthatóság



Eredeti, sértetlen csomagolásban, közvetlen napsütéstől védett, száraz helyen +10 °C és +25 °C között tárolva a gyártástól számított 15 hónapig.

 

Műszaki adatok



Vegyi bázis : Egykomponensű nedvességre kötő poliuretán
Sűrűség : ~ 1,35 kg/dm3
Bőrösödési idő: ~ 65 perc (+23°C-on / 50% relatív páratartalom)
Kötési sebesség: ~ 3,5 mm / 24 óra (+23°C-on / 50% relatív páratartalom)
Hézagkeresztmetszet: Min. szélesség = 10 mm / max. szélesség = 35 mm
Állékonyság: 0 mm, nagyon jó
Alkalmazási hőmérséklet: -40°C - +80°C

 

Mechanikai / fizikai tulajdonságok


Húzószilárdság: ~ 1,5 N/mm2
Szakítószilárdság: ~ 8 N/mm2
Shore A keménység: ~ 37, 28 nap után (+23°C-on / 50% relatív páratartalom)
Rugalmassági modulus (E): ~ 0,6 N/mm2 28 nap után (+23°C-on / 50% relatív páratartalom)
Szakadási nyúlás: ~ 700% 28 után (+23°C-on / 50% relatív páratartalom)
Rugalmas visszaalakulás: > 80% 28 nap után (+23°C-on / 50% relatív páratartalom)

Ellenállás:
Vegyi ellenállás: Vízzel, tengervízzel, hígított lúgokkal, cementhabarccsal és vizes tisztítószerekkel szemben ellenálló.
Alkohollal, szerves savval, hígítatlan lúggal és savval, klórral, klórozott üzemanyagokkal (szénhidrogén származék) szemben nem ellenálló.

 

Anyagfelhasználás / hézagkialakítás

Hézagkitöltés:
A hézagszélességet a tömítőanyag mozgási képességeihez kell igazítani. A hézagszélesség általában > 10 mm és < 35 mm között legyen. A szélesség és mélység aránya ~ 1 : 0,8 (padlóhézagoknál) és ~ 1 : 2 (homlokzati hézagoknál).
Minden hézagot a vonatkozó előírásokkal, követelményekkel és a vállalkozóval összhangban kell megtervezni, méretezni, mert későbbi változások általában nem megvalósíthatók. A számítás alapja a szükséges hézag szélessége, a tömítőanyag és a határoló építőanyag műszaki értékei, valamint az épület kiterjedése, az építési mód és a méret.

Azok a hézagok, melyek zsugorodás miatt vágva készülnek és rendesen 10 mmnél kisebbek, nem minősülnek mozgási hézagoknak. Mértékadó a hézag szélessége a hézagtömítő anyag bedolgozása idején (javasolt bedolgozási hőmérséklet + 10 °C).

Körülbelüli felhasználás (padlóhézagokhoz):

Minimális hézagszélesség az ablakok körül: 10 mm.

Háttértámasz: Mindig használjunk zártcellás, polietilén háttérkitöltő profilt.

Ragasztás:

- Pontszerűen:
1 darab 300 ml-es Sikaflex®-11 FC+ kartusból 100 darab 3 cm átmérőjű ragasztó nyomható ki (átmérő =3 cm; vastagság = 0,4 cm)
- Csíkban:
1 darab 300 ml-es Sikaflex®-11 FC+ kartusból 5 mm széles és 5 mm magas, háromszög keresztmetszetű ragasztócsík készíthető

 

Alapfelület minősége : Az alapfelület tiszta, száraz, homogén és olajtól, zsírtól, valamint laza részektől mentes legyen. A cementtejet távolítsuk el.

 

Alapfelület előkészítés / alapozás

 

A Sikaflex®-11 FC+ anyag a legtöbb tiszta és ép alapfelületen általában jól tapad. Az optimális tapadáshoz és nagy teljesítményt igénylő alkalmazásokhoz, mint például többszintes építmények, magas igénybevételnek kitett hézagkitöltések vagy extrém időjárási körülményeknek kitett alapfelületek esetén használjunk megfelelő alapozót vagy tisztítószert. Kétséges esetben végezzünk vizsgálatot egy tesztfelületen.

Nem porózus alapfelület:
Csempék, porszórt fémfelületek, alumínium, eloxált alumínium, rozsdamentes acél és horganyzott acél felületek esetén borzoljuk fel az alapfelületet csiszolófátyollal, majd használjunk Sika® Aktivator-205 anyagot egy tiszta pamutrongy segítségével. A tömítés készítése előtt hagyjuk kiszellőzni legalább 15 percig. Minden egyéb fémfelületet borzoljuk fel csiszolófátyollal, majd használjunk Sika® Aktivator-205 anyagot egy tiszta pamutrongy segítségével. Legalább 15 perces kiszellőzést követően hordjuk fel a Sika®Primer-3 N alapozót egy ecset segítségével.
A tömítés készítése előtt várjunk legalább 30 percet (legfeljebb 8 órát).

PVC felülethez használjunk Sika®Primer-215 alapozó folyadékot a Sika®Primer-3 N helyett. A tömítés készítése előtt várjunk legalább 30 percet (legfeljebb 8 órát).

Porózus alapfelület:
Pl. beton, pórusbeton, cementvakolat, -habarcs, téglafalazat stb. esetén ecseteljük a felületet Sika® Primer-3 N alapozó folyadékkal.
Tömítés előtt várjunk legalább 30 percet (legfeljebb 8 órát).

Fontos figyelmeztetés:
Az alapozó csak segíti a tapadást. Egyik sem helyettesíti a felület szabályos tisztítását, sem nem javítja lényegesen a szilárdságát.

Az alapozás elősegíti a tömítés hosszú élettartamát. További információkért kérje a Sika® Primer alapozási táblázatot.

Alapfelület hőmérséklete: Minimum +5 °C / maximum +40 °C
Környezet hőmérséklete: Minimum +5 °C / maximum +40 °C

Harmatpont
Az alapfelület hőmérséklete: 3°C-kal a harmatpont felett legyen.

 

Feldolgozási módszerek / eszközök


A Sikaflex® -11 FC+ felhasználásra kész termék.
A megfelelő hézag és alapfelület előkészítése után helyezzük el a háttérkitöltő profilt a kívánt mélységben és szükség szerint alapozzuk. Helyezzük be a kartust a kinyomópisztolyba és óvatosan nyomjuk a Sikaflex® -11 FC+ anyagot a hézagba és közben bizonyosodjon meg arról, hogy a ragasztó teljesen kitölti-e hézagot. A hézag kitöltése közben kerüljük el a levegő bezáródását. Biztosítsunk megfelelő tapadást a hézagszélekhez. Használjunk maszkoló szalagot, ahol esztétikai követelmények merülnek fel a hézagkialakítással szemben. A maszkoló szalagot akkor kell eltávolítani, amikor a tömítőanyag még nem kikötött. Simítsuk az anyagot simító folyadékkal a tökéletes hézagtömítési felület eléréséhez.

Ragasztás:
Az alapfelület előkészítése után hordjuk fel a felületre a Sikaflex®-11 FC+ anyagot csíkban vagy pontszerűen néhány centiméteres távolságra egymástól. Kézzel nyomjuk az elemeket a kívánt helyre. Ha szükséges, használjon ragasztószalagot, kézi szorítót vagy támasztást, ami az összeillesztett elemeket tartja a kötés idejéig. A nem megfelelően rögzített elemek könnyen megigazíthatók a felhordást követő első néhány percben. Majd ismét jól nyomjuk össze a ragasztandó elemeket.

Az optimális tapadás a Sikaflex®-11 FC+ teljes kikötése után érhető el, azaz 24 - 48 óra múlva +23 °C-on, 2 -3 mm-es rétegvastagság esetén.

Eszköztisztítás:
Szerszámtisztításhoz használjunk Sika® Remover-208 / Sika® TopClean-T anyagokat azonnal a munka befejezése után. A kikeményedett anyagot csak mechanikai úton lehet eltávolítani a felületekről.

 

Feldolgozási megjegyzések / korlátozások


Rugalmas tömítést nem szabad átfesteni, mivel a festéknek korlátozott a mozgási képessége és ez a hézagmozgás során repedéshez vezet.

Egy kompatibilis bevonat a hézag szélétől legfeljebb 1 mm-re fedhet rá. A kompatibilitási vizsgálatot a DIN 52 452-2 szerint kell elvégezni.

Színeltérés lehetséges a kémiai összetevők miatt, magas hőmérséklet mellett, UVsugárzásnál (különösen a fehérrel színezett termékeknél). Bármennyire is változik a szín, ez a műszaki jellemzőket, vagy az anyag tartósságát nem befolyásolja.

Természetes kő tömítése előtt vegye fel a kapcsolatot műszaki tanácsadó szolgálatunkkal.

Ne használja a Sikaflex®-11 FC+-t üvegtömítéshez, bitumenes alapfelülethez, természetes gumihoz, EPDM gumihoz, vagy olyan épületszerkezetekhez, melyet olajos bevonattal láttak el, ill. olyan felületeknél, amit a tömítőanyag oldhat.

Ne használja a Sikaflex®-11 FC+-t úszómedencék tömítésére.

Nem alkalmas víznyomásnak kitett vagy tartósan vízben lévő hézagok tömítéséhez.

A friss Sikaflex®-11 FC+ anyag lehetőleg ne érintkezzen olyan anyagokkal, ami reakcióba léphet az izocianáttal, különösen alkohollal, ami alkotóeleme gyakran pl.: hígítóknak, oldószereknek, tisztítószereknek és zsaluzattisztító anyagoknak. Ezek az anyagok megakadályozhatják vagy gátolhatják az anyag kikötését.

 

 

Termékeinkkel végzett munka esetén a fontosabb fizikai, biztonságtechnikai, toxikológiai és ökológiai adatokat a termékekre vonatkozó Biztonsági Adatlapokban meg lehet találni. A veszélyes anyagokra vonatkozó rendelkezéseket be kell tartani.

 

Jogi tudnivalók

A Sika termékek alkalmazásához és végfelhasználásához kapcsolódó információkat és különösen az ajánlásokat a Sika jóhiszeműen biztosítja a jelenleg rendelkezésre álló ismeretei és tapasztalatai alapján arra az esetre, amennyiben a terméket a szokásos körülmények között kezelik, használják, tárolják. Ezen információkból, bármilyen írásos javaslatunkból, illetve más tanácsunkból a helyszíni körülményekben lévő különbségek természete miatt semmilyen az értékesítésre vagy adott célra való megfelelőségre vonatkozó garancia, vagy jogi vonatkozásból eredő kötelezettség nem
származtatható. Harmadik fél tulajdonjogát figyelembe kell venni. Minden megrendelést elfogadunk a jelenlegi értékesítési és szállítási feltételek szerint. A felhasználónak minden esetben az adott termék legfrissebb Termék Adatlapját kell figyelembe vennie, amit szívesen rendelkezésére bocsátunk.

Ebben a Termék Adatlapban közölt adatok megfelelnek a nyomdába adás időpontjában rendelkezésre állóknak. Amennyiben eltérés mutatkozik az adatlapon szereplő, valamint a szállítmány címkéjén lévő adatok között, úgy minden ilyen esetben a címkén szereplő adatok a mértékadóak. Ilyen és hasonló kérdéses esetekben kérjük, érdeklődjenek vevőszolgálatunknál. A kivitelezési és bedolgozási utasítást kérjük pontosan betartani, mivel az anyagra vonatkozó minőségi garanciánk csak az előírás szerinti felhordás, bedolgozás, felhasználás esetén érvényes.

 

 

További szakmai segédletért kérjük tekintse meg a következő oldalunkat :

 

 


A folyékony hulladékot a veszélyes hulladékok lerakóhelyére kell szállítani. Az üres, száraz dobozok újrafeldolgozhatóak vagy ennek hiányában hagyományos szemétlerakó helyre szállíthatók.




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.