SikaBond® AT-80


Könnyen kenhető, oldószermentes, tartósan rugalmas ragasztó, parketták teljes felületű ragasztásához

 

 

Termékleírás

A SikaBond ® AT-80 egy egykomponensű, oldószermentes, tartósan rugalmas, STP technológián (Silane Terminated Polymers) alapuló ragasztó, parketták teljes felületű ragasztásához.

Alkalmazási terület
Tömör és többrétegű parketták, mozaik parketták, ipari parketták, lamella parketták, faburkolatok (lakótérben) és falemezáruk teljes felületű ragasztásához.

Termékelőnyök


„ Egykomponensű, használatra kész
„ Oldószermentes
„ Kitűnően bedolgozható, nagyon könnyen kenhető
„ Rugalmas, lépéshang csillapító hatás
„ Alkalmas a legtöbb fapadlóhoz
„ Csökkenti a feszültséget a parketta és az alapfelület között
„ Padlófűtés esetén is használható
„ Csiszolható

 

Vizsgálatok

Jóváhagyások / szabványok

EMICODE EC 1: nagyon alacsony károsanyag kibocsátás.

Termék adatok

Megjelenés
Szín: Parkettabarna
Szállítás : 17 kg-os műanyag vödör

Tárolás
Tárolási körülmények / eltarthatóság
Sérülésmentes, eredeti lezárt csomagolásban, száraz, napfénytől védett helyen, +10 °C és +25 °C hőmérsékletek között tárolva legalább 9 hónapig tárolható a gyártás időpontjától számítva.

 

Műszaki adatok



Vegyi bázis Egykomponensű STP (Silane Terminated Polymers) (PU-Hibrid technológia, nedvességre kötő)

Sűrűség ~ 1,65 kg/dm 3 (DIN 53 479)

Bőrösödési-/fektetési idő ~ 60 perc (+23 °C / 50% rel. páratart.)

Kötési sebesség ~ 3,0 mm / 24 óra (+23 °C / 50% rel. páratart.) A padló járható / csiszolható 24 - 48 óra múlva (+23 °C / 50% rel. páratart., B3 / B11 fogazású simítóval feldolgozva) a felhordást követően, de ez a klimatikus viszonyoktól és a ragasztó rétegvastagságától is függ.

Terülés
Konzisztencia: Nagyon könnyen szétteríthető, a simítófog-bordák nagyon stabilak.

Alkalmazási hőmérséklet -40 °C-tól +70 °C-ig

Mechanikai / fizikai tulajdonságok
Nyírószilárdság ~ 1,25 N/mm2 , 1 mm ragasztóvastagság
Húzószilárdság ~ 1,40 N/mm2 (+23 °C / 50% rel. páratart.) (DIN 53 504)
Shore A keménység ~ 40 (28 nap után) (DIN 53 505)
Szakadási nyúlás ~ 160% (+23 °C / 50% rel. páratart.) (DIN 53 504)

 



Rendszerinformáció



Alkalmazási részletek

Anyagszükséglet / adagolás
Teljes felületű ragasztás:
Az anyagfelhasználás 800 - 1000 g/m2 B3 fogazású simítóval (az IVK irányelveknek megfelelően), pl. lamella parketta, mozaik parketta és ipari parketta.

Az anyagfelhasználás 900 - 1200 g/m2 B6 (=P4) fogazású simítóval (az IVK irányelveknek megfelelően), pl. többrétegű parketta, lamella parketta, mozaik parketta.

Az anyagfelhasználás 1000 - 1300 g/m2 B11 (=P6) fogazású simítóval (az IVK irányelveknek megfelelően), pl. tömör fa, többrétegű parketta, ipari parketta, faburkolatok, falemezáruk.

Hosszú vagy széles burkolólapok, ill. egyenetlen alapfelület esetén a ragasztó feldolgozásához a megadottnál nagyobb fogazású fogazott simítót is lehet használni (hogy megelőzzük az üregek kialakulását). Az alapfelület Sika ® Primer MB lapozóval történt kezelése esetén a SikaBond ® - AT-80 anyagszükséglete csökken.


Alapfelület minősége Az alapfelület tiszta, száraz, egynemű, egyenletes, olajoktól, portól és szabad részektől mentes legyen. teherbíró, szilárd és finoman érdes legyen. Festéket, cementiszapot és egyéb rosszul tapadó részeket az általános építőipari előírásoknak megfelelően távolítsuk el.

Alapfelület minősége Az alapfelület tiszta, száraz, egynemű, egyenletes, olajoktól, portól és szabad részektől mentes legyen. teherbíró, szilárd és finoman érdes legyen. Festéket, cementiszapot és egyéb rosszul tapadó részeket az általános építőipari előírásoknak megfelelően távolítsuk el.

Alapfelület előkészítése
Beton / cementesztrich:
- Csiszoljuk meg, majd alaposan tisztítsuk meg ipari porszívóval. Anhidrit esztrich / önterülő anhidrit esztrich:
- Csiszoljuk meg, majd alaposan tisztítsuk meg ipari porszívóval, röviddel a ragasztási munkálatok előtt.

Beszórt, öntött aszfalt:
- Alapozzuk Sika ® Primer-MB alapozóval a Termék Adatlapja szerint.

Mázas kerámia és régi kerámialap:
- Zsírtalanítsuk és tisztítsuk meg Sika ® Cleaner-rel vagy csiszoljuk a kerámialap felületét és alaposan tisztítsuk meg ipari porszívóval.

Fa- / gipszkarton aljzatképzés (pl. falemezáru, OSB): - Ragasszuk / csavarozzuk az aljzatképző anyagot az alépítményhez, melyet mozgásmentesen kell rögzíteni. Úsztatott aljzatok esetén kérjük, forduljon műszaki szaktanácsadó szolgálatunkhoz.

Egyéb alapfelület:
- Kérjük, forduljon műszaki szaktanácsadó szolgálatunkhoz tanácsért és segítségért.
- SikaBond ® AT-80 ragasztót alapozó nélkül használhatjuk cementesztrichre, anhidrit esztrichre, falemezárura, betonra és kerámialapra.
- Beszórt, öntött aszfalt, magas nedvességtartalmú cementesztrich, valamit régi ragasztómaradványok vagy gyenge alapfelület esetén használjunk Sika ® Primer MB alapozót. Kérjük, olvassa el a Termék Adatlapban található információkat, vagy lépjen kapcsolatba műszaki szaktanácsadó szolgálatunkkal.

 

Feldolgozási feltételek / korlátozások

 

Alapfelület hőmérséklete


Fektetés közben és a SikaBond ® AT-80 teljes kötéséig az alapfelületnek és a környezeti hőmérsékletnek > +15 °C, padlófűtés esetén ~ +20 °C hőmérsékletűnek kell lennie.
Az alapfelület hőmérsékletére az általános építőipari előírások vonatkoznak.

Környezet hőmérséklete


A környezeti hőmérséklet +15 °C és +35 °C között legyen.
A környezet hőmérsékletére az általános építőipari előírások vonatkoznak.

 

Alapfelületi nedvesség


Megengedett alapfelületi nedvességtartalom:
- 2,5% CM cementesztrich esetén (kb. 4% Tramex / Gravimetric tömegszázalék)
- 0,5% CM anhidritesztrich esetén
- 3 - 12% CM magnezit esztrich esetén (a szervesanyag arányától függően)
Megengedett alapfelületi nedvességtartalom padlófűtés esetén:
- 1,8% CM cementesztrich esetén (kb. 3% Tramex / Gravimetric tömegszázalék)
- 0,3% CM anhidritesztrich esetén
- 3 - 12% CM magnezit esztrich esetén (a szervesanyag arányától függően)
Az alapfelület nedvességtartalmát és minőségét a fapadló gyártója, valamint az
általános építőipari szabványok szerint be kell tartani.

 

Relatív légnedvesség : 40% és 70% között legyen

 

Bedolgozási módszerek / eszközök

A SikaBond ® AT-80 ragasztót a megfelelően előkészített aljzatra közvetlenül a vödörből hordjuk fel, majd eloszlatjuk egy fogazott simítóval.
Nyomjuk meg a rögzítendő fapadlót erősen a ragasztóra, hogy az alsó része teljesen nedves legyen. A darabokat ezután illesszük össze egy kalapács és egy ütőfa segítségével. Fontos, hogy a fapadlókat a tetejük felől is ütögessük meg. A faltól
10-15 mm távolságot tartsunk.
A friss, kikötetlen ragasztót a padló felületéről azonnal el kell távolítani egy tiszta ruha, ill. szükség szerint Sika ® Remover-208 vagy Sika ® TopClean-T segítségével. A Sika ® Remover-208 használata előtt készítsünk összeférhetőségi vizsgálatot.
A fapadló gyártója szerinti fektetési utasításokat és az általános építőipari szabályokat be kell tartani.

 

Szerszámtisztítás

Használat után az összes eszköz és berendezés Sika ® Remover-208 / Sika ® TopClean-T anyagokkal megtisztítható. A megkötött / megszilárdult anyagot csak mechanikai úton lehet eltávolítani.

Megjegyzések a feldolgozáshoz / korlátozások


A SikaBond ®
AT-80 csak gyakorlott kivitelezők részére javasolt.

A ragasztó legkedvezőbb feldolgozási tulajdonságait +15 °C hőmérséklet felett mutatja. A megfelelő kötéshez a ragasztónak a környezetből nedvességet kell tudni
felvennie.

Erősen tömör alapfelületek esetén, mint pl. mázas kerámiák, alkalmazása előtt előzetes vizsgálat elvégzése javasolt.

Ragasztott padló lefektetésekor mindig győződjön meg, hogy a ragasztó nem érintkezik-e a fa felületén lévő bevonattal. Mivel a ragasztóval történő érintkezés szinte elkerülhetetlen, ezért meg kell vizsgálni a bevonat és a ragasztó összeférhetőségét. Részletes információért, ill. tanácsért forduljon műszaki szaktanácsadó szolgálatunkhoz.

Amennyiben a fapadló talajnedvesség ellen nem szigetelt területeken kerülne elhelyezésre, mint pl. pincékben vagy egyéb helyeken, ott Sika ® Primer MB alapozóval lezárt Sikafloor ® EpoCem szigetelést kell készíteni. A részletes utasításokért
kérjük, tekintse át a Termék Adatlapokat, ill. lépjen kapcsolatba műszaki szaktanácsadó szolgálatunkkal.

Vegyileg előkezelt (pl. ammóniával, fapáccal, tartósítószerrel kezelt fa), vagy magas olajtartalmú fapadlók esetén a SikaBond ® AT-80 ragasztót csak akkor használja, ha azt műszaki szaktanácsadó szolgálatunk írásban engedélyezte.

Ne használja a SikaBond ® AT-80 ragasztót PE, PP, TEFLON, és egyes plasztikus műanyagokhoz (vagy végezzen előzetes vizsgálatokat, ill. lépjen kapcsolatba műszaki szaktanácsadó szolgálatunkkal).

Néhány alapozó negatívan befolyásolhatja a SikaBond ® AT-80 tapadását, ezért előzetes vizsgálat elvégzése ajánlott.

 

Mérési értékek


Ebben az Adatlapban minden műszaki adat laborteszt eredményén alapszik.
Az aktuális mérési eredmény az eltérő körülmények miatt ettől kissé eltérhet.

 

Biztonsági előírások

 


Fontos biztonsági tudnivalók
Termékeinkkel végzett munka esetén a fontosabb fizikai, biztonságtechnikai, toxikológiai és ökológiai adatokat a termékekre vonatkozó Biztonsági Adatlapokban meg lehet találni. A veszélyes anyagokra vonatkozó rendelkezéseket be kell tartani.

Jogi tudnivalók


A Sika termékek alkalmazásához és végfelhasználásához kapcsolódó információkat és különösen az ajánlásokat a Sika jóhiszeműen biztosítja a jelenleg rendelkezésre álló ismeretei és tapasztalatai alapján arra az esetre, amennyiben a terméket a szokásos körülmények között kezelik, használják, tárolják. Ezen információkból, bármilyen írásos javaslatunkból, illetve más tanácsunkból a helyszíni körülményekben lévő különbségek természete miatt semmilyen az értékesítésre vagy adott célra való megfelelőségre vonatkozó garancia, vagy jogi vonatkozásból eredő kötelezettség nem származtatható. Harmadik fél tulajdonjogát figyelembe kell venni. Minden megrendelést elfogadunk a jelenlegi értékesítési és szállítási feltételek szerint. A felhasználónak minden esetben az adott termék legfrissebb Termék Adatlapját
kell figyelembe vennie, amit szívesen rendelkezésére bocsátunk.

Ebben a Termék Adatlapban közölt adatok megfelelnek a nyomdába adás időpontjában rendelkezésre állóknak. Amennyiben eltérés mutatkozik a műszaki adatlapon szereplő, valamint a szállítmány címkéjén lévő adatok között, úgy minden ilyen esetben a címkén szereplő adatok a mértékadóak. Ilyen és hasonló kérdéses esetekben kérjük, érdeklődjenek vevőszolgálatunknál. A kivitelezési és bedolgozási utasítást kérjük pontosan betartani, mivel az anyagra vonatkozó minőségi garanciánk csak az előírás szerinti felhordás, bedolgozás, felhasználás esetén érvényes.

 

 

További szakmai segédletért kérjük tekintse meg a következő oldalunkat :

 

 


A folyékony hulladékot a veszélyes hulladékok lerakóhelyére kell szállítani. Az üres, száraz dobozok újrafeldolgozhatóak vagy ennek hiányában hagyományos szemétlerakó helyre szállíthatók.




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.