Tangit PVC-C speciális ragasztó kemény PVC-csövek ragasztásához

Jellemzôi
• PVC-C mûanyagcsövek illesztéseinek ragasztására
• Megfelel a DIN 16970 szabvány követelményeinek
• Ipari és vízközmû célokra is alkalmazható

Alkalmazási terület
PVC-C kemény mûanyag csövek illesztéseinek ragasztására alkalmas, ipari és vízközmû célokra. Ellenáll a csôben lévô folyadék vagy gáz nyomása következtében kialakuló nyírófeszültségnek.

A FELÜLET ELôKÉSZÍTÉSE
Vágja le a csô végét derékszögben. A külsô élet gömbölyítse le 15°-os szögben, majd a belsô élekrôl távolítsa el a sorját, megfelelô szerszám segítségével. Papír törlôkendôvel törölje át az illeszkedési felületeket, majd Tangit Tisztító segítségével távolítsa el a tapadást gátló szennyezôdéseket. Mérje le a csatlakozási mélységet és jelölje fel a csôre. A ragasztót csak száraz felületre szabad felhordani.
Télen, szükség esetén, óvatos melegítéssel olvassza le a jeget a felületrôl.

Fel hordás: Alaposan keverje fel a ragasztót használat elôtt és ellenôrizze a folyósságát. A ragasztónak lassan le kell folynia a pálcáról. A gél állagú ragasztó már nem használható fel. Elôször vigye fel a ragasztót a csôtengely irányában a csôösszekötô elem belsô illeszkedési felületére vékonyan és egyenletesen, belülrôl kifele haladva. Hasonlóan vigye fel a ragasztót a csô külsô illeszkedési felületére, de ezúttal vastagabb rétegben.

Javasolt ecsetméret:
25 mm csôátmérôig 8 mm vastag körecset
32-50 mm csôátmérôig 1’’-os lapos ecset
65-125 mm csôátmérôig 2’’-os lapos ecset
32-50 mm csôátmérôig 1’’ lapos ecset

Óvatosan tolja a csövet a csôösszekötôbe, forgatás és hajlítás nélkül és tartsa erôsen néhány másodpercig, a ragasztó száradásának kezdetéig. Távolítsa el a felesleges, kinyomódott ragasztót. Mivel a ragasztó gyorsan köt, 1 perc áll rendelkezésre a csövek
összeillesztéséhez. A 65 mm átmérô feletti csövek esetében ezért célszerû, ha a ragasztó felhordását – a két illeszkedési felületre – két ember végzi, egyidôben.
A 140 mm átmérô feletti csövek esetében fontos, hogy az illesztési felületek közötti hézag nem haladhatja meg a 0,5 mm-t. A nyitott idô erôsen függ a környezeti hômérséklettôl és/vagy a ragasztóréteg vastagságától. Az összeragasztott csöveket legalább 10 percig nem szabad mozgatni (+10°C alatt 30 percig). Csak 24 óra elteltével kezdhetô meg a csôvezeték feltöltése és nyomáspróbája.

Fontos tudnivalók: Tangit PVC-C ragasztó felhasználásra kész, hígítani nem szabad. A ragasztó és a a Tangit hígító nem csöpöghet rá a csôre, mert károsíthatja azt, ezért a tisztításhoz használt oldószeres papír törlôkendôt is tartsuk távol a csövektôl. Használat után szorosan zárjuk le a ragasztót, az oldószer párolgás megakadályozása érdekében. Ha a ragasztó felületén hártya keletkezik, el kell távolítani. Az ecsetrôl a besûrûsödött ragasztó maradványokat papír törlôkendô segítségével el kell távolítani. Csak tiszta és száraz ecsettel szabad dolgozni. Alacsony környezeti hômérséklet esetén különös gonddal járjunk el.
+5°C alatti hômérsékleten a mûanyag csövek könnyen törhetnek, valamint a lassú száradás miatt, az oldószer gôzei károsíthatják a csôvezetéket. A kötés jelentôsen lelassul. A csôvégeket (robbanásvédett) hôlégfúvóval kell 25-30°C hômérsékletre felmelegíteni.
A majdan nyomásnak kitett PVC-C csövek ragasztása nagy szakértelmet követel. A kemény PVC-csô gyártók utasításait feltétlenül be kell tartani. PVC-U csövek ragasztására is alkalmas.

Kiszerelés: 700 g

Tárolás: Eredeti csomagolásban, száraz, hûvös, +5°C feletti hômérsékleten, a gyártástól számított 24 hónapig.

Felhasználható : Az elôírt tárolás mellett a gyártástól számított 12 hónapig.

Biztonsági információk : Tûzveszélyes. Szemizgató hatású, izgatja a légutakat. Ártalmas a vízi szervezetekre,a vízi környezetben
hosszantartó károsodást okozhat. Ismételt expozíció a bôr kiszáradását vagy megrepedezését okozhatja. Gôzök álmosságot vagy szédülést okozhatnak.
Gyermekek kezébe nem kerülhet. Gyújtóforrástól távol tartandó - Tilos a dohányzás. Kerülni kell a szembejutást. Csatornába engedni nem szabad. Lenyelés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni. Csak jól szellôztetett helyen használható

Mûszaki adat ok
Összetétel: Kemény PVC, 40-45% tetrahidrofurán, 20-25% butanon, 7-12% ciklohexanon.
Sûrûség: kb. 0.97 g/ml
Nyomásállósági értékek: 20 °C = 24 bar
50 °C = 12 bar
60 °C = 9 bar
70 °C = 7 bar
80 °C = 3 bar
Hôállóság: 0 °C - + 80 °C
Ellenálló képesség: A ragasztás vízálló.
A vegyszerállóság (különösen szervetlen savakkal szemben) függ az illeszkedési hézag nagyságától, a kötési idôtôl,a csôben lévô nyomás értékétôl, az alkalmazási hômérséklettôl, a sav fajtájától és töménységétôl.
Viszkozitás: 23°C-on Brookfield RVT 6/20: 8 -15 Pas A fenti adatok átlagos idôjárási viszonyokra (+23°C és 55% relatív
páratartalom) vonatkoznak.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.