Palma Parafa Univerzális

Parafalapok vízszintes és függôleges felületekre való ragasztására

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

A Palma Parafa Univerzális diszperziós kontaktragasztó alkalmas természetes parafa, többrétegû parafa, felületbevonattal ellátott parafa burkolóanyagok, szônyeg és PVC burkolóanyagok ragasztására, valamint gumi és PVC profillécek, PVC lépcsôél-profilok és gumi burkolóanyagok ragasztására, nedvszívó és kevésbé nedvszívó alapfelületekre.

 ALKALMAZÁS

Az alapfelületeknek teljesen száraznak, tisztának, repedésektôl mentesnek kell lenniük. A felület egyenetlenségeit padlókiegyenlítô masszával szüntesse meg. Az aszfalt-esztrich és az egyéb, nem nedvszívó tulajdonságú, ásványi jellegû alapfelületeket legalább 2 mm vastagon kenje be aljzatkiegyenlítô masszával. A ragasztáshoz a ragasztóanyagot megfelelô eszközzel, (fogazott kenôlappal, hengerrel, ecsettel) kell felhordani mindkét ragasztandó felületre, majd addig kell száradni hagyni, míg a ragasztófilm átlátszóvá válik. Azután a ragasztandó anyagokat össze kell illeszteni és dörzsöléssel jól egymásra kell nyomni. A teljesen megszáradt ragasztófilm már nem ragadós, ezért járható. A ragasztóanyagot szokás szerint közvetlenül az anyag fektetése elôtt kell az alapfelületre felvinni. A száradási idô
betartása után a burkolatot bele kell simítani és hengerléssel jól rá kell nyomni az aljzatra. Feszültségnek kitett ragasztások esetén kb. 20 perc elteltével szükség lehet újbóli dörzsölésre. 24 óránál hosszabb idô eltelte után a Palma Parafa Univerzális parafaragasztó forró levegôt fúvó pisztollyal reaktiválható.
A ragasztóanyag száradási ideje kb. 1 óra, ez azonban erôsen függ a hômérséklettôl és a levegô páratartalmától.
A nyitott idô (száradási idô levegôn) 30 perc és 3 óra közé esik.

 FONTOS TUDNIVALOK

A munkaeszközök tisztítása: A munkaeszközöket használat után forró vagy hideg vízzel azonnal le kell tisztítani. A rászáradt vagy kikeményedett ragasztóanyag többnyire csak megfelelô oldószerekkel (például benzinnel) vagy mechanikus módon távolítható el.
A burkolóanyagok gyártóinak fektetési elôírásait feltétlenül be kell tartani.
A parafa lapok akklimatizálási ideje legalább 24 óra, temperált (18-24°C hômérsékletû) fektetési helyiségben legyezôszerûen szétrakott állapotban, ahol legfeljebb 4–5 darab lap lehet egymásra téve.
Ártalmatlanítás: A kikeményedett termékmaradékok = háztartási hulladék / háztartási hulladékhoz hasonló ipari hulladék. A nem kikeményedett termékmaradékokat különleges hulladékként kell ártalmatlanítani. A csomagolóedényeket csak teljesen kiürítve lehet újrahasznosítani.

 MŰSZAKI ADATOK

Sûrûség (fajsúly): Kb. 1,00 g/cm3
Szín: Krémszínû, a megszáradt ragasztófilm átlátszó
Felhordási hômérséklet: +15°C alatti hômérsékleten és 80%-nál nagyobb páratartalom esetén nem szabad feldolgozni
Hígítás: A Palma Parafa Univerzális fokozott hatású parafaragasztó felhasználásra kész és hígítás nélkül felhordható. Hideg vízzel azonban hígítható, ha esetleg besûrûsödne a termék.
Felhasználás: A felhasználandó mennyiség függ a felhordás módjától, mindkét oldalra történô felhordás esetén 200-300 g/m2.
Kiadósság: Az 1 kg-os doboz kb. 4 - 5 m2, az 5 kg-os vödör kb. 20 - 25 m2 felület ragasztására elegendô
Kötési idô: A ragasztások azonnal terhelhetôk. Végsô szilárdságát csak kb. 72 óra elteltével nyeri el a ragasztás. A burkolatot 24 órával a ragasztás után lehet hegeszteni.
Nyitott idô levegôn: Az átlátszóság beálltáig még kb. 30 perc és 3 óra közötti idô telik el.
Tárolás: A ragasztóanyagot fagymentes helyen kell tárolni Védelmi intézkedések: Nem szükségesek
Hôállóság: 70°C-ig
Vízállóság: Nedvességálló
Eltarthatóság: 12 hónap (megfelelô tárolási körülmények esetén)

A fenti idôintervallumok „normál klímára” (+23 °C/55% relatív páratartalom) vonatkoznak!

 KISZERELÉS

Csomagolás: 1 kg-os mûanyag doboz, 5 kg-os mûanyag vödör
Gyûjtôcsomagolás: 12 db 1 kg-os mûanyag doboz, 1 db 5 kg-os mûanyag vödör

 ÖSSZETÉTEL

Speciális, vizes alapú diszperzió, ragasztó hatást fokozó, egészségre veszélytelen adalékokkal.
Kültéri és tartósan vizes környezetben való felhasználásra alkalmatlan.
Padlófûtéshez készített esztrich burkolatra történô ragasztáshoz alkalmas.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.