Cimsec Márvány és gránit fugázó

Elszíneződésre hajlamos természetes és műkőburkolatok fugáinak kitöltésére

ALKALMAZÁSI TERÜLET

Magas minőségű, cementtartalmú, rugalmas, fagyálló fugázó anyag, amely vulkáni tufa tartalmának köszönhetően alkalmas elszíneződésre hajlamos természetes és műkőburkolatok hézagolására, valamint mázas és máz nélküli kerámia burkoló lapok, kőporcelán (gres) lapok fugázására - kül- és beltérben, terasz burkolásához és padlófűtés esetén.

A FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

A fugázást csak a ragasztóanyag teljes száradása után szabad megkezdeni, a foltosodás és kifehéredés elkerülése érdekében. Fugázás előtt a hézagokból a port és a megkötött ragasztót el kell távolítani. Máz nélküli, porózus lapok esetében a fugaanyag eltávolítása a kész burkolat felületéről gondot okozhat, ezért ilyen esetekben célszerű próbafugázást végezni!

ALKALMAZÁS

A doboz tartalmát az előírt mennyiségű hideg vízhez (1,5 liter/5 kg) kell önteni és elektromos kézi keverőgéppel csomómentesre keverni.
Kb. 3 perc pihentetés után az elkészített habarcsot ismételten jól át kell keverni. Egyszerre csak annyi anyagot keverjünk be, amennyit
1-2 órán belül fel tudunk használni. A fugázó anyagot gumi fugázó szerszám segítségével – a fuga irányára átlósan – juttassuk a hézagokba. A felesleges fugaanyag eltávolítása hasonlóan, átlósan történik. 5- 10 perc elteltével a lapokat töröljük át – tiszta vízben gyakran öblített és kicsavart –nedves szivaccsal. A záró síneket a fugázás után azonnal meg kell tisztítani. A foltosodás elkerülése érdekében a kész felületet csak a fuga teljes száradása után (kb. 24 óra) szabad áttörölni száraz ruhával. A kifugázott burkolat 24 óra elteltével terhelhető.

FONTOS TUDNIVALÓK

A Cimsec Márvány és gránit fugázó alkalmazása során ügyelni kell arra, hogy a fogadó felület és a levegő hőmérséklete +5ºC – +25ºC között legyen. A fugázást, csak a ragasztó teljes száradása után lehet megkezdeni – a foltosodás elkerülése érdekében. Csak az azonos gyártási számú termékek használata garantálja az azonos színárnyalatot.
Nyomdatechnikai okokból a csomagoláson lévő színminta csak tájékoztató jellegű. Intenzív színek esetében is célszerű próbafugázást
végezni. Az előírtnál több víz jelenléte (víz túladagolás, nem kellően száraz aljzat, friss ragasztó stb.) a fuga kifehéredéséhez vezethet.
Felhasználásakor a poranyagokra illetve a cementhabarcsokra vonatkozó előírásokat be kell tartani. Bekeveréskor a habarcs – a víz hatására – lúgossá válik, ezért kerüljük a bőrrel történő érintkezést, valamint óvakodjunk szembe kerülésétől. Ha ez mégis bekövetkezne, alaposan mossuk le az érintett testrészt. Szükség esetén hívjunk orvost. A szerszámokról és burkolólapokról a friss anyag vízzel lemosható, a megkötött fugahabarcs már csak mechanikai úton távolítható el. A fuga későbbi tisztításához és ápolásához használjon lúgos vagy semleges kémhatású tisztítószereket, a gyártó utasítása szerint.

MŰSZAKI ADATOK

Összetétel: Cement, ásványi töltőanyagok, műanyag pordiszperzió valamint tulajdonságjavító adalékszerek
Fugaszélesség: max. 7 mm
Keverési arány: kb. 1,5 liter víz 5 kg poranyaghoz
Pihentetési idő kb. 3 - 5 perc
Bedolgozhatóság: kb. 2 óra
Várakozási idő a tisztítás előtt: kb. 5 – 30 perc
Terhelhető: kb. 24 óra elteltével
Kötés utáni hőállóság: -30°C és +70°C között
Anyagszükséglet:
15 x 15 cm lapméret esetén kb. 0.5 kg/m2
20 x 20 cm lapméret esetén kb. 0.4 kg/m2
5 x 5 cm (mozaik) lapméret esetén kb. 0.8 kg/m2,
(erősen függ a járólap típusától és a fuga szélességétől)
A fenti adatok 20ºC levegő hőmérséklet és 65% relatív páratartalom esetén érvényesek.

KISZERELÉS
5 kg papírdobozban

TÁROLÁS
Eredeti jól zárt csomagolásban, hűvös, száraz, nedvességtől védett helyen.

FELHASZNÁLHATÓ
Az előírt tárolás mellett a gyártástól számított 12 hónapig.

EGYÉB INFORMÁCIÓK
A papírzacskót csak akkor tegyük a papírhulladék gyűjtőbe, ha az teljesen üres és már nem tartalmaz anyagmaradványokat. A megkeményedett termékmaradványokat az építőipari hulladékgyűjtőben helyezzük el.
A maradék anyagot nem szabad talajba, természetes vizekbe és csatornába juttatni.
A Cimsec Márvány és gránit fugázó csak a termékismertetőben feltüntetett területeken használható fel. A termékparamétereket
gyakorlati tapasztalataink illetve mérési eredményeink alapján adtuk meg.

 

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.