Epoxi ragasztó és fugázóanyag

Kétkomponensű sav- és lúgálló epoxigyanta ragasztáshoz és fugázáshoz

ALKALMAZÁSI TERÜLET

Minden típusú kerámia burkolat, természetes kő (márvány), üvegmozaik, valamint előregyártott elem és profil nagyszilárdságú ragasztásához ajánlott, kül- és beltérben, szívó és nem szívó felületen egyaránt. Különösen alkalmas állandó nedvességnek és vegyszereknek kitett helyiségek (mosoda, autómosó, gyógyfürdő, üzemi konyha, sörfőzde, siló, istálló, tejüzem, uszoda és úszómedence, laboratóriumok) burkolatainak ragasztásához. Alkalmazható továbbá fémmel és ivóvízzel érintkező felülethez történő rögzítésre, valamint padlófűtés esetén is. Cementtartalmú aljzat esetében a visszamaradó nedvességtartalom nem lehet magasabb, mint 4 CM%. A Cimsec Epoxi ragasztó – a rögzítésen kívül – tartós és vegyszerálló fugázásra is felhasználható. Cotto lapok ragasztására és fugázására nem alkalmas.

A FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

A ragasztandó felületnek teherbírónak, szilárdnak, száraznak, valamint tapadást gátló anyagoktól (zsír, por, cementtej, habarcs maradvány stb.) mentesnek kell lennie. Erősen nedvszívó, cementes felület esetén javasolt a Cimsec Tapadóhíd (Haftbrücke) alkalmazása. Az alapfelület egyenetlenségeit falak esetén a Cimsec Gyorskötésű kiegyenlítő habarccsal (Ausgleichsmörtel Schnell), padló esetén a megfelelő Cimsec aljzatkiegyenlítővel szüntessük meg – az alapozást követően.
Régi és az aljzathoz jól tapadó kerámia burkolatra történő ragasztáskor a fogadó felületet nem kell lealapozni, csak tökéletesen megtisztítani.

FELHORDÁS

A műanyag vödör mindkét komponenst bekeverési arányban tartalmazza. A kis fémdobozban lévő „B” komponenst (edző vagy más néven térhálósító) öntsük a műanyagvödörben található szürke, gyantával kevert, földnedves masszához („A” komponens), majd elektromos keverővel addig keverjük, amíg egyenletes színű nem lesz. A keverési idő minimum 2 perc. Részmennyiségeket ne keverjünk össze, mert pontatlan adagolás esetén a ragasztó (fugázó anyag) nem fog kikeményedni. Nem szabad vízzel hígítani, sem pedig homokkal sűríteni. Ragasztás: A bekevert ragasztót a megfelelő fogazott glettvas (3 – 8 mm fogmélység, lapmérettől függően) sima felével egyenletesen hordjuk fel a fogadó felületre, majd a fogazott résszel – 60o-os szögben tartva azt – terítsük szét a felületen. A burkolólapokat – megfelelő erő alkalmazásával – a kikent ragasztóba kell nyomni úgy, hogy a ragasztóbordák szétnyomódjanak. A burkolólapokat nem szabad közvetlenül egymás mellé illeszteni, hanem ki kell alakítani a megfelelő fugatávolságot.
A felesleges ragasztót azonnal el kell távolítani nedves ruhával a fugarésekből és a burkolatot határoló elemekről (pl. nyílászáró tok, fémprofil stb.). A fugázást legkorábban 24 óra múlva lehet megkezdeni a fugázó anyagként is alkalmazható Cimsec Epoxi ragasztó és fugázóanyaggal.
Fugázás: A bekevert epoxigyanta fugázóval – kemény gumispatulya vagy spakli segítségével – üregmentesen töltsük ki a fugákat.
A felesleges fugázó anyagot átlós irányban húzzuk le a burkolólapfelületéről. Rövid száradást követően, először kevés víz és „dörzsi szivacs” segítségével alaposan dörzsöljük át a felületet, amíg egy tejszerű emulziót nem kapunk. Távolítsuk el a burkolat felületéről a felpuhult fugázó anyagot, melegvíz és gyakran öblögetett finom pórusú szivacs segítségével (kb. 40- 60 perc). Ezt követően ismételten töröljük át a lapokat puha, melegvízben öblített, nedves szivaccsal, ha szükséges. A melegvíz és a hozzáadott kb. 10% alkohol jelentősen megkönnyítheti a burkolólapok tisztítását (megfelelő szellőztetés szükséges). Természetes kőből készült burkolólapok esetében a fugázóanyagot kartus és kinyomópisztoly segítségével célszerű a fugákba juttatni, majd megfelelő célszerszámmal
elsimítani.

FONTOS TUDNIVALÓK

Csak száraz időben, +10°C és +30°C közötti hőmérsékleten javasolt a – szobahőmérsékleten klimatizált – anyagot felhasználni.
Alacsony hőmérséklet esetén ugyanis a ragasztót alkotó komponensek megdermednek. A friss ragasztófoltokat – még képlékeny állapotban – melegvizes szivaccsal és dörzsöléssel, míg a megkeményedett ragasztómaradványokat már csak mechanikus úton lehet eltávolítani. A Cimsec Epoxi ragasztó és fugázóanyag epoxi vegyületeket tartalmaz, ezért allergiás reakciót okozhat. Munkavégzés során használjunk védőkesztyűt és védőszemüveget. A termék bőrre és szembe kerülésétől óvakodjunk. Ha ez mégis megtörténne, alaposan mossuk meg az érintett testrészt. Szükség esetén hívjunk orvost. A csomagoláson és a Biztonságtechnikai Adatlapon található figyelmeztetéseket és a felhasználásra vonatkozó előírásokat be kell tartani. A fagytól óvni kell.

KISZERELÉS
5 kg és 10 kg műanyag vödörben

TÁROLÁS
Eredeti, jól zárt csomagolásban, száraz, hűvös, nedvességtől védett helyen.

FELHASZNÁLHATÓ
Az előírt tárolás mellett a gyártástól számított 12 hónapig.

EGYÉB INFORMÁCIÓK

A göngyöleget csak akkor tegyük a hulladékgyűjtőbe, ha az teljesen üres és már nem tartalmaz anyagmaradványokat. A maradék anyagot nem szabad talajba, természetes vizekbe és csatornába juttatni. A Cimsec Epoxi ragasztó és fugázóanyag csak a termékismertetőben feltüntetett területeken használható fel. A termékparamétereket gyakorlati tapasztalataink illetve mérési eredményeink alapján adtuk meg. A Cimsec Epoxi ragasztó és fugázóanyag megfelel az MSZ EN 12004
szabvány szerinti R1

MŰSZAKI ADATOK

Összetétel: Ásványi töltőanyagokat és adalékszereket tartalmazó epoxigyanta
Keverési arány: (A : B komponens): 93 % : 7 % (súlyarány), azaz 1 kg ragasztó bekeveréséhez 93 dkg „A” komponens
és 7 dkg „B” komponens szükséges
Fugaszélesség: 2 – 15 mm
Bedolgozhatóság (fazékidő): kb. 60 perc
Pihentetési idő: nincs
Nyitott idő: kb. 30 perc
A lapok igazíthatók. kb. 60 percig
Terhelhető, fugázható: 24 óra elteltével
Vegyszerállóság: 7 nap elteltével
Hőállóság: -30°C-tól +100°C-ig (száraz körülmények között)T kategóriának.

 

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.