Synthesan
Vízmentes, matt homlokzatfesték, beton és azbesztcement felületekre

 

Felhasználás
Vakolat, beton és rostadalékos cementlapok időjárásálló, a légszennyező anyagokkal szemben ellenálló festésére.

Tulajdonságai:
Víztaszító, feszültségmentes, időjárásálló, tároláskor és felhordáskor fagyra nem érzékeny, vízpára áteresztő, alkáli rezisztens, nem szappanosodó, nem dagadó.

Kötőanyag
Polimerizációs műgyanta

Fényességi fok
Matt

Szín
Fehér.

Kiszerelés: 25 kg

Tárolás
Hűvös, fagymentes helyen. Bontatlan edényben 12 hónapig tárolható.

Biztonsági előírások
C9 - C11 szénhidrogént tartalmaz. Gyúlékony, gyerekektől elzárva kell tárolni. Az edényeket jól lezárva, hűvös és jól szellőző helyiségben kell tárolni. Tűzforrásoktól távol kell tartani, dohányozni tilos. Az aerosol gőzöket nem szabad belélegezni. Nem juthat a csatornába vagy nyílt vizekbe. Oltáshoz homokot, poroltót vagy CO2-t használjunk. Csak jól szellőztethető helyen szabad felhasználni. Ha kiömlik, homokkal vagy fűrészporral kell megkötni és együtt ártalmatlanítani.

Hulladékelhelyezés
Veszélyes hulladékként átmeneti tárolóban vagy égetőben. Tilos a háztartási hulladékkal megsemmisíteni. Nem juthat a csatorna hálózatba és nyílt vizekbe.


Rétegfelépítés
Alapozás: Synthesan homlokzatfesték kb. 10%-ban Synthesan hígítóval hígítva, az alapfelület szívó képességéhez beállítva. Fedő bevonat: 1 vagy 2 réteg Synthesan homlokzatfesték kb. 5% Synthesan hígítóval hígítva

Felhordás
Ecsettel, hengerrel, robbanás biztos szóró berendezésekkel.

AIRLESS:
szórószög: 50°
szórófej: 0,026"
nyomás: 150 bar
Alsó feldolgozási hőmérséklethatár
0 °C alatti hőmérsékleteken is felhordható (környezetei, alap- és anyaghőmérséklet) Közvetlen napsugárzás, eső és erős szél esetén ne hordjuk fel.

Színezés:
Csak gyárilag színezhető

Hígítás:
Synthesan hígítóval legfeljebb 10 %-ban

Anyagfelhasznlás
áKb. 400 g/m2 alapozó és fedő rétegeknél sík vakolatokon, betonon és cementlapokon. Durva felületeken nagyobb anyagfelhasználással kell számolni. (A pontos anyagfelhasználást a helyszínen próbafestéssel kell meghatározni)

Száradási idő
+20°C és 65% relatív páratartalom mellett 4-6 óra után porszáraz és átvonható. 12 óra után esőálló. Alacsonyabb hőmérséklet és nagyobb páratartalom mellett a száradási idő hosszabbodik.

Figyelem!
A festésre nem alkalmas felületeken foltosodás képződhet. A termék különleges tulajdonságai miatt egyéb termékkel keverni nem szabad. Az átlapolások elkerülése érdekében a Synthesan homlokzatfestéket egy menetben, “nedves a nedvesre” eljárással kell felhordani.


Az alapnak tisztának, száraznak és leválasztó anyagoktól mentesnek kell lennie VOB, Teil C, ABS. 3.1.1. szerint. Új, vizes bázisú mész- és javított mészhabarcs vakolatok Új vakolatokat 2-4 hétig kell kezeletlenül száradni hagyni. A porló és mészcsurgásos részeket el kell távolítani. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel, jól átitatva.

Régi kapart és nemesvakolatok Magasnyomású, forróvízsugaras tisztítás. Az algás felületeket 1:3 arányban vízzel hígított Capatox
gombamentesítővel kell kezelni és 12 órán át állni hagyni.

Felületükön erősen porló vakolatok Gondosan lekefélni és Caparol Tiefgrund TB-vel jól átitatni.

Festetlen beton
A zsaluolaj, és zsíros szennyeződéseket magasnyomású mosó berendezéssel és zsíroldó szerekkel el kell távolítani. A nagyobb kitöréseket megfelelő javító habarccsal ki kell javítani. Régi beton felületeket Caparol Tiefgrund TB-vel kell kezelni.

Régi, hordképes mész- cement és ásványi rost alapú bevonatok
A bevonatokat mechanikusan el kell távolítani és portalanítani. Alapozás kétszer Caparol Tiefgrund TB-vel, “nedves a nedvesre” eljárással, jól telítve.

Régi diszperziós, olaj lakkfesték bevonatok valamint műanyag vakolatok (kivéve a hőszigetelő rendszerek bevonatai) A felületeket jól meg kell tisztítani és a hordképességet ellenőrizni. Az olaj- és lakkfelületeket megfelelő oldószerrel fel kell durvítani. A régi bevonatok Synthesan-nal való összeférhetőségét ellenőrizni kell. Hordképes, de porló régi diszperziós, olaj lakkfesték bevonatok valamint műanyag vakolatok (kivéve a hőszigetelő rendszerek bevonatai)


Szárazon le kell kefélni. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel.
Pergő és málló diszperziós, olaj lakkfesték bevonatok valamint műanyag vakolatok (kivéve a hőszigetelő rendszerek bevonatai)
A bevonatokat megfelelő marató anyagokkal el kell távolítani. A maratott felületeket még néhány napig állni kell hagyni majd Caparol Tiefgrund TB-vel alapozni.
Cementlapok, azbesztcementlapok (festetlen)
A felületeket portalanítani és Caparol Tiefgrund TB-vel jól átitatva alapozni. A szabadon álló lapokat mindkét oldalon, majd az éleken is alapozni.
Fa-, keményrost- és forgácslapok
A Synthesan homlokzatfesték ezeken az alapfelületeken csak beltérben alkalmazható. A viaszolt felületű lapokat fel kell csiszolni.

Műszaki vevőszolgálat
A gyakorlatban előforduló összes felület és annak alapozási technikája nem részletezhető ebben a termékismertetőben. Bonyolultabb eseteknél szaktanácsadóink részletes, az adott objektumra vonatkozó segítséggel állnak a rendelkezésre.




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.