Valtti Satin - félig áttetsző, színezhető lazúrfesték külső fafelületekre

Jellemzők:

TÍPUS Természetes olaj alapú enyhén kocsonyás állagú áttetsző favédő bevonat, ami 1-2 vékony rétegben fölhordva selyemfényű csillogást ad a fafelületnek. Védi a felületet az időjárási viszontagságoktól; óvja a fát a nedvesség, a napfény UV-sugárzása, valamint a penész- és kékpenészgombák káros hatásaitól.
ALKALMAZHATÓSÁG
FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT Fafelületek fedésére, ablakokra, ajtókra, rönkházakra, kerítésre, tárolókra és kerti bútorokra. Nem alkalmas vízszintes felületekre (pl.: fedetlen teraszokra) ahol a nedvesség okozta terhelés kimondottan jelentős. Beltéri felhasználásra csak fedőlakkozással együtt ajánljuk.

 

 

Bázis festék EC
Színskála A Tikkurila Valtti lazúr színkártya szerint.
Fedőképesség Csiszolt fa esetén rétegenként 8-12 m2/liter, gyalult fa esetén 4-8 m2/liter. A mindenkori fedőképességet befolyásolja a felület mintázata, porózussága és a fa nedvességtartalma.

Kanna méretek 0,9 l, 2,7 l, 9 l
Hígító lakkbenzin 1050
Felvitel módja Ecsettel, szórással (ajánlatos ecsettel áthúzni) vagy merítéssel
Száradási idő 23°C és 50% relatív páratartalom esetén Érintésszáraz: 4-8 óra múlva, 24 óra múlva újrafesthető
Szárazanyag tartalom Szárazanyag-tartalomn: 30%
Sűrűség 0,9 kg/l, ISO 2811
Tárolás A nem megfelelően lezárt vagy sérült kannák hosszú távon nem eltarthatók és felhasználhatók.
Fagytól védendő.

 

Festési körülmények Minden festendő felület legyen száraz, a levegő hőmérséklete +5 °C, a levegő relatív páratartalma legfeljebb 80 %.
Előkészítés A kezeletlen, új felületeket és a korábban lazúrral festett felületeket is kefével alaposan meg kell tisztítani.
A felület legyen száraz, tiszta, valamint zsír-, olaj-, viasz- és egyéb szennyeződésektől mentes. A rossz állapotú régi festékréteget le kell csiszolni, vagy kefével eltávolítani. A lepergő festékréteget tökéletesen el kell távolítani, hogy az új festékrétegnek megfelelő kötési felületet biztosítsunk. A fényes felületeket csiszolja le. A csiszolás után portalanítsa a felületet. Csiszolás és portalanítás után alapozza a felületet Valtti Base-zel. Ha a felület korábban már festve volt, akkor nem kell alapozni.
Festés Használat előtt jól keverje fel a festéket, majd hordja fel két rétegben, különösen erős időjárási hatásnak kitett felületen (pl. vízvető deszkázat esetében) három rétegben. Fessen a szál irányában haladva. A rostvégeknél bőven használjon a festékből. Annak érdekében, hogy egy egyenletes selyemfényű bevonatot kapjon, javasolt a festés után 10 perccel (amikor a festékréteg félig száraz)a fa szálirányában haladva egy ecsettel, szivaccsal, vagy egy rongydarabbal átsimítani a felületet.
A végső szín mélysége függ a fa típusától és a felület eredeti színétől. Ne hordja fel magas felületi hőmérsékletű fafelületre és kerülje az alkalmazást közvetlen napsütésben. A fa nedvességtartalma maradjon 16% alatt, a levegő hőmérséklete legalább +5˚C, és páratartalma legfeljebb 80% legyen.
Felújítás: A felület legyen mentes a zsíros és egyéb szennyeződésektől. Felújításként elegendő egy réteg lazúrt felhordani.
Szerszámok tisztítása Használat után a szerszámokat azonnal tisztítsa 1050-es lakkbenzinnel.
határérték EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): A/e
400 g/l (2010).
A termék VOC-tartalma: <400 g/l VOC-t tartalmaz.

 

Szenzibilizáló anyagot (2-butanon-oximot és kobalt(2+)sókat) tartalmaz. Túlérzékeny személynél allergiás reakciót válthat ki. Tartalmaz: Nafta (ásványolaj), hidrogénnel kénmentesített nehéz, 2-Butanon-oxim, Kobalt (2+) sók A vegyi anyag sajátos veszélyeire és kockázataira utaló R mondatok: R 66 Ismételt expozíció a bőr kiszáradását vagy megrepedezését okozhatja. A veszélyes anyagok biztonságos használatára utaló S mondatok: S 2 Gyermekek kezébe nem kerülhet. S 13 Élelmiszertől, italtól és takarmánytól távol tartandó. S 20/21 A használat közben enni, inni és dohányozni nem szabad. S 23 A keletkezett füstöt/permetet nem szabad belélegezni. S 24/25 Kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembejutást. S 29 Csatornába engedni nem szabad. S 51 Csak jól szellőző helyen használható. S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni a kannát, vagy a címkét. (Nem megfelelő szellőzés esetén használjon maszkot festés közben.)

A folyékony hulladékot veszélyeshulladék-lerakóhelyre kell szállítani. A száraz, teljesen üres kannákat szelektív hulladékgyűjtőbe, vagy ennek hiányában hagyományos szemétlerakó helyre kell szállítani.

A fent említett információk laboratóriumi vizsgálaton és gyakorlati tapasztalaton alapulnak, amelyeket a termékismertetőben megadott időpontban ellenőriztek. A termék minőségét gyári rendszerünk garantálja, amely megfelel az ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszernek és az ISO 14001-es környezetvédelmi követelményeknek. Mint a termék gyártója, a termék javaslatainktól eltérő vagy nem megfelelő módon történő használatából adódó sérülésekért nem vállalunk felelősséget.
A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.