Disboxid 444 2K Epoxi padlóbevonat

Vegyileg és mechanikusan terhelhetô kétkomponensû epoxigyanta bevonat padlóra és falfelületre. Oldószermentes

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Erôs vegyi és mechanikus igénybevételû ásványi eredetû és fémes alapokra kül- és beltérben, úgymint:
• ipari padlók targonca közlekedéssel
• agresszív vegyi környezetben lévô épületszerkezetek védôbevonata (galvanizálók, akkumulátorüzemek, stb.)
• szennyvíztisztítókban
• csúszásmentes bevonatok
• tapadó rétegként régi és új beton között, homokkal beszórva vagy nedvesen.

Kötôanyag: kétkomponensû epoxigyanta kombináció, oldószerben szegény.
Kiszerelés: 30 kg (alap 18 kg - hobok, edzô: 12 kg - fém edény) 10 kg fém kombi-edény
Szín:30 kg: kavicsszürke. - 10 kg: kavicsszürke, betonszürke.
Egyéb színek a Disbon színkártya szerint.
Az idôjárás és az ultraibolya sugárzás következtében csekély színváltozás és krétásodás léphet fel. Szerves színezô anyagok (pld. kávé, vörösbor) valamint egyes fertôtlenítô szerek,
savak színváltozást okozhatnak. Ez nem befolyásolja a használhatóságot.
Fényességi fok: Fényes

Tárolás: Hûvös, száraz és fagymentes helyen. Eredeti, lezárt edény 20 °C-on legalább 2 évig eltartható.
Figyelem: Alacsonyabb hômérsékleten történô tárolás esetén az anyagot felhordás elôtt 20 °C-on kell tárolni.
Mûszaki adatok: Sûrûség: 1,6 g/cm3
Száraz rétegvastagság: kb. 60 m/ 100 g/m2

 ALKALMAZÁS

Alkalmas alapok: Kül- és beltéri ásványi és fém felületek. Az alapfelület legyen száraz, erôs, hordképes, stabil és tapadást rontó anyagoktól mentes. A maxi-mális nedvesség tartalom 4 %. A
tapadási húzószilárdság legalább 1,5 N/mm2 legyen. A felszálló nedvesség ellen szigetelni kell.
Az alapfelület elôkészítése:
1. A hordképes, szennyezett (por, szennyezôdések) felületeket vízzel vagy gôzborotvával meg kell tisztítani.
2. A nem hordképes, erôsen szenynyezett felületeket, melyek olaj, zsír, guminyomok, által szenynyezettek, valamint a porló és üvegszerû cementkôvel borított felületeket sörétezéssel vagy hasonló eljárással kell elôkészíteni.
3. Az egykomponensû valamint a laza kétkomponensû bevonatokat el kell távolítani. A jól tapadó kétkomponensû bevonatokat megtisztítani, felcsiszolni, sörétezni vagy Disbon 481 Uniprimer
univerzális alapozóval kezelni.
4. A fémfelületeket rozsdától és revétôl megtisztítani (tisztasági fok SA 2 1/2). Tisztítást követôen közvetlenül fel kell hordani az elsô réteg Disboxid EP-Dickschicht bevonatot.
5. A kitöréseket és hibákat Disboxid EP vagy Disboxid PCC habarccsal kijavítani.
Bekeverés:
Az edzôt az alapmasszához öntjük és lassú keverôvel (max. 400 ford./perc) intenzíven átkeverjük. Áttöltjük egy másik edénybe és újból átkeverjük, míg egy homogén színû anyag nem keletkezik. A megfelelô konzisztencia beállításához max. 5% Disboxid 419 Verdünner adagolható.
Keverési arány: Alap : edzô = 3 : 2 súlyegység

Feldolgozhatóság:
20 °C-on és 60 % relatív levegô páratartalom mellett kb. 30 perc. Ettôl eltérô hômérsékletet megváltoztatják a fazékidôt.
Felhordás: Disboxid 444 Dickschicht felhordható kenéssel vagy hengerezéssel vagy Az anyag tixotróp tulajdonságú és vastag rétegben felhordható.
Alapozás: Szívóképes alapfelületeken Disboxid 433 EP-Grund alapozóval egy rétegben. Aszfaltot nem kell alapozni.
Bevonat: legkorábban 6, legkésôbb 24 óra elteltével fel kell hordani az elsô Disboxid 444 Dickschicht réteget. A második réteget szintén 24 órán belül kell felhordani.
Lehetôségek: 1. Csúszásmentes bevonat: Az elsô, még friss rétegbe teljes felületen Disboxid 943 Einstreuquarz beszóró homokot szórni. Másnap a nem tapadó homokot lesöpörni és
felhordani a fedô bevonatot.
2. Csomós struktúrájú felület: a 2. Réteghez 1,5 - 2 súly% Disboxid 951 Stellmittel sûrítô adalékot és kb. 2 súly% Disboxid 419 Verdünner hígítót keverünk. Ezt az anyagot közepes szôrû hengerrel egyenletesen felhordjuk és közepes moltoprén hengerrel átdolgozzuk
Anyagfelhasználás: Sima felületre kb. 500 g/m2 Csúszásgátló felületre kb. 600-800 g/m2
Feldolgozási hômérséklet: Az anyag-, környezeti- és alap hômérséklete 10 °C és 30 °C között legyen. A levegô relatív páratartalma 80 %-ot ne lépje túl. Ügyeljünk a harmatpontra.
Száradási idô: 20 °C-on és 60 % relatív levegô páratartalom mellett 1 nap után lépésálló, 3 nap után mechanikusan terhelhetô, 7 nap után teljesen kikeményedett.
Alacsonyabb hômérsékleteken a kikeményedési folyamat lassul. A felhordott anyagot a kötési idô alatt nedvességtôl óvni, egyébként tapadási problémák léphetnek fel.
A szerszámok tisztítása: Használat után azonnal Disboxid 419 Verdünner hígítóval kell tisztítani.
Kiegészítô termékek:
Disbon 419 Verdünner
Disboxid 433 EP-Grund
Disboxid 481 Uniprimer
Disboxid 943 Einstreuquarz
Disboxid 951 EP-Stellmittel
Mûszaki tanácsadás: Ez a Mûszaki Ismertetô nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban elôforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai elôkészítésével. Nehéz esetekben kérje szaktanácsadóink részletes és egyedi megoldást nyújtó véleményét.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.