Valtti Akvacolor (Lazúr Fakonzerváló) - Waterborne translucent wood finish

Jellemzők:

TÍPUS Vizes hígítású lazúr fakonzerváló kültéri fafelületekre.
ALKALMAZHATÓSÁG Kültéri gerendákra, fûrészelt és gyalult fafelületekre, különbözõ falapokra a használati utasításnak megfelelõen. Egyéb célra vagy az utasításokkal ellentétesen felhasználni tilos.
FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT Kültéri falfelületek, ajtók, korlátok, stégek deszkázata, illetve kezeletlen vagy korábban fakonzerváló anyaggal kezelt faépítmények.

 

Bázis festék EP
Színskála Lazúr fakonzerválók színkártyája szerint keverhetõ színekben. Az összes szín egymással is keverhetõ vagy tiszta Valtti Akvacolor lazúr fakonzerválóval világosabbá alakítható. Végleges árnyalatát a felület megszáradtával éri el.
Fényességi fokozat meghatározatlan
Fedőképesség Fûrészelt felületre kb. 8 m²/l, gyalult és rönkfelületre kb. 12 m²/l A fedõképességet a kezelendõ felület érdessége, porózussága, valamint a kezelés módja és körülménye befolyásolják.
Kanna méretek 0.9 l, 2.7 l, 9 l és 18 l
Hígító Víz
Felvitel módja Ecsetelés, szórás.

Airless szórás esetén: fúvóka átmérő: 0.009”– 0,013”.

Megjegyzés: legmegfelelőbb a poliészter és a nejlonszálú ecset használata.



Száradási idő 23°C és 50% relatív páratartalom esetén Érintésszáraz 2-3 óra múlva. Újrafesthetõ egy nap múlva. A festést követõ elsõ napokban kerülje a felület mechanikai terhelését, mert ekkorra a felület még nem tudott teljesen kiszáradni.
Szárazanyag tartalom Kb. 22% színárnyalattól függõen.
Sűrűség Kb. 1.0 kg/l, ISO 2811.
Tárolás Fagytól védendõ. A rosszul lezárt vagy félig telt edény tartósan nem tárolható.
Termékkód 4500070P

 

 

Festési körülmények A kezelendõ felület legyen száraz, azaz a fa nedvességtartalma legyen 20%
alatt. A felület kezelése és a száradás alatt a levegõ, a kezelendõ felület és
a fakonzerváló anyag hõmérséklete ne csökkenjen +5°C alá, és a levegõ
relatív páratartalma ne emelkedjen 80% fölé.
Előkészítés A kezelendõ felület legyen száraz, azaz a fa nedvességtartalma legyen 20%
alatt. A felület kezelése és a száradás alatt a levegõ, a kezelendõ felület és
a fakonzerváló anyag hõmérséklete ne csökkenjen +5°C alá, és a levegõ
relatív páratartalma ne emelkedjen 80% fölé. A legideálisabb
munkakörülmények csendes, enyhén felhõs, száraz idõben vannak, amikor
a levegõ hõmérséklete +10°C és +20°C között váltakozik.

A festendő felület legyen száraz, tiszta, a zsíros, olajos, viaszos és egyéb szennyeződésektől, valamint a lepergő anyagoktól mentes. A tisztításhoz használjon semleges mosószeres vizet, a penészeltávolításhoz hagyományos penészeltávolító szert. A repedéseket, töréseket, hézagokat , szögnyomokat, stb. töltse ki jó minőségű faglettel. A fényes, korábban már festett és kiglettelt felületet alaposan csiszolja le, hogy biztosítsa a Valtti Akvacolor megfelelő beszívódását a fába. Bizonyosodjon meg róla, hogy a különböző fapanelek, faburkolatok, esővédő deszkázatok, stb rozsdamentes fixálókkal vannak felerősítve.
A Valtti Akvacolor használata előtt ne gletteljen lenolajos glettel. Használja a terméket a gyártó utasításai szerint. A felület előkészítését tekintve fordítson különösen nagy figyelmet a következő fafajtákra: tölgy, teak, cédrus, Douglas fenyő, mahagóni és idigbo, stb. Ezek a fafajták olajat és vízben oldódó tannint tartalmaznak, amely anyagok befolyásolhatják a termék megtapadását, száradását és kikeményedését.
Alapozás Kezeletlen felületek: a kezeletlen felületet acél- vagy drótkefével tisztítsa meg
a szennyezõdéstõl, a portól és a leváló anyagoktól. Tikkurila Homeenpoisto
1-es oldattal a használati utasítást betartva mossa le az elpenészedett
felületeket. Az építkezés minél korábbi szakaszában alapozza le a felületet
Valtti Base alapozóval. Óvja meg a növényeket a kifröccsenõ Valtti Base
alapozótól.

Korábban fakonzerválóval kezelt fafelületek: kaparóvassal és/vagy
acélkefével távolítsa el a leváló részeket. Tisztítsa meg a felületet és szükség
esetén mossa át Homeenpoisto 1-es oldattal. Amennyiben a fa felületén
egyértelmû, akár csillogó filmhártya marad, akkor azt el kell távolítani, de
legalábbis gondosan le kell csiszolni.
Kezelés Egy egységes felület lekezelésére készítsen elõ kielégítõ mennyiségû, egy edénybe kikevert Valtti Akvacolor lazúr fakonzerválót azért, hogy az esetleges színárnyalatbeli különbségek elkerülhetõk legyenek. A felhasználást
megelõzõen és a használat során is idõnként jól keverje fel a Valtti Akvacolor
lazúr fakonzerválót.

A Valtti Akvacolor lazúr fakonzerválót egyenletesen és folyamatosan ecsetelje
a rönk vagy deszka teljes hosszában azért, hogy a konzerváló rétegek találkozásánál keletkezõ csíkok elkerülhetõk legyenek. Különösen az elsõ
felhordáshoz ajánlatos ecsetet alkalmazni. Amennyiben szórással viszi fel az anyagot, akkor a felületet végül érdemes egyszer ecsettel átsimítani. A fa/deszka végét különösen gondosan kell átkenni.

A fát legalább egy, de a kezeletlen fát inkább két rétegben ajánlatos lekezelni. Színes Valtti Akvacolor lazúr fakonzerválóval történõ kétszeri lekezelés erõteljesebb színt biztosít, és ezáltal nagyobb védelmet nyújt a nap
UV-sugárzásával szemben. Éppen ezért kizárólag színtelen fakonzerváló alkalmazása nem javasolt.

Ellenõrizze a konzervált fafelület állagát és szükség esetén, a körülményektõl és a felülettõl nagyban függõen – 3-5 évente –, újra kezelje le a felületet.
Szerszámok tisztítása Vízzel és szappannal (vagy hasonló mosószerrel).
határérték (cat A/f) 130g/l(2010)

 

3-jód-2-propilén-butil-karbamidot és oktil-izotiazolt tartalmaz. Használata során gondosan kell eljárni és kerülni kell az allergia kialakulását. Gyermekek kezébe nem kerülhet A keletkező gőzt/permetet nem szabad belélegezni. Csak jól szellőztetett helyen használható. Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét. A termékrõl üzembiztonsági ismertetõ kérhetõ.

A termék nem önthetõ a csatornába, sem a vízrendszerbe vagy a talajba. És a folyékony hulladék a veszélyes hulladékok lerakóhelyére szállítandó. Az üres, száraz dobozok újrafelhasználhatók, vagy ilyen lehetõség hiányában hagyományos szemétlerakó helyre szállíthatók

A fent említett információk laboratóriumi vizsgálaton és gyakorlati tapasztalaton alapulnak, amelyeket a termékismertetőben megadott időpontban ellenőriztek. A termék minőségét gyári rendszerünk garantálja, amely megfelel az ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszernek és az ISO 14001-es környezetvédelmi követelményeknek. Mint a termék gyártója, a termék javaslatainktól eltérő vagy nem megfelelő módon történő használatából adódó sérülésekért nem vállalunk felelősséget.
A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!  A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.