Amphibolin
Univerzális festék a ház körül

 

Selymesen matt, vékony bevonatot képező homlokzati és beltéri csúcs-festék. Amphibolin színei a ColorExpress rendszeren belül gépileg kikeverhe-tők.

Felhasználás:
Sokoldalúan felhasználható homlok-zati és beltéri festék különlegesen jó tapadó tulajdonsággal bír szinte mindenféle aljzaton. Külsőleg egy az időjárás viszontagságainak ellenálló réteget képez sima és finoman strukturált felületeken is, kiválóan tűri az agresszív légszennyezést. A külső felületek univerzális festéke, alkalmazható a P II-es és P III-as habarcs csoportba tartozó ásványi alapú vakolatokon, betonon, mész-kövön, homokkőn, vakolatlan tégla-felületeken, betonit lemezen, hordo-zó régi rétegeken, horganyzott felületeken, kemény PVC-n és nem mérettartó fán.
Belül pedig magas igénybevételnek kitett felületeken alkalmazható, ko-pásálló, megtartja az aljzat struktúrá-ját, főleg olyan magas igénybevétel-nek kitett bevonatokon, amelyek Capaver üvegszálas tapétára készülnek, magas fényvisszaverő tulajdonsága miatt pedig alkalmas olyan gyengén megvilágított helyeken, mint folyosók, lépcsőházak, tárolók, műhelyek és mélygarázsok.

Kiszerelés:
Amphibolin: 2,5 liter, 5 liter, 10 liter

 


Tulajdonságai:
Vízzel hígítható, kíméli a környezetet és szinte szagtalan, időjárás-állósága a VOB szerinti, CO2 elleni védelem (Sd-CO2 >50 m), csapó eső ellen véd. A DIN 4108 szabvány előírásai szerint víztaszító tulajdonságú, diffúzióképes, kiválóan tapad, nem sárgul be, ellenáll lúgos anyagoknak, ezért nem szappanosodik, vékonyan felhordható, megtartja az aljzat struktúráját, a DIN 53 778 szabvány szerint súrolásálló, jól tisztítható, ellenáll a vízzel oldódó háztartási fertőtlenítőknek és tisztí-tószereknek, könnyen lehet vele dolgozni.

Alapanyag:
100 %-os tiszta akrilát. A DIN 55 945 szabvány szerinti műanyag diszperzió, vizes tapadást elősegítő anyaggal keverve, hogy a tapadási tulajdonsága optimális legyen.

Sűrűség:
Kb. 1,45 g/cm3

Felhasználás:
Kb. 120 ml/m2 munkafázisonként sima felületeken. Durvább felülete-ken ennek megfelelően több anyag szükséges. A pontos anyagfelhasz-nálást közvetlenül a helyszínen elvégzett próbákkal lehet meghatá-rozni.

Száradási idő:
+ 20 oC-nál és egy 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után már száraz és újra festhető, 24 óra elteltével esőálló lesz. K. 3 nap múl-va szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőfoknál és magasabb relatív páratartalomnál meghosszabbodik ez az idő.

Szín:
Fehér
Amphibolin színezhető Alpinacolor vagy AVA-Amphibolin színezőkkel és színárnyalatokkal. Ha 100 litert vagy annál többet rendelnek egy bizonyos színből, akkor azt gyárilag is ki tudjuk keverni. Az Amphibolin festéket gépileg ki lehet keverni az Alpinacolor, AmphiSilan /Sylitol, Capamix 900, Panorama, Stadtbild 200, RAL és sok más divatos szín-árnyalatban.

Fényességi fokozat:
DIN 53 7788 szabvány szerint se-lyemfényű matt.

 

Az alapfelületek legyenek mentesek szennyeződéstől, elválasztó anyagoktól és legyenek szárazak. Vegye figyelembe a VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését.

Rétegek felépítése:
Külső erősen szívó vakolatoknál kell egy alapozás Caparol Mélyalapozó LF-el, málló, porló felületeken pedig egy Dupa-Grund-os alapozás szükséges. Belső terekben erősen szívó vakola-toknál alapozni kell Caparol Mélyalapozó Lf-el, puha gipszpadlóknál és gipszkarton aljzatoknál alapozni kell Caparol-Tiefgrund TB mélyala-pozóval. Vízzel oldódó és nem színtartó aljzatok esetében egy réteget kell felvinni Caparol Aqua Sperrgrund alapozóból. Nem mérettartó, festetlen faaljzatok-nál alapozni kell Capalac Holz-Imprägniergrund fa impregnáló ala-pozóval, olyan fák esetében, amelyek hajlamosak az elszíneződésre Capacryl Holz-Isogrund faalapozót használjunk. Szilárd, tartó és nem szívó és nem alapozott felületeknél Amphibolint használjunk alapozásnak ill. közbenső rétegnek, hígítatlanul vagy legfeljebb 10 % vízzel hígítva. Felső rétegnek használjunk hígítatlan vagy legfeljebb 10 % vízzel hígított Amphibolint.

Felhordás és felhordási eljárások:
Felvihető ecsettel, gurigával és szórva.

Szerszámok tisztítása:
Használat után azonnal vízzel tisztítani.

Figyelem!
Átlapolások elkerülése végett nedves a nedvesre módszerrel kell felvinni a réteget. Nem alkalmas vízszintes, vízzel állandóan érintkező felületek festésére. Durva, struk-turált aljzatoknál optikai okokból azt ajánljuk, hogy használja inkább a Muresko–plus, Amphisil, AmphiSilan vagy Sylitol matt homlokzati festéke-ket.
Nem szívó aljzatok esetében, mint kemény PVC vagy horganyzott felületek, legfeljebb 10 % AVA-t vagy Alpinacolort adjunk hozzá.

Feldolgozási hőmérséklet:
Min. + 5 oC aljzathőfok és léghőmér-séklet.

Biztonsági adatok:
Gyerekektől elzárva tartandó. Ha szembe kerül azonnal vízzel kiöblíteni. Ha bőrrel kerül érintkezésbe, azonnal vízzel leöblíteni. Szóráskor a permetet ne lélegezze be. Ne engedje az anyagot folyó vízbe. Közelebbi adatokat lásd a biztonsági adatlapon.

Tárolás:
Hűvös, de fagymentes helyen.

Hulladékelhelyezés:
Csak a maradéktól megtisztított göngyöleget adjuk a gyűjtőbe (recycling). Az anyag maradékait beszáríthatjuk és a 912 06 (építési hulladék) ill. az 555 13 sz. (megke-ményedett festékmaradékok) hulladék besorolási kulcs alatt vagy mint háztartási hulladékot mentesíthetjük.

Festékek és lakkok termékkódja:
M-DF02






A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.