Capacryl  PU Gloss Kiváló minôségű, karc- és ütésálló kül- és beltéri poliuretán-akrilfesték


Alkalmazás
Felhasználás:Gyorsan száradó, kül- és beltéri, karcálló, poliuretán akrilfesték. A Capacryl Aqua PU Gloss jól terül, nagyon jól tapad és könnyen feldolgozható. Fa, PVC és acél felületek fénystabil fedő- rétegeként alkalmazható. Beltéren strapabíró, súrolásálló réteg elkészítéséhez.
A termék jellege:  Vízzel hígítható, fényes, karcálló kül- és beltéri poliuretán akrilfesték.
Tulajdonságai:
- Jó karcállóság
- Háztartási tisztítószereknek ellenálló
- Jól eloszlik
- Időjárásálló
- Fénystabil
- Jól tapad
- Kiválóan fed
- Gyorsan szárad
- Szilárd anyag tartalom: kb. 35 térf. %
- Sűrűség: Kb. 1,20 g/ cm
Anyagbázis: Poliuretán - akrildiszperzió.
Fényességi fok: Fényes.
Szín: Fehér.
A Capacryl Aqua PU Gloss a ColorExpress rendszer segítségével a Caparol 3D-rendszer, Alpinacolor, RAL, stb. színeiben színezhető. 
Kiszerelés:  1 liter és 2,5 liter.
Tárolás: Jól lezárva hűvös helyen kb. 12 hónapig tárolható.
Figyelmeztetés: Gyermekek elől elzárva tartandó. Ha szembe, vagy a bőrre jutott azonnal mossuk ki vízzel. A festékal történő munkavégzés alatt és azt követően gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről. Szórás útján történő felhordás esetén a permetet ne lélegezzük be. Ne engedjük a lefolyóba, nyílt vizekbe vagy a talajba. 
Hulladék elhelyezés: Csak olyan göngyöleg forgatható vissza, amelyből a maradék anyagot kiürítették. Folyékony anyagmaradványokat vízbázisú festékhulladék, a beszáradt anyagmaradványokat pedig kiszáradt festékek vagy háztartási hulladék formájában kell kezelni. 
Feldolgozás
Rétegfelépítés:  Az alapot megfelelően készítsük elő.
Alapréteg: A vas és acél felületeket Capacryl Aqua FerroPrimerrel alapozzuk (kívül 2X). A fa
felületeket Capacryl Aqua UniPrimerrel, vagy Capacryl Holz-IsoGrund alapozóval alapozzuk. Alumínium, cink, és réz felületeket Capacryl Zink-Haftfarbe festékkel alapozzunk.
Köztes réteg: Capacryl Aqua PU Gloss festékkel hordjunk fel egy köztes réteget max. 5% vízzel
hígítva.
Fedőréteg:
Capacryl Aqua PU Gloss festékkel hordjunk fel egy fedőréteget hígítatlanul.
Felhordás:
A Capacryl Aqua PU Gloss festéket hoszszú sörtéjű akril ecsettel, festékhengerrel,
vagy megfelelő szóróberendezéssel vihetjük fel.
Száradási idő:
+20°C-on és 65% rel. páratartalom mellett 1-2 óra múlva porszáraz, 10-12 óra
múlva átdolgozható. 2-3 nap múlva átszáradt. Alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom mellett a száradási idő meghosszabbodik.
Feldolgozási hőmérséklet:
Legalább 10°C, de legfeljebb 30°C anyag-, környezeti- ill. alaphőmérséklet mellett.
Felhasználás: Kb. 100-120 ml/ m2/ réteg.
Kiadósság: kb. 8-10 m2/ liter/ réteg.
30 mμ vastagságú száraz réteget, ill. 90 mμ vastag nedves réteget hordjunk fel. A felhasználandó pontos anyagmennyiséget az adott felületen elvégzett próbafelhordás alapján lehet meghatározni.
Szerszámok tisztítása:
Vízzel, használat után azonnal.
Alkalmas alapok:
Fa, vas, acél, alumínium és kemény PVC. Az alapnak tisztának, száraznak, szilárdnak, hordképesnek, és szennyező anyagtól mentesnek kell lennie. A fa nedvességtartalma: méretstabil fa részek esetén
max. 15%.
1047 Bevonatlan fa:
Az új fa felületet alaposan tisztítsuk meg.  A gyantaeret távolítsuk el.  Régi fa anyagoknál a kopott farétegeket  távolítsuk el egészen az egészséges fa részig. Kültéri felhasználás esetén kékgomba által veszélyeztetett faanyagoknál kékgomba ellen védő impregnálást hordjunk fel.  Capacryl Aqua UniPrimerrel vigyünk fel egy alapréteget. Az egzotikus faanyagokról nitrohigítóval távolítsuk el a zsiradékot. Az elszínező anyagokat tartalmazó fafajtáknál Capacryl Holz-IsoGrund alapozóval végezzük el az alapozást. 

Régi bevonatú fa:

A felületet alaposan tisztítsuk meg.  A hordképes festékrétegeket alaposan csiszoljuk meg (180-as, vagy ennél is finomabb csiszolópapírral). A nem megfelelően tapadó rétegeket teljes egészében távolítsuk el (csiszolással, maratással vagy ezekhez hasonló eljárással). A lemaratott felületeket vízzel alaposan mossuk le és hagyjuk megszáradni. A kopott rétegeket az egészséges fa rétegig csiszoljuk le. A fa alap kijavítását megfelelő, fa anyaghoz alkalmas töltőanyaggal végezzük.

Kemény PVC:
A felületet tisztítsuk és csiszoljuk meg (180-as, vagy ennél is finomabb csiszolópapírral). Capacryl Aqua UniPrimerrel vigyünk fel egy tapadást közvetítő alapréteget.
Bevonatlan fém:
A színes-, és könnyűfémeket, mint pl. cinket, horganyzott acélt és alumíniumot, ammóniaoldattal (szalmiákszesz) és nedvesítőszerrel tisztítsuk, csiszoljuk meg, majd alaposan mossuk le tiszta vízzel.  Alapozzunk Capacryl Aqua UniPrimerrel. A vasat alaposan tisztítsuk meg, ha szükséges, rozsdamentesítsük. Alapozzunk Capacryl Aqua FerroPrimerrel (kültéri felhasználás esetén kétszer).
Bevont fém:
Ellenőrizzük a régi bevonatok tapadását. A jól tapadó régi rétegeket csiszoljuk meg (180-as, vagy ennél is finomabb csiszolópapírral). Amennyiben szükséges rozsdamentesítsük a vasat. Alapozzunk
Capacryl Aqua FerroPrimerrel.
Bevonatlan farost-, faforgács-, multiplex lap:
A viaszrétegeket alaposan távolítsuk el. Tisztítsuk meg és portalanítsuk a felületet. Alapozzunk Capacryl Holz-IsoGrund alapozóval.
Fűtőtestek:
A fűtőtestet alaposan tisztítsuk meg, rozsdamentesítsük és Capacryl Aqua FerroPrimerrel vigyünk fel egy alapréteget. Ellenőrizzük a tapadást és az alappal való összeférhetőséget. Amennyiben szükséges alapozzunk Capacryl Aqua UniPrimerrel.

 

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való
alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.