Capacryl Haftprimer A “mindentudó” alapozó

Termék:

Alkalmazási területek:
Tapadást elősegítő alapozó bevonatokhoz régi festék és lakk bevonatokra, kemény PVC-re, horganyzott felületekre, vas, acél és egyéb fémekre, valamint egyéb kritikus alapfelületekre Capacryl akril lakkok előtt.

Tulajdonságai:
Kiválóan tapadó, gyorsan száradó, diffúzióképes, vízzel hígítható, csiszolható, környezetkímélő, nem kellemetlen szagú.

Kötőanyag:
Vízzel hígítható alkid műgyanta

Sűrűség:
1,5  g/cm3

Szín:
Fehér, rezedazöld, vörösbarna

Fényességi fokozat:
Matt

Hulladék elhelyezés:
Csak maradéktalanul kiürített edényt szabad újrafeldolgozásra leadni. Kis mennyiségű maradékot teljesen beszáradva építési hulladékként vagy a háztartási hulladékgyűjtőben elhelyezni.

Tárolás:
Hűvös, de fagymentes helyiségben.

Csomagolási egység:
750 ml, 2,5 lit, 10 lit

Feldolgozás

Alapozó és közbülső bevonat:
Capacryl Haftprimer

Fedő bevonat:
Capacryl fedőfestékek

Felhordás:
Ecsettel, hengerrel vagy szórással.

Hígítás:
Capacryl Haftprimer
kenésre és hengerezésre beállítva kerül forgalomba.
Igény esetén vízzel hígítható max. 5 %-ban..

Anyagfelhasználás:
Kb. 120 ml/m2 sima felületeken. Durva felületen arányosan több.
Pontos anyagfelhasználás a helyszínen, próbafestéssel határozható meg.

Száradási idők:
+ 20 °C-on és 80 % relatív páratartalom mellett 1-2 órán belül porszáraz, 10-12 órán belül átvonható, teljesen száraz 1-2 nap elteltével.

A feldolgozás alsó hőmérséklethatára:
+ 8 °C alap és környezeti hőmérséklet

Szerszámok tisztítása:
Használat után azonnal vízzel.

Biztonsági előírások:
Az általános biztonsági és egészségvédelmi előírásokat az oldószermentes lakkok és lazúrok feldolgozásakor is be kell tartani. Gyermekek számára nem hozzáférhető helyen kell tárolni. Szembe vagy bőrre kerülés esetén azonnal bő vízzel lemosni. Szórással való felhordáskor a festékködöt nem szabad belélegezni. Nem juthat a csatornahálózatba vagy nyílt vizekbe.

Alkalmas alapok és előkészítésük

Fa, régi, jól tapadó bevonattal:
A bevonatot jól megtisztítani, gyenge lúgos oldattal lemosni és leöblíteni, vagy alaposan megcsiszolni. (180-as vagy finomabb vászonnal)

Régi lenolajos bevonatok:
Alapozás Capalac Vorlack-kal,
közbülső réteg Capacryl Haftprimer alapozóval.

Horganyzott és alumínium felületek:
Ammóniás nedvesítővel és mechanikusan megtisztítani, majd vízzel leöblíteni. A horganyzott felületeket Capalac Zink-Haftprimer vagy Disbon 481 EP Uniprimer alapozóval előkezelni. Közbülső réteg Capacryl Haftprimer alapozóval.

Vas- és acél felületek:
Fémtisztára megtisztítani, rozsdátlanítani. Alapozás Capalac Rostschutzgrund  alapozóval (kültérben kétszer).

Lakkozott fémfelületek:
A bevonatok tapadását ellenőrizni. A laza bevonatokat eltávolítani. A jól tapadó bevonatokat gyenge lúgos oldattal átmosni majd bő vízzel leöblíteni, vagy csiszolni (180-as vagy finomabb vászonnal. A rozsdás részeket eltávolítani és Capalac Rostschutzgrund alapozóval kültérben kétszer, beltérben a rozsdásodástól függően egyszer vagy kétszer alapozni. Ezt követően egy közbülső réteg Capacryl Haftprimer.

Fa nyílászárók:
A nem tapadó bevonatokat mechanikusan vagy maratással el kell távolítani. A roncsolt fa részeket az egészséges fáig le kell csiszolni. Az esetleg megmaradt régi bevonatokat megcsiszolni. A hibás részeket vagy a nyitott csatlakozási pontokat alkalmas fatapasszal kiegészíteni. A laza gittet el kell távolítani. A gittágyat Capalac Holz-Imprägniergrund  alapozóval alapozni és újból gittelni. A fa szerkezeteket Capalac Holz-Imprägniergrund-dal alapozni, közbülső réteg: Capacryl Haftprimer.

Műanyag ablakok:
Alaposan megtisztítani, csiszolni (180-a vagy finomabb vászonnal), közbülső réteg: Capacryl Haftprimer.

Figyelem:
A fa nedvességtartalma lombos fáknál  max. 12 %, tűleveles fáknál max. 15 % lehet.
A vízszintes, csapadékvízzel terhelt felületeknél ügyeljünk a víz lefolyásához a megfelelő esésre. A rendszerbe nem tartozó anyagok összeférhetőségét meg kell vizsgálni.

Műszaki tanácsadás:
Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével.
Nehéz esetekben kérje szaktanácsadóink részletes és egyedi megoldást nyújtó véleményét.

 

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való
alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.