Capatect MK-Reibputz 15, 20, 30

Gyárilag bekevert, ásványi kötésű, por formájú dörzsvakolat kül- és beltéri alkalmazásra

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Ásványi vakolat elsősorban a Capatect Mineral-System hőszigetelő rendszerhez és a felsorolt alapokra:
-Capatect Mineral-System rendszer-ben
-Capatect Sanierputz vakolatjavító rendszerben
-Beton, ásványi eredetű vakolat, mészhabarcs és javított mézha-barcs alap vakolatokon (simítást követően)
Alkotóelemek:
-márványgranulátum
-márványfinomhomok
-cement
-fehérmészhidrát
-hidrofobizáló anyag
-víztaszító anyagok
-feldolgozási segédanyagok
-kötőanyag erősítő anyagok
-oxidpigmensek

Műszaki adatok:
-frisshabarcs nyerstömörsége 1,5-1,6 kg/dm3
-vízfelvételi tényező: w < 0,5 kg/(m2 h0,5)
-páradiffúziós ellenállás: μ: = 17
-nyomószilárdság: > 2,1 N/mm2
-hajlító-húzószilárdság: 1,7 N/mm2

Szín: Fehér
A Capatect Strukturputze színkártya szerinti gyári színezés lehetséges.
Intenzív színeket (világossági érték <20) homlokzatfestékkel történő átfestéssel lehet elérni. (figyelem: 20 alatti világossági értékű színek nem alkalmasak hőszigetelő rendszerekre)
A színezett vakolatok a vegyi úton történő kötés miatt “felhősen” szárad-hatnak. Ez nem műszaki vagy funkci-onális hiba, nem kifogásolható. A színek egyenetlenségeit elkerülendő a színezett felületeket a megfelelő színárnyalatú homlokzatfestékkel kell átvonni.
Hulladék elhelyezés: A beszáradt anyagot az építési terü-leten elhelyezett, építőipari hulladék számára kijelölt konténerben elhe-lyezni.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, a cement tartalmú anyagokhoz hasonlóan.
Kiszerelés: 25 kg zsák

 ALKALMAZÁS

Az alapfelület előkészítése: Az alapfelület legyen száraz, sima, tiszta, hordképes és tapadást gátló anyagoktól mentes. Az új alapvakolatoknak legalább 2-4 heti kötési időt kell hagyni.
A Capatect hőszigetelő vagy vakolat-javító rendszeren belüli alkalmazása-kor az üvegszövettel erősített simító rétegnek megfelelően kötöttnek kell lennie.
Közbülső bevonat: A Capatect simító és ragasztó 190 üvegszövet erősítésű alapfelületeket folyamatos munkavégzés esetén nem kell alapozni. Csak hosszabb állásidő esetén kell Capatect vakolatalapozó 610 alapozóval alapozni.
Az anyag előkészítése: Keverővel vagy motoros keverőgép-pel tiszta víz hozzáadásával, minden más adalék nélkül hígítani. Az egyen-letes szín- és szerkezetelosztás ér-dekében 8-10 zsákot együtt még egyszer felkeverni.
Rozsdamentes glettvassal felhordani. A habarcskeverőbe megfelelő meny-nyiségű hideg, tiszta vizet öntünk majd hozzá adagoljuk a szárazhabar-csot és lassan forgó keverővel 3 percig keverjük, míg csomómentes anyagot nem kapunk. Kb. 10 percig dagadni hagyjuk majd ismét átkever-jük. Ha szükséges, a konzisztenciáját csekély víz adagolásával beállítjuk.
A feldolgozhatósági idő az időjárástól függően kb. 2 óra, a már megkeményedett anyagot nem lehet ismét vízzel visszalágyítani. A Capatect-MK Reibputz alkalmas keverő és szóró berendezésekkel is fel lehet hordani.
Megjegyzés: A zsákokon megadott vízmennyiség különösen színezett vakolatoknál eltérhet a ténylegesen szükségesnél.
Minden zsáknál azonos mennyiségű vizet használjunk, mert egyébként szín- és struktúraeltérések jelentkez-hetnek. Az egyenletes felületi megje-lenés érdekében a kész felületet egalizáló homlokzatfestékkel kell ellátni (Pl.: Sylitol Finish)
Felhordás: A vakolatot rozsdamentes simítóval vagy erre alkalmas finomhabarcs szóró berendezéssel egyenletesen felvisszük a felületre, majd a szem-csenagyságnak megfelelően lehúz-zuk. Ezt követően közvetlenül mű-anyag simítóval a struktúrának meg-felelően körkörösen, vízszintesen vagy függőlegesen eldolgozzuk.
A dörzsölő simító meghatározza a struktúrát, ezért mindig egyazon szerszámmal dolgozzunk. Szórásnál a választandó fúvóka mé-rete a szemcsenagyságtól függ. A nyomás 0,3 - 0,4 MPa legyen. A szórásnál különösen ügyeljünk az egyenletes felhordásra és az állvány szinteknél az átlapolások elkerülésé-re.
Egyenletes felületi megjelenés érde-kében az egybefüggő felületeket egyazon szakember vakolja. Az átlapolások elkerülése érdekében minden állványszinten megfelelő számú szakember dolgozzon, hogy az egybefüggő felületeket egyszerre, “nedves a nedvesre” eljárással lehes-sen bevonni. A természetes adalékanyagok fel-használása miatt csekély színárnya-lati eltérések lehetségesek. Ezért az egybefüggő felületeken csak azonos termékszámmal rendelkező anyagot szabad felhasználni, vagy a különbö-ző termékszámú anyagokat egy nagy edényben egyszerre összekeverni.
Feldolgozási hőmérséklet: A feldolgozás és a száradás közben a környezeti- és az alap hőmérsékle-te ne süllyedjen +5 °C alá. Ne hordjuk fel közvetlen napsugárzás és erős szél mellett.
Száradási idő: 20 °C hőmérsékleten és 65 % relatív páratartalom mellett a vakolat 24 óra elteltével felületi száraz. Teljesen megkötött és terhelhető 2-3 nap eltel-tével. A vakolat hidratáció, tehát a nedvesség elpárolgása révén köt. Ezért hűvös időben vagy magas páratartalom mellett lassabb szára-dással kell számolni. A száradási idő alatt a felületet eső, fagy ne érje.
A szerszámok tisztítása: Használat után azonnal vízzel.
Egyéb információk: A száradási időszakban a vakolat felületet állványponyva takarással kell védeni. A Capatect-MK Reibputz nem alkal-mas vízszintes, csapadékvíznek kitett felületek vakolására.
Biztonsági előírások: A szemeket és a bőrfelületet védeni kell. A fröccsenéseket azonnal bő vízzel le kell mosni. Szembe kerülé-sekor azonnal forduljunk orvoshoz. Nem kerülhet gyermekek kezébe.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.