Capatect KD Stuktúrvakolat (Capatect KD-Rillenputz 20, 30)
Idôjárásálló, diffúzióképes diszperziós vakolat

 

Szemcseméretek:
20 (2,0 mm)
30 (3,0 mm)

Alkalmazási területek:
Rusztikus, dekoratív struktúr-vakolat homlokzati felületekre. Alkalmas Capatect hőszigetelő rendszerek fedő rétegeként.

Kötőanyag:
Diszperzió

Szín:
Fehér

Tárolás:
Hűvös, de fagymentes helyen. Eredeti, lezárt edényben 24 hónapig tárolható.

Hulladék elhelyezés:
Veszélyes hulladék tárolóban. Nem szabad a háztartási hulladékkal együtt elhelyezni. Csatornarendszerbe, nyílt vizekbe nem kerülhet.
A teljesen beszáradt anyagot építési vagy háztartási hulladékként lehet elhelyezni.

Kiszerelés:
25 kg

 


Alapozás:
Caparol-vakolatalapozóval, max. 5 %-ban vízzel hígítva, a vakolat színéhez közeli színárnyalatban.

Fedő bevonat:
Caparol-rusztikvakolat a megfelelő szemcseméretben.

Felhordás:
Caparol-rusztikvakolatot, ha szükséges max. 3 %-ban vízzel hígítva simítóval történő felhordáshoz megfelelő sűrűségűre beállítani és rozsdamentes glettvassal egyenletesen felhordani. A felhordott réteget a szemcseméretnek megfelelően lehúzni és még nedvesen műanyag simítóval körkörösen, vízszintesen vagy függőlegesen eldolgozni.

Szerszámok:
Rozsdamentes acél és műanyag glettvas.

A felhordás alsó hőmérséklethatára:
Az alapfelület és a környezet egyaránt min. +5 °C legyen. Közvetlen napsugárzás mellett, esőben vagy erős szélben ne hordjuk fel. Ügyeljünk az éjszakai fagyveszélyre.

Színezés:
Legfeljebb 3 % Alpinacolor színezőfestékkel. A sötét árnyalatokat gyárilag színeztessük. Kisebb felületeket ajánlatos fehér színben vakolni és végezetül a megfelelő színárnyalatban festeni. Hőszigetelő rendszer fedőrétegeként válasszunk világos (25 fölötti fényértékű) színárnyalatot.

Hígítás:
Szükség esetén max. 3 % vízzel, feldolgozási sűrűségűre beállítani.

Anyagfelhasználás:
Capatect KD-Rillenputz 20
kb. 2,6 kg/m²
Capatect KD-Rillenputz 30:
kb. 3,2 kg/m²
Az anyagfelhasználás nagymértékben függ az alapfelület minőségétől. Az adatok tájékoztató jellegűek, pontos értékeket a helyszínen, próbafelhordással kell meghatározni.

Száradási idő:
+20°C hőmérsékleten és 65% relatív páratartalom esetén 24 - 36 óra (szemcsemérettől függően) Alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom esetén a fenti száradási idő hosszabbodik. A száradási idő alatt a felületet időtől, fagytól védeni kell.

Szerszámok tisztítása:
Használat után azonnal tiszta vízzel.

 

Az alapfelület legyen száraz és tapadást rontó anyagoktól mentes.

Új ásványi eredetű vakolatok, mészhabarcs- és javított mészhabarcs vakolatok:
Az új vakolatokat 2 - 4 hét kötési idő elteltével lehet bevonni. A javított felületek is legyenek jól kikeményedve és szárazak. A porló felületű vakolatokat Caparol Mélyalapozó TB alapozóval előkezelni.

Beton:
A felületeket lekefélni és portalanítani, zsaluolaj, -zsír és –viaszmaradványokat gőzborotvás mosással el kell távolítani. A zárványhibákat és kitöréseket alkalmas javító habarccsal kijavítani. Kopott, porló, máló felületeket Caparol Mélyalapozó TB-vel alapozni.

Mész-, cement- és ásványi eredetű bevonatok:
Mechanikusan eltávolítani és portalanítani. Alapozás Caparol Mélyalapozó TB-vel.

Hordképes bevonatok:
Megtisztítani, a fényes felületeket érdesíteni.

Nem hordképes bevonatok:
Mechanikusan vagy maratással eltávolítani. A maratott felületeket egy nap száradás után Caparol Mélyalapozó TB-vel alapozni.

Jól tapadó, porló bevonatok:
Alapos tisztítás után alapozás Caparol Mélyalapozó TB-vel.

Mohás és algás felületek:
A moha- és algaréteget mechanikusan el kell távolítani és 1:3 arányban vízzel hígított Capatox gombaölővel jól átitatni. Az így kezelt felületeket bevonás előtt hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gipsz építő lapok, valamint gipszes és készvakolatok:
Jól megtisztítani. A fényes felületeket megcsiszolni, portalanítani és Caparol emulziós Alapozóval alapozni.

Fa-, farost- és forgácslapok:
A kültéri lapokat a szívóképesség teljes megszűnéséig, adott esetben többször is Caparol Mélyalapozó TB alapozóval előkezelni.

Általános felhordási tanácsok:
A természetes homok adalékok miatt a különböző gyártási adagokból származó termékek enyhe színárnyalati különbséget mutathatnak. Ezért egybefüggő felületeken kizárólag azonos gyártási számmal rendelkező anyagokat használjunk, vagy a különbözőeket keverjük össze. Az átlapolási foltok elkerülése érdekében az egybefüggő felületeket egyszerre, ún. “nedves a nedvesre” eljárással vonjuk be. A termék speciális tulajdonságainak megőrzése érdekében ne keverjük más termékkel. Nem alkalmas vízszintes, csapadékvíznek kitett felületek bevonására.

Kiegészítő információk:
A termék nem minősül veszélyes vegyszernek. Ennek ellenére használatakor ügyeljünk a vegyszerek kezelésére vonatkozó általános higiéniai és biztonsági előírások betartására. Gyermekektől elzárt helyiségben tároljuk. Kerüljük a huzamosabb bőrrel való érintkezést. Szembe kerülve azonnal mossuk ki bő vízzel.

Műszaki tanácsadás:
Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével.
Nehéz esetekben kérje szaktanácsadóink részletes és egyedi megoldást nyújtó véleményét.






A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.