A Capafloc Vario-rendszer
Modern,  többszínű, felújító, renováló rendszer - a fejlődés irányának megfelelő, gazdaságos, strapabíró bevonat


Alkalmazási cél:
A Capafloc Vario-rendszer a piac trendjébe eső többszínű att­raktív rétegbevonat, erősen igénybevett belsőtéri falakhoz. A nagyon gazdaságos feldolgozási technika és a különleges technikai és optikai tulajdonságai miatt a Capafloc Vario-rendszer  ideális bevonat renoválásoknál és új építkezések esetén.
Strukturált régi alapozások, mint tapadó durva szálkás, üvegszövet és műgyanta vakolatokat költséges előmunkálatok nélkül lehet felújítani, és az eddigi struktúra és a többszínű Chips-bevonat kombinációjával önálló nagyon attraktív új optikát kapnak.
Tökéletes megoldás olyan helyiségek részére is, amelyeket eddig optikailag elhanyagoltak: folyosók, mellékhelyiségek, gazdasági helyiségek, lépcsőházak, raktárak, pince-környezetek, egészségügyi területek, kantinok, tartózkodó helyiségek - közömbös, hogy üzemi vagy magánkörnyezetben.
Különlegesen kifejlesztett Chipsek alkotják a választékbővítést 21 attraktív mintáját és teremtenek nyugodt, értékes és szimpatikus felületet.
Ennek a Műszaki információnak a 3. oldalán mintánként három Capamix színtónus-javaslatot formáztunk, hogy megkönnyítsük az egymással összehangolt szín-kialakítást.
A rendszer meggyőző tulajdonságai:
  • érzéketlen a szennyeződésre
  • kopásálló a DIN 52778 alapján
  • karcolás- és lökésálló
  • a lehető legjobban színtartó
  • szorpcióképes; vizsgálati jel: PA-III 2.2876
  • az alapfelület enyhe szín-különbségeit alapozás nélkül semlegesíti
  • kisebb felületi repedéseket áthidal
  • modern és többszínű
  • gazdaságos és hosszú élettartamú
  • könnyen és kedvező költséggel felhordható, mivel a felületre ideálisan  tapad és egyszerűen, kevés munkafázisban kell felhordani.

A rendszer összetevői:
Capafloc-Coll ragasztó
Vízzel hígítható, illatszegény, oldószermentes és fehéren pig­mentált speciális beágyazó massza Capafloc-Chipsek számára.
Kötőanyag: Műgyanta-diszperzió a DIN 55 945 szerint.
Alkalmazási terület:
Belsőtéri, Capafloc-Chipsel kapcsolatban, ragasztáshoz.
Tulajdonságok:
Hosszú nyitott idő (15 – 20 perc), egyszerű, problémamentes feldolgozás, kopásálló, lúgálló.
Vigyázat: a hosszabb nyitott  idő és ezzel az alapozás vízben oldódó anyagai miatt csak problémamentes alapozás esetén szabad alkalmazni. Egyébként szigetelni kell Caparol Filtergrunddal.
Színtónus: Fehér
Felhordási eljárás:
Hengerelni, kenni, „airless” hengerelni, „airless” szórni (dugattyús szivattyúk: fúvóka nagyság 0,021 - 0,025 inch /0,53 – 0,63 mm/ és a szórónyomás 170-190 bar; Membránszivattyúk: fúvóka nagyság 0,021 – 0,026 inch és a szóró nyomás 150 – 180 bar).
Airless-felhordás esetén a Capafloc-Collt 10 % vízzel hígítani kell.
Hőmérsékleti határok a feldolgozás során:
+5 oC a környező levegőre és az alapozásra.

Felhasználás:
A mindenkori alapozás szerint:
körülbelül 280 ml/m2 hengeres felhordás esetén, körülbelül 350 ml/m2 „Airless”-feldolgozásnál. Egzakt felhasználási értékeket próba-felhordással kell meghatározni.
Kiszerelés:
12,5 liter műanyag vödör, ovális
A munkaeszközök tisztítása:
Használat után azonnal, vízzel.
Tárolás:
Hűvös helyen, de fagytól mentesen.
Eltávolítás:
Csak olyan göngyöleg forgatható vissza, amelyből a maradék anyagot kiürítették. Beszáradt anyagmaradékot a Nr. 91206 sz. hulladékkulcs (építési hely hulladéka) szerint, illetőleg a Nr. 55908. hulladékkulcs (simítási hulladékok, megkeményedve) szerint vagy házi hulladékként kell eltávolítani.
Kérjük figyelembe venni:
Gyermekek elől elzárva kell tartani. Ha a szembe kerül, tiszta vízzel azonnal ki kell öblíteni. Szórásos feldolgozás esetén a festék-ködöt nem szabad belélegezni. Nem szabad természetes vizekbe ereszteni. Közelebbi adatok: Lásd a biztonsági adatlapot.
2. Capafloc-Chipsek
1 mm, 3 mm és 5 mm nagyságú színes speciális pelyhek.
Kötőanyag: Műgyanta diszperzió.
Alkalmazási terület:
Belső térben Capafloc-Collal kapcsolatban.
Tulajdonságok:
Egyszerű és gazdaságos feldolgozás, a lehető legjobban színtartó, kopásálló, matt.
Színtónus:
55 minta
1 mm nagyság (födémekre): Bianco, Rodeo
3 mm nagyság: Büro, Cabrio, Classico, Disco, Domo, Frigo, Granito, Hydro, Kasino, Kino, Libero, Metro, Monroe, Piccolo, Polo, Pronto, Senso, Strato, Studio, Szenario, Theatro, Turbo, Vitalo.
5 mm nagyság: Astro, Bello, Bravo, Chromo, Corso, Dynamo, Echo, Graffito, Indo, Karo, Lento, Lido, Logo, Mauro, Mikado, Mikro, Miro, Mono, Motto, Murano, Novo, Pico, Porto, Retro, Rialto, Rio, Rocco, Secco, Tempo, Toto.
Felhordási eljárás:
Pelyhesítési technika speciális Capafloc-Chips-pisztollyal. Csatlakoztatás a légkompresszorokhoz minimálisan 400 l/perc. Légszívó teljesítmény. Nyomás mintegy 1,8–2 bar. Távolság a faltól körülbelül 60–80 cm; felhordás a telítettségig. Az 1 mm és 3 mm nagyságú Chipseket alacsony nyomású készülékekkel (például Chiron) is fel lehet dolgozni. Az 5 mm nagy Chipseket teljesítőképes légkompresszorral kell feldolgozni.
A feldolgozás hőmérsékleti határa:
+5 oC a környező levegőre és az alapozásra.
Felhasználás:
Körülbelül 200 g/m2 (mintegy 200 g/m2 esik pótlólagosan a pelyhesítés során a padlóra és – ha nem szennyeződnek – ismét felhasználhatók).
Göngyölegnagyság: 5 kg-os karton
Tárolás: Szárazon
Száradási idő:
+20 c és 65 % relatív légnedvesség esetén körülbelül 24 óra múlva felülkenhető. Hűvösebb időben és magasabb légnedvesség esetén hosszabb száradási idő szükséges.


Eltávolítás:
Anyagmaradékot a Nr. 912 06 sz. hulladékkulcs (építési hely hulladéka) szerint, vagy házi hulladékként kell eltávolítani.
3. Capafloc-Finish (febőbevonat)
Áttetsző tiszta lakk tiszta akril bázison. Selyem-matt és matt: oldószert nem tartalmaz és illatszegény.
Kötőanyag:
Műgyanta diszperzió (100 % tiszta akril) a DIN 55945 szerint.
Alkalmazási terület:
Belső térben mint védőbevonat.
Tulajdonságok:
Kopásálló a DIN 53778 szerint, UV-sugárzás következtében nem fakul meg, problémamentes feldolgozás, jó tapadás.
Színtónus: Áttetsző
Felhordási eljárás: Hengerlés, kenés
Hőmérsékleti határok a feldolgozás során:
+5 oC a környező levegőre és a felületre.
Felhasználás:
Körülbelül 130 ml/m2 bevonatonként. Egzakt felhasználási értékek próbafelhordással határozandók meg.
Kiszerelés:
10 liter, műanyag göngyöleg, ovális
A munkaeszközök megtisztítása:
Azonnal a használat után, vízzel
Tárolás: Hűvös helyen, fagymentesen
Száradási idő:
+20 oC hőmérsékleten és 65 % légnedvesség mellett mintegy 4 óra múltán száraz felületű. Hűvösebb időben és magasabb légnedvesség esetén hosszabb száradási időt kell figyelembe venni.
Eltávolítás:
Csak olyan göngyöleg forgatható vissza, amelyből a maradék anyagot kiürítették. Beszáradt anyagmaradékot a Nr. 91206 sz. hulladékkulcs (építési hely hulladéka) szerint, illetőleg a Nr. 55513 sz. hulladékkulcs (öreg festékek, megkeményedve) szerint vagy házi hulladékként kell eltávolítani.
Kérjük figyelembe venni:
Gyermekek elől elzárva kell tartani. Ha a szembe kerül, tiszta vízzel azonnal ki kell öblíteni. Szórásos feldolgozás esetén a festék-ködöt nem szabad belélegezni. Nem szabad természetes vizekbe ereszteni. Közelebbi adatok: Lásd a biztonsági adatlapot.
A feldolgozás:
Az alapozásnak tisztának, száraznak és hordképesnek kell lennie. Lásd ennek a Műszaki információnak a 4. oldalát is.
A Capafloc-Coll-t
telítetten és egyenlő mértékben kell felhordani, hogy a szükséges rétegvastagságot a Chipsek beágyazásához elérjük. A felhordást közepesen nyírt bárányszőr-hengerrel vagy Airless-eljárással kell elvégezni.

A Capafloc-Chips-eket
a kartonból a Capafloc-készlettartályba kell kirázni és ennek során kézzel valamelyest föllazítani. A  tartályt a pisztollyal össze kell kötni. A pisztolyt egy légkompresszorhoz kell csatlakoztatni, amely legalább 400 l/perc szívóteljesítménnyel rendelkezik. A Chipseket egészen a telítettségig a nedves Capafloc-Coll-masszába egyenletesen be kell szórni. A teltséget akkor értük el, ha  súroltfényben többé nem lehet fénylő helyeket felismerni. Az 5 mm nagyságú Chipseket pisztollyal és nagy teljesítőképességű légkompresszorral kell feldolgozni. Az 1 és 3 mm nagyságú Chipseket alacsony nyomású készülékekkel is (például Chiron) fel lehet dolgozni; ezek a készülékek akkor gazdaságosak, ha aránylag kis felületekről van szó. Leesett Chipseket ismét fel lehet szedni és továbbra is feldolgozni, ha sértetlenek és nem szennyeződtek be. Javítások csakis nedves állapotban lehetségesek: a sérült helyeket simítóval le kell emelni, a Coll-t fel kell hordani és a Chipseket fel kell szórni. Vállasodások elkerülése érdekében ajánlatos a Capafloc-Collt nedveset-a-nedvesbe eljárással, átfedéssel felhordani. Azaz: minden esetben szórási menetenként a ragasztóanyag felhordásának vége előtt mintegy 40 – 50 cm-rel abba kell hagyni a beszórást.
Jó és egyenletes átszáradás után kefével vagy seprűvel könnyedén le kell kefélni, hogy eltávolítsuk a rosszul tapadó Chipseket. Durvább vakolati struktúrák esetén ajánlatos a gyökérkefével történő egyenletes lekefélés. Az ennek során leesett Chipsek ismételten már nem használhatók fel.
A Selyemfényű Capafloc-Finish-t
a megszáradt felületre telítetten és egyidejűleg egy rövidre nyírt bárányszőr hengerrel kell felhordani és szétosztani, hogy kielégítő rétegvastagságot érjünk el. A bevonatot egyenletesen kell felhordani.. A vállasodásokat el kell kerülni, azáltal, hogy nedveset-a-nedvesbe átlapolva hengerlünk. Megkívánt magasabb terhelhetőség esetén vagy különösen kritikus fényviszonyok esetén a felületet kétszer kell átdolgozni Capafloc-Finish-sel.
A Capafloc-Finish matt
ugyanúgy dolgozandó fel, mint a selyemfényű Capafloc-Finish. A matt megjelenés alátámasztja a Chipsek természetes optikáját. Különösen ajánlatos olyan helyiségekben, ahol kritikus fényviszonyok vannak.
A felület tisztítása lehetséges,természetesen a matt fényességi fok miatt a terhelhetőség csekélyebb.
A Bianco és Rodeo minta, amelyeket speciálisan födémbevonatok céljából fejlesztettek ki, nem igényel záró bevonatot Capafloc-Finish-sel.
Útmutatás:
Az Astro, Disco, Theatro, Turbo és Polo minta csillámot is tartalmaz. Elektrosztatikus feltöltődés miatt ezek a lekefélés és a záró lakkozás után felemelkednek. A csillámló Chipseknek ez a sajátossága nem jelenti a megjelenés lényeges befolyásolását, és nem jelent alapot kifogásolásra.
Fontos:
Átmenő felületre csak azonos gyártási tételszámú Chipseket alkalmazzunk!


További színkialakítási javaslat:
Ha födémeket, ajtókereteket, fűtőtesteket, parkettaléceket stb. a Capafloc Varo-rendszerrel színben össze kell egyeztetni, mintánként három Capamix-festéktónust ajánlunk:


Minta

Világos

Közepes

Hangsúlyos

 

Minta

Világos

Közepes

Hangsúlyos

Astro

43/01

01/11

42/14

 

Mikro

44/16

04/16

42/18

Bello

44/16

43/17

39/15

 

Miro

11/06

12/16

02/14

Bravo

45/11

02/17

43/15

 

Mono

44/16

43/17

04/15

Büro

fehér

43/12

42/19

 

Monroe

25/16

42/01

44/15

Cabrio

fehlr

25/17

27/19

 

Motto

45/11

44/17

42/14

Chromo

18/16

42/16

42/19

 

Murano

27/16

42/11

37/10

Classico

25/16

07/16

42/20

 

Novo

15/06

16/12

42/19

Corso

41/16

39/17

43/14

 

Piccolo

25/16

06/16

35/19

Disco

07/11

07/13

39/20

 

Pico

42/16

27/08

39/15

Domo

11/06

12/06

43/18

 

Polo

44/16

43/17

42/19

Dynamo

27/16

39/16

39/19

 

Porto

09/06

08/16

42/14

Echo

43/16

43/17

45/16

 

Pronto

07/11

26/16

02/15

Frigo

44/16

39/17

37/15

 

Retro

44/16

13/06

09/13

Graffito

21/16

21/18

38/15

 

Rialto

fehér

40/16

37/10

Granito

121/16

42/17

40/18

 

Rio

39/17

39/18

02/13

Hydro

27/16

14/01

12/08

 

Rocco

27/16

43/12

43/14

Indo

07/11

43/17

44/18

 

Secco

43/01

03/16

43/15

Karo

43/16

14/18

02/19

 

Senso

02/06

43/17

02/13

Kasino

07/11

43/16

07/14

 

Stabilo

27/16

21/11

26/19

Kino

25/16

02/16

36/09

 

Strato

44/16

03/16

44/18

Lento

42/16

39/18

37/15

 

Studio

25/16

07/16

39/19

Libero

27/16

42/11

41/19

 

Szenario

44/16

06/16

42/20

Lido

28/16

34/12

30/05

 

Tempo

fehér

35/16

43/15

Logo

44/16

11/16

43/14

 

Theatro

34/16

05/16

39/15

Mauro

17/16

18/17

08/15

 

Toto

39/16

29/12

39/20

Metro

18/16

42/17

42/14

 

Turbo

42/16

42/17

02/13

Mikado

14/06

20/12

27/15

 

Vitalo

34/16

36/18

37/20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pótlólagos szolgáltatások:
Körülbelül 500 m2 felülettől kezdődően az alábbiakat tudjuk ajánlani:

  • mintákat egyéni szín-minták szerint előállítani
    Caparol-színstúdiónk szívesen szolgál segítséggel          
    (Időszükséglet mintegy 3 – 6 hét)

Körülbelül 100 m2 felülettől kezdődően az alábbiakat tudjuk ajánlani:

  • minden egyes mintát a Capafloc Vario-rendszerből üveggyapoton előállítani (Tekercs ŕ 25 m hossz, 70 cm széles)
    (Időszükséglet mintegy 6 – 8 hét)

 

 

 

Ez előny lehet, ha

  • az alap a gipszkarton lemezekből áll: Capafloc Vario az üveggyapoton átfedi a fugákat anélkül, hogy azokat simítani kellene.
  • az alap különösen lyukacsos: a gyapotanyag átfedi ezeket a lyukakat
  • nem kívánatos a nedves feldolgozás: a ragasztás a bevált Capacoll GK – kész jelű diszperziós ragasztóanyaggal
  • mindennek különösen gyorsan kell mennie.

Alkalmas alapozások és azok előkezelése:
Az alapozásoknak szennyeződésektől és elválasztó anyagoktól menteseknek kell lenniük. Ügyelni kell a VOB, C rész, 3. fejezet előírásaira.
PII és PIII habarcs-csoportok vakolatai: Szilárd, normál szívóképességű vakolatok előkezelés nélkül kaphatnak bevonatot. Durván porózus, homokosodó, szívó vakolatokra Caparol Acryl-Hydrosol alapmázolást kell felvinni.
PIV és PV habarcs-csoportok gipsz- és kész-vakolatai: Egy alapmázolás Capagrunddal. Mészcsurgásos gipsz­va­ko­latokat csiszolni, majd portalanítani kell. Alapmázolás Caparol-Tiefgrund TB-vel.
Gipsz építőlapok: Szívásképes lapokra alapozás Caparol Acryl-Hydrosollal vagy Caparol-Tiefgrund TB-vel. Erősen tömörödött, sima lapokra tapadást közvetítő alapozás Capagrunddal.
Gipszkarton-lemezek: A simítások peremét le kell csiszolni. A lágy gipsz-simítási helyeket Caparol-Tiefgrund TB-vel szilárdítani. Alapozás Capagrunddal. Vízben oldódó, elszíneződő anyagokat tartalmazó lemezek esetén alapmázolás durva.
Beton: Esetleg meglevő elválasztó anyagok maradékát, valamint lisztesedő, homokosodó anyagokat el kell távolítani.
Gázbeton: Alapozás Capaplex-szel, 1 : 3 arányban vízzel hígítva.
Simítás nélküli mészhomoktégla- és téglafalazatok: Előzetes kezelés nélkül bevonható.
Hordképes rétegbevonatok: Matt, gyenge szívó hatású bevonatokat közvetlenül bevonni.
Csillogó felületeket és lakkbevonatokat fel kell durvítani, Capagrunddal kell alapozni.
Kritikus alapok esetén, mint régi lakk- és olajfesték bevonatok, lemaratott felületek stb. vízben oldódó, elszíneződő anyagokkal alapmázolás "durva" Caparol-Filtergrunddal.
Szélsőségesen kritikus alapozások esetén mint például a szálkás Capaplast, forgácslemezek elszíneződésekkel és extrém nikotin-lerakódá­sokkal vagy vízfoltokkal alapmázolás Disbon EP Uniprimer 481. anyaggal. Kétség esetén a Caparoltól kell tanácsot kérni.
Nem hordképes rétegbevonatok: A nem hordképes lakk- és diszperziós ­festék- vagy műgyanta-bevonatokat el kell távolítani. Gyenge szívó hatású, sima felületekre alapozás Caparol-Haftgrunddal. Durván porózus, homokosodó, illetőleg szívóképes felületekre alapozás Caparol

Acryl-Hydrosollal. Nem hordképes ásványi festék-bevonatok mechanikusan eltávolítandók és a felületek portalanítandók. Alapozás Caparol-Tiefgrund TB-vel.
Enyves festék bevonatok
Az alapot teljesen megtisztítani. Alapozás Caparol-Tiefgrund TB-vel.
Nem simított durva szálkás-, relief- vagy domborított tapéták papírból:
Előzetes kezelés nélkül lehet réteget fel­hordani.
Nem tapadó tapéták:
Maradék nélkül el kell távolítani. Csirizes vagy makulatúra maradékokat le mos­­ni. Alapozás Caparol-Tiefgrund TB-vel.
Nem simított üvegszálas-falburkolatok: Alapozás Capaver szövetalapozóval.
Penészes helyek: A penészréteget el kell távolítani. A felületeket Capatox-szal, hígítatlanul át kell mosni és hagyni kell jól megszáradni. Nikotin-, víz-, korom- vagy zsírfoltok: Szigetelő alapmázolás "durva" Caparol-Filtergrunddal (Nr. 845 sz. Műszaki információ).
Kisebb hibahelyek: Caparol-akkord simítóval vagy Caparol-Universal P simítóval elvégzett megfelelő előmunkálatok után a feldolgozási előírások szerint javítandó ki és adott esetben utána alapozunk.
Kérjük figyelembe venni: Ha Disbon EP Uniprimer 481. kerül alkalmazásra, a felületeket legkorábban csak 12 óra múlva szabad átdolgozni. Továbbiakban szeretnénk arra utalni, hogy a száradási idő relatív tömör alapozásokkal és extrém helyiség-klimatikus környezeti feltételekkel mellett a Capafloc-Coll száradási ideje a Capafloc-Chipsekkel kapcsolatosan jelentősen meghosszabbodhat.
Műszaki tanácsadás
Minden, a gyakorlatban előforduló alapozás és azok mázolástechnikai kezelése nem tárgyalható ebben a brosúrában.
Ha olyan alapfelületeket kell bevonni, amelyek ebben a Műszaki információban nincsenek felsorolva, szükséges, hogy azt velünk vagy külső műszaki munkatársainkkal megbeszéljék. Szívesen adunk Önöknek részletes, és a tárgyra vonatkozó tanácsot.

 

 

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való
alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.