Disbopox 447 Wasserepoxid

 

Vízzel hígítható kétkomponensű epoxi gyanta bevonat
Ipari és kereskedelmi, gyenge és közepes terhelésű padló felületekre járműforgalommal.
Vegyszer- és fertőtlenítőszerálló védő bevonat erősen igénybevett beltéri padló és falfelületekre
Dekontaminálható

Alkalmazás:
Padlók:
Ipari és kereskedelmi objektumok gépjármuforgalommal, mint pld. kapcsolóhelyiségek, futoközpon-tok, raktárak, levéltárak, üzletek, folyosók, menekülo útvonalak és lépcsok, szociális helyiségek.
Falfelületek:
Vegyszereknek és fertotleníto-szernek kitett vagy vizes helyisé-gekben, mint pld. kórházakban, szellozo aknákban, laborokban, élelmiszeripari termelo üzemek-ben.

Alapanyag:
Vízzel hígítható kétkomponensu szilárd epoxidgyanta

Kiszerelés:
40 kg muanyag edény
Alap: 24 kg muanyag edény
Edzo: 16 kg muanyag vödör
10 kg muanyag kombi-edény
5 kg muanyag kombi-edény

Szín:
Padló:
Betonszürke, kavicsszürke. Egyéb színek a Disbon 2. Sz. színkártya szerint 50 kg fölött 10 ill. 40 kg-os kiszerelésben, felár ellenében .
Falfelületek:
Törtfehér, 5 és 10 kg-os kiszerelés-ben. Beltérben max. 5 %-ban AVA-Amphibolin Színezofestékkel tetszo-legesen színezheto.

Fényességi fokozat:
Selyemfényu

Tárolás:
Huvös és száraz helyen. Eredeti, lezárt edény 20 °C-on 6 hónapig eltartható.

Tulajdonságai:
Hígított lúgoknak, gyenge savak-nak, olajoknak, benzinnek, víz-nek és vizes sóoldatoknak el-lenáll.
Dekontaminálható
Diffuzív, alkalmas megnezit- és anhidritesztrichekre.

 

A pontos felhasználás az objektumon történő mintafelület készítése útján állapítható meg.

Várakozási idők:
Az egyes munkafolyamatok közötti várakozási idő 20°C -on legalább 16 óra és maximum 48 óra legyen. Hosz-szabb várakozási idő esetén az alapré-teg felületét meg kell csiszolni. A meg-adott időtartam magasabb hőmérsékle-ten rövidül, alacsonyabb hőmérsékleten meghosszabbodik.

Feldolgozási hőmérséklet:
Az anyag, a környező levegő és az alapfelület hőmérséklete legalább 10°C, max. 30 °C legyen. A relatív páratartalom a 80%-ot nem haladhatja meg. Az alapfelület hőmérséklete a harmatpontot legalább 3°C -al haladja meg.

Száradási idő:
20°C -on és 60%-os rel. páratartalom esetén 1 nap múlva lépésálló, kb.3 nap múlva mechanikusan terhelhető, kb. 7 nap múlva teljesen kikeményedett. Alacsonyabb hőmérsékleten ez megfe-lelően tovább tart. A kikeményedés folyamata alatt( kb. 24 óra 20°C -on) a felvit anyagot a nedvességtől óvni kell, mivel közben felületi hibák tapadás csökkenése következhet be.

Szerszámok tisztítása: Használat után és hosszabb munkaszünetek esetén azonnal vízzel, vagy meleg szappanos vízzel.

Biztonsági előírások:
Disbopox 447 Wasserepoxid Komponente A

Veszélyes összetevők:
Alifás poliamin 1 – 5 %

A veszélyes anyagok veszélyei-re/kockázataira utaló R - mondatok:
R 52/53 – Ártalmas a vízi szervezetek-re, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat

A veszélyes anyagok biztonságos használatára utaló S - mondatok:
S 2 – Gyermekek kezébe nem kerülhet S 23 – A keletkező gőzt/permetet nem szabad belélegezni S 26 – Ha szembe jut, bő vízzel azonnal ki kell mosni és orvoshoz kell fordulni S 29 – Csatorná-ba engedni nem szabad
Disbopox 447 Wasserepoxid Komponente A

A veszélyes anyagok biztonságos használatára utaló S - mondatok:
S 2 – Gyermekek kezébe nem kerülhet S 23 – A keletkező gőzt/permetet nem szabad belélegezni S 26 – Ha szembe jut, bő vízzel azonnal ki kell mosni és orvoshoz kell fordulni S 29 – Csatorná-ba engedni nem szabad

Hulladékelhelyezés: Nem szabad a háztartási hulladékkal együtt ártalmat-lanítani! Lejárt szavatosságú lakként, festékként gyűjthető össze! Csak a teljesen kiürült tárolóedény hasznosít-ható újra!

Műszaki tanácsadás: Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével. Nehéz esetekben kérje szaktanácsadó-ink részletes és egyedi megoldást nyújtó véleményét!

 

Alkalmas alapfelületek:
Valamennyi ásványi alapfelület (többek között beton, cement, anhidrit-, magnezitesztichek, vakolat). Keményaszfaltesztrich beltéren és üvegszálas szövet. Az alapfelületnek hordképesnek, alaktartónak, szilárdnak, laza részektől, portól, olajtól, zsírtól, guminyomoktól és más tapadást gátló anyagoktól mentesnek kell lennie. A felület szakító- szilárdságának átlago-san legalább 1,5 N/mm2 –t el kell érnie. Az alapfelület egyensúlyi nedvességtar-talmát el kell, hogy érje.
Beton-és cementesztrich max.5 súly%
Anhidritesztrich max.1 súly%
Magnezitesztrich 2-4 súly %
Fabeton esztrich 4-8 súly%
A keményaszfalt esztrihek feleljenek meg a GE 10 vagy 15-ös keménységi osztálynak és az adott hőmérsékleti feltételek és mechanikai terhelés ese-tén alakjukat ne változtassák.

Felületelőkészítés:
Az alapfelületet megfelelő módon, mint pl. golyószórással vagy marással úgy kell előkészíteni, hogy az a felsorolt követelményeknek megfeleljen. Esetleg a felületi egyenetlenségek kiegyenlíté-sére Disbopox 453 Verlaufsicht vizes epoxi- bevonattal szükséges lehet.
Egy komponensű régi festéseket és laza két komponensű bevonatokat alapvetően eltávolítani. Üvegszerű felületeket és kemény kétkomponenses bevonatokat megtisztítani, megcsiszol-ni, ill. mattra szemcseszórni, vagy Disbon 481 EP-Uniprimer-rel alapozni.
Az alapfelület hibáit Disbocret PCC vagy Disboxid EP habarccsal a felület-hez illeszkedően kitölteni. Keményaszfalt esztrich estén az előké-szítés után a töltőanyagok legalább 75%-ának láthatónak kell lennie.

Bekeverés:
Az edzőt a bázishoz adni. Lassú járású keverővel (max. 400 ford./perc) intenzí-ven homogén, egyenletes szín erejéig keverni. Egy másik edénybe áttölteni és mégegyszer alaposan átkeverni. A közbenső-és fedőréteg anyagot nem szabad hígítani.

Keverési arány:
Bázis:Edző= 3:2 súlyrész

Feldolgozhatóság időtartama:
20°C-on és 60%-os rel. páratartalom esetén kb. 90 perc. Magasabb hőmér-séklet lerövidíti, alacsonyabb meghosz-szabbítja a fazékidőt.

Figyelem:
A fazékidő vége szemmel nem érzékel-hető. Túllépése a fényességi fokozat és a színárnyalat változásához, valamint a szilárdság és az alapfelülethez való tapadás csökkenéséhez vezet. A túl nagy rétegvastagságot (többletfel-használást) az egyes munkafolyamat-oknál kerülni kell. A száradás és a kikeményedés fázisában megfelelő szellőzésről kell gondoskodni.

Felhordás módja:
Ecsettel, hengerrel és szórással.
(Airless min. 50 bar, düsni 0,021, szó-rási szög 45°)

Rétegfelépítés:
Alapozás:
Az új, használatba nem vett ásványi felületeket és keményaszfaltesztrichet 5-10% vízzel hígított Disbopox 447 Wasserepoxiddal alapozzuk. A használatba vett és erősen szívó alapfelületeket Disbopox 443 Epoxi-Impregnierung-gal alapozzuk. Az ala-pozót a felületbe kefével alaposan dolgozzuk be.

Bevonatkészítés:
A közbenső-és fedőréteget hígítatlanul kell felhordani.

A felület diszítése:
Disboxid 948 Color Chips-et a friss rétegre szórni és száradás után PU Aquasiegel 458-al simán, ill. 3 súly % Disbon 947 Slidestop hozzáadásával csúszásgátlóan átvonni.

Felhasználás:
Alapozóréteg: kb. 200 g/m2
Bevonat: kb. 230-250 g/m2 rétegenként

Felület diszítése:
Chipsbeszórás
Disboxid 948 ColorChips kb. 30 g/m2

Sima átvonás:
PU-Aquasiegel 458
kb. 130 g/m2
Csúszásgátló átvonás
PU-Aquasiegel 458 kb. 130 g/m2
Disbon 947 Slidestop kb 4g/m2




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.