Caparol Unilatex
Matt, fehér, kiválóan tapadó beltéri akrilfesték, súrolásálló, mosásálló, környezetbarát, vízzel hígítható, könnyen feldolgozható.

 

Felhasználás:
Calparol Unilatex egy magas fedőké-pességű diszperziós beltéri festék erős igénybevételnek kitett matt fal- és mennyezetfestékek készítésére.

Tulajdonságok:
-vízzel hígítható, környezetbarát
-diffúzióképes
-könnyen feldolgozható
-súrolásálló (3. dörzsállósági osztály az MSZ EN 13 300 szerint)
-magas fedőképesség (3. osztály 7 m/l esetén az MSZ EN 13 300 szerint)

Kiszerelés:
5 liter, 10 liter

Kötőanyag:
Műgyanta-diszperzió

Sűrűség:
Kb. 1,6 g/cm³

Fényességi fokozat:
Matt

Szín:
Fehér
Caparol Unilatex ColorExpressz rend-szerben és kereskedelemben kapható diszperziós bázisú színezőfestékekkel pasztell színekre színezhető. Saját színezés esetén színkülönbsé-gek elkerülésére a teljes szükséges mennyiséget kell leszínezni.

Tárolás:
Hűvös, száraz, fagymentes a közvet-len napfénytől védett helyen.

Biztonsági előírások:
Részletes információk a műszaki ter-mékismertetőben és a biztonsági adat-lapon.

Hulladékkezelés, ártalmatlanítás:
A veszélyes anyagok biztonságos használatára utaló S - mondatok:
S 2 – Gyermekek kezébe nem kerülhet
S 23 – A keletkező permetet nem szabad belélegezni
S 26 – Ha szembe jut, bő vízzel azon-nal ki kell mosni és orvoshoz kell for-dulni
S 29 – Csatornába engedni nem sza-bad
Nem szabad a háztartási hulladékkal együtt ártalmatlanítani! Tilos a készít-ményt élővízbe, vízfolyásokba és a talajba juttatni. A beszáradt festékma-radványok lejárt szavatosságú lakként, festékként, építési hulladékként, ház-tartási hulladékként gyűjthetők össze! Csak a teljesen kiürült tárolóedény hasznosítható újra! A nem beszáradt maradványok a termékre vonatkozó előírásoknak megfelelően ártalmatlaní-tandók. EWC-kód: 08 01 12 festék- vagy lakk-hulladékok, amelyek különböznek a 08 01 11-től.

 

Alkalmas alapfelületek:
Caparol Unilatex alkalmas valamennyi beltéri alapfelületre, mint mészcement és gipszvakolatok, gipszkarton és struktúrtapétákra is feldolgozható.

Felületelőkészítés:
Az alapfelületnek tisztának, száraznak, hordképesnek és tapadást gátló anygoktól mentesnek kell lennie.

Rétegfelépítés:
Telített, kiegyenlítő festés: Egyszeri, telített falfestés max. 5% vízzel hígított Caparol Unilatex-el. Kontrasztos, valamint erősen vagy egyenletlenül szívó felületeket max. 10% vízzel hígított alapozófestéssel kell ellátni.

Feldolgozás:
Caparol Unilatex felhasználásrakész. Az alapozó réteg max. 10% vízzel hígítható. Feldolgozás előtt alaposan fel kell keverni. A látható átlapolások elkerülése érdekében az összefüggő felületeket egy menetben, “nedves a nedvesre” eljárással kell lefesteni.

Felhordás:
Ecsettel, hengerrel, szórással.

Munkaeszközök tisztítása:
Használat után azonnal vízzel.

Anyagfelhasználás:
Kb. 150 ml/m2 rétegenként . (Ez csak irányérték, a pontos anyagfelhaszná-lást próbafestéssel kell megállapítani.)

Feldolgozási hőmérséklet:
A feldolgozási és száradási hőmérsék-let a környező levegőre, az anyagra és az alapfelületre vonatkozóan legalább 5°C. A relatív páratartalom a 80%-ot nem haladhatja meg.

Száradási idő:
+20°C hőmérséklet és 65% relatív páratartalom esetén: felületszáraz és átfesthető kb. 4-6 óra múlva átszáradt és terhelhető kb. 3 nap múlva. Alacsonyabb hőmérsékleten és maga-sabb relatív páratartalom esetén a száradási idő meghosszabodik.


Az alapfelületeknek tisztának, szá-raznak és tapadást gátló anyagoktól mentesnek kell lenniük.

Mész-, mészcement és cementköté-sű vakolatok:
A szilárd, normál szívóképességű vakolatok előkezelés nélkül lefesthe-tők. A dúrva, pórozus, lisztesedő, erősen szívó vakolatokat Acryl-Grundfestiger-rel kell alapozni.

Gipsz- és készvakolatok:
Egyszeri alapozás Caparol Haftgrund-al vagy CapaPrim-el. A gipszvakolatok felületét finoman át kell csiszolni, majd portalanítani és Caparol Tiefgrund TB-vel alapozni.

Gipsz építőlapok:
Szívóképes lapokat Acryl-Grundfestiger-rel vagy Caparol Tiefgrund TB-val kell alapozni. Tömörí-tett, sima lapokra egyszeri tapadást segítő alapozás Caparol Haftgrund-al vagy Capa Prim-el.

Gipszkarton lemezek:
Tapaszolási egyenletlenségeket lecsi-szolni. Az átcsiszolt tapaszolást Caparol Tiefgrund TB-vel erősíteni. Ezt követően alapozás Caparol Haftgrund-al vagy CapaPrim-el.
Vízoldható, színező anyagokat tartal-mazó lapok esetén egyszeri alapozás Caparol Aquasperrgrund-al.

Beton:
Az esetleg jelenlevő formaleválasztó anyagmaradványokat, valamint porló, lisztesedő anyagokat eltávolítani.

Gázbeton:
Kétszeri alapozás Acryl–Grundfestiger-rel

Mészhomokkő és kerámiatégla fala-zat:
Előkezelés nélkül átfesteni.

Hordképes festések:
A matt, gyengén szívó festések köz-vetlenül átfesthetők. A fénylő felületeket és lakkrétegeket felérdesíteni. Egyszeri alapozás Caparol Haftgrund-al vagy CapaPrim-el.

Nem hordképes festések:
A nem hordképes lakk- és diszperziós festék, vagy műgyanta vakolat rétege-ket eltávolítani. Enyhén szívó, sima felületekre egyszeri alapozás Caparol Haftgrund-al vagy CapaPrim-el. Dúrva, pórozus, lisztesedő ill. erősen szívó felületeket Acryl Grundfestige-rel ala-pozni. A nem hordképes ásványi festékréte-geket mechanikusan eltávolítani és a felületet portalanítani. Egyszeri alapo-zás Caparol Tiefgrund TB-vel.

Enyves festékek:
Lemosással teljesen eltávolítani. Egy-szeri alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel.

Festetlen fűrészporos és papír dombortapéták:
Előkezelés nélkül átfesteni.

Nem tapadó tapéták:
Maradéktalanúl eltávolítani. Ragasztó és makulatúra maradványokat lemos-ni. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel.

Gombás felületek:
A gombásodást nedves lekefélés vagy lekaparás útján mechanikusan eltávolí-tani. A felületeket Capatox-al átmosni és alaposan

száradni hagyni.
Alapozás az alapfelület fajtája és sajá-tossága szerint. Erősen gombás felüle-tekre Indeko-W-t, Malerit vagy Fungitex-W-t használni.

Nikotin-, nedvesség-, korom- és zsírfoltos felületek:
A nikotinszennyeződést, valamint a korom- és zsírfoltokat zsíroldó hatású háztartási tisztítószert tartalmazó víz-zel lemosni és alaposan kiszáradni hagyni. A kiszáradt nedvességfoltokat száraz keféléssel tisztítani. Szigetelő alapozás Caparol Aquasperrgrund-al.

Kis hibahelyek:
Megfelelő előmunkálatok után Caparol Glettspachtel-el a használati utasítás szerint kijavítani és esetleg utánaalapozni.

Műszaki tanácsadás:
Ez a műszaki termékismertető nem foglakozhat valamennyi, a gyakorlat-ban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével. Nehéz esetekben kérje szaktanács-adóink részletes és egyedi megoldást nyújtó javaslatát.


 



A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.