CapaSan

Fotokatalitikus hatású beltéri falfesték a belső higiénia javítására

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Egyedülálló tulajdonságú csúcsminőségű beltéri falfes-ték. A festék fotokatalitikus hatása a szerves vegyületeket szétroncsolja és csökkenti a baktériumok számát a felületen.
Amellett a festék szagsemlege-sítő hatású, pl. a dohányfüstöt, a sütésre használt olaj szagát stb. csökkenti. Könnyen feldol-gozható és az ElectroSchield alapozófestékkel együtt egy átfogó egészségtudatos festést tesz lehetővé.
Jellemző értékek az EN 13300 szerint:
- Nedves dörzsállóság: 3-as osztály megfelel a mosásál-lónak DIN 53778 szerint.
- Kontraszt viszony: fedőké-pesség 2-es osztály (7 m2/liter kiadósságnál 140 ml/ m2)
- Fényességi fok: teljesen matt
- Max. szemcseméret: finom (<100 μm)
Vizsgálati bizonylatok: A baktériumok számát csökken-tő hatást a Freuenhofer Institut für Bauphysik /Holzkirchen vizsgálta és igazolta. A fotokatalitikus aktivítást az Institut für technische Chemie/Hannover vizsgálta és igazolta.
Standard termékek: 5 Liter és 12,5 Liter
ColorExpress termékek: 7,5 Liter és 12,5 Liter
Szín: Fehér
Sűrűség: 1,5 g/cm3
Kötőanyag: Műanyag diszperzió
A fotokatalitikus hatás követ-keztében a CapaSan színezé-séhez kizárólag csak ásványi pigmenteket lehet felhasználni. 100 literes vagy nagyobb meg-rendelés esetén gyárilag szí-nezve is szállítható. A CapaSan ezenkívül ColorExpress rendszerrel is színezhető. A színezés követ-keztében CapaSan csekély mennyiségű oldószert tartal-mazhat.
Tárolás: Hűvös, de fagymentes helyen.
Figyelem! További információ: Lásd "Biz-tonsági adatlap".
Hulladék elhelyezés: Termékleírás
Csak maradéktalanul kiürített edényeket lehet újrafeldolgo-zásra leadni! Folyékony anyagmaradékot vizes bázisú anyagként, beszáradt anyag-maradékot száraz festékanyag-ként, ill. a többi göngyöleggel együtt a háztartási hulladék-gyűjtőben lehet elhelyezni.

 ALKALMAZÁS

Egyszeri, vastag egyenletes festés: CapaSan-al hígítatlanul vagy max. 5 % vízzel hígítva. Erősen kontrasztos, erősen vagy egye-netlenül szívó alapfelületeknél egy max. 5 % vízzel hígított CapaSan-al kell dolgozni.
Felhordás: Ecsettel, hengerrel, Airless szórással.
Airless-szórás esetén: Szórási kúpszög: 50°
Fúvóka átmérő: 0,021 – 0,026"
Nyomás: 150 - 180 bar
Szerszámok tisztítása: Használat után azonnal vízzel.
Felhasználás: Kb. 140 ml/m2 rétegenként, sima alapfelületre. Durva felületekre megfelelően több. A pontos mennyiség csak próbafestéssel állapítható meg.
Feldolgozási hőmérséklet: +5oC az alapfelületre és a kör-nyező levegőre.
Száradási idő: 20oC-on és 65% relatív ned-vességtartalom mellett 4-6 óra múlva pórszáraz és újra átfest-hető. Teljes száradás és ter-helhetőség kb. 3 nap múlva.
Alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom esetén az időtartam hosszabb lesz.
Figyelem: Az észrevehető átlapolások elkerülésére a CapaSan festé-ket egy menetben „nedves a nedvesre” eljárással kell felhor-dani. A foltosodás elkerülésére színezett réteg felvitele előtt, célszerű a fedő réteggel meg-egyező színben Caparol-Haftgrund-al alapozni.
A Caparol Tiefgrund TB beltéri felhasználásnál tipikus oldó-szerszag jelentkezhet, ezért megfelelő szellőztetésről gon-doskodni kell. Érzékeny terüle-teken az aromamentes, enyhe szagú Colarol-Putzfestiger használata javasolt.
A fotokatalitikus hatás hosz-szabb távon egy enyhe színár-nyalat változáshoz vezethet.
Alkalmas alapok: Az alapfelületenek tisztának, száraznak és tapadást gátló anyagoktól mentesnek kell lennie.
Mész, mészcement és ce-ment vakolatok: Hordképes, normál szívó vako-latokat előkezelés nélkül lehet festeni. A durva pórusú, máló, erősen szívó vakolatokat Caparol Acryl-Hydrosol-al ill. CapaSol-al kell alapozni.
Gipsz és gipszvakolatok: Alapozás Caparol-Haftgrund-al. A gipszvakolatokat csiszolni, portalanítani és Caparol-Tiefgrund TB-vel alapozni kell.
Gipszkarton lapok: A tapaszolásokat le kell csi-szolni. A puha és lecsiszolt tapaszolást Caparol-Tiefgrund TB-vel kell erősíteni, ezután alapozni Caparol-Haftgrund-al vagy CapaSol-al.
Nem hordképes bevonatok: A nem hordképes bevonatokat maradéktalanul el kell távolíta-ni.
Beton: Az esetleg a felületen még meglé-vő formaleválasztó anyagot, vala-mint a máló részeket el kell távolí-tani.
Gázbeton: Alapozás 1:3 arányban vízzel hígított Capaplex alapozóval.
Mészhomokkő- és téglafalaza-tok: Alapozást nem igényel.
Hordképes bevonatok: A matt, gyengén szívó bevonatok közvetlenül átvonhatók. A fényes felületű bevonatokat, lakkozott felületeket fel kell érdesíteni. Ala-pozás Caparol Haftgrund- al.
Enyves festék bevonatok: Alaposan lemosni. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel.
Festetlen fűrészporos vagy dombornyomott papírtapéták: Közvetlenül átfesthetők.
Leváló tapéták: Maradéktalanul eltávolítani. A ragasztó- és a makulatúra marad-ványokat le kell mosni. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel.
Penészes, gombás felületek: Penészes és gombás rétegeket mechanikusan keféléssel, vagy kaparással nedvesen el kell távolítani. A felületeket ezután Capatox –al át kell átmosni, és száradni hagyni. Felület jelle-gének megfelelően kell alapoz-ni. Erősen penészes felületeknél a festést Indeko-W, Malerit-W vagy Fungitex-W penészgátlófestékkel kell végezni.
(A penészedés okát fel kell tárni és meg kell szüntetni)
Nikotin-, víz-, korom- és zsír-foltok: A szennyezett felületeket vízzel és háztartási tisztítószerekkel lemosni és száradni hagyni. A beszáradt vizes foltokat száraz kefével meg kell tisztítani. Egyszeri szigetelő alapozás Caparol Aqua Sperrgrund-al . Az erősen szennyezett felületeket inkább Caparol IsoDeck-el kell átfesteni.
Fa- és faanyagok: Vízzel hígítható, környzetbarát Capacryl Acryllakkal vagy Capacryl PU-lakkal festeni.
Kis hibahelyek: Megfelelő előkezelés után Caparol Akkordspachtel fein-el kijavítani, esetleg még egyszer alapozni.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.