PermaSilan Szilikongyanta alapú rugalmas homlokzatfesték
Repedezett vakolatfelületekhez – diffúzióképes

 

Jó vízgőz-áteresztő, repedésáthidaló homlokzatfesték vakolatok felületi repedései esetére. FibroSil-al kombinálva használható a vakolatrétegeken átmenő repedéseknél is. /A2 kategória/ Használható ásványi vakolaton P II. és P III. habarcsoknál, beton, és intakt plaszto elasztikus alakítható rugalmas anyaggal bevont felületeken, hordképes régi festéseken és hőszigetelő rendszereknél.

Tulajdonságok:
–Vízzel hígítható, környezetkímélő és enyhe szagú.
–Időjárásálló.
–Kiváló esővédelmet nyújt, megfelel az „alacsony vízátbocsátó képesség“ besorolásának a DIN EN 1062 szabvány szerint 0,03 (kg/m2 · h0,5) w – értékkel.
–Jó diffúzióképes, megfelel a „közepes vízpára diffúziónak“ a DIN EN 1062 előírása szerint 0,35 m sd-H2O-értékkel.
–Könnyű feldolgozni.
–Ásványi felületi megjelenés
–Oldószermentes.
–Feszültség mentes.
–Elasztikus.
–Magas tapadó szilárdságú.
–Repedésáthidaló.
–Alkálirezisztens, ezért nem szappanosodik.
–PermaSilan véd az algásodás és a gombásodás ellen.

Kötőanyag:
Szilikongyanta és a műanyag diszperzió kombinációja a DIN 55 945 előírása szerint.

Sűrűség:
ca. 1,4 g/cm3.

Fényfok:
Matt.

Színárnyalat:
Fehér.



A PermaSilan az Alpinacolor vagy az AVA – Amphibolin színekkel és színező festékkel színezhető. A színezéshez szükséges teljes mennyiséget össze kell keverni, hogy a színárnyalatbeli különbséget elkerüljék. 100 liternél nagyobb mennyiség, vagy több színárnyalat esetén megrendelésre gyárilag színezve is szállítható. A PermaSilan a ColorExpress rendszerben színezhető minden járatos színkártya szerint.

Tárolás:
Hűvös, de fagymentes helyen.

Figyelem!
S 2 – Gyermekek kezébe nem kerülhet.
S 24/25 – Kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembejutást.
S 26 – Ha szembe jut, bő vízzel azonnal ki kell mosni és orvoshoz kell fordulni
S 28 – Ha az anyag bőrre kerül vízzel bőven azonnal le kell mosni
S 29 – Csatornába engedni nem szabad
S 46 – Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni
További adatok: lásd a biztonsági adatlapot.

Hulladékeltávolítás:
Csak üres vödröt szabad újrafelhasználásra leadni. Anyagmaradékot megszáradva építési hulladékként, megszáradt régi festéket háztartási hulladékként, folyékony anyagmaradékot a vizes alapú festékhulladékként lehet kezelni.

Festékek és lakkok termékkódja:
M-SF01F

Nyilatkozat az anyagtartalomról:
Poliakrilát gyanta, szilikon gyanta, titándioxid, báriumszulfát, szilikátok, kalciumkarbonát, víz, adalékanyagok, tartósítószer, rétegtartósító.

Kiszerelés nagysága:
12,5 Liter



Alapozás:
Dupa-grund vagy Capagrund-al az alapfelülettõl függõen. Pontos leírás a „Megfelelö alapfelületek és elõkezelésük“ tájékoztatóban.

Közbensõ réteg:
Vakolat felületi repedéseinél: PermaSilan-al hígítatlanul.

Vakolatrétegen keresztül futó repedéseknél:
FibroSil-el a 166. számú Mûszaki Információ szerint.

Záró réteg:
PermaSilan-al, hígítás nélkül. Annak érdekében, hogy a repedésáthidaló tulajdonság létrejöjjön, közbensõ és záró réteget is fel kell hordani.

Feldolgozás:
Feldolgozása ecsettel vagy hengerrel. Szerszámokat használat után vízzel tisztítsuk.

Felhasználási mennyiség:
Minimális felhasználási mennyiség 200 ml/m2 munkafolyamatonként sima alapfelüleleten. Durvább felületen ennek megfelelõen több. A pontos felhasználási mennyiséget próbafestéssel lehet meghatározni.

Minimális hõmérséklet a feldolgozásnál és száradásnál:
+5°C az alapfelületre és a levegõre.

Száradási idõ:
+20°C-nal és 65% relatív levegõnedvességnél 12 óra után felületszáraz és újrafesthetõ. Teljes átkeményedés és terhelhetõség kb. 3 nap után. Alacsonyabb hõmérsékletnél és magasabb légnedvességnél az idõtartam hosszabb lesz.

Figyelem!
Nem ajánlatos erõs napsütésnél, szélben, ködben, esetleges esõben vagy éjjeli fagy elõtt feldolgozni. „Nedves a nedvesre” technológiával kell a felületet lefesteni. Nem ajánlatos vízszintes, nedvességnek kitett felületeken használni. Nem használható a mészés könnyûvakolatokra. Ajtók, ablakok és ablakpárkányok csatlakozási fugáit tartósan rugalmas tömítõanyaggal szakszerûen le kell tömíteni. Ezek a fugák karbantartást igénylõ fugák, amelyeket idõszakonként ellenõrizni kell. Az épületfizikai repedéseket extrém mozgások okozhatják, ezért tartós és láthatatlan repedés-áthidalás festékekkel nem lehetséges. PermaSilan esetében olyan termékrõl van szó, amely speciális hatóanyagok segítségével a felületeket megvédi a gombásodástól és az algásodástól. Ez a hatóanyag a bevonat hosszantartó, de idõben korlátozott védelmet biztosít, amely hatásnak idõtartama a körülményektõl függ, pl.: erõs igénybevétel és erõs nedvesedés. Ezért a gombák és algák kialakulásának tartós megakadályozása nem lehetséges.

Megfelelõ alapfelületek és azok elõkészítése:
Az alapfelületeknek szennyezõdéstõl és leváló részektõl mentesnek, valamint száraznak kell lenniük. VOB C rész, DIN 18363 3. bekezdést be kell tartani.

Hõszigetelõ rendszerek
Intakt hõszigetelõ-rendszerek mûgyanta-, szilikát, szilikongyanta vagy mészcement vakolattal:
A vakolatokat megfelelõ módszerrel meg kell tisztítani. Tisztításkor alkalmazni lehet a magas nyomású vizes tisztítást. Különösen hordképes mûgyanta vakolatok magasnyomású, forró vízzel történõ tisztításakor kell arra ügyelni, hogy a vízhõmérséklete ne legyen 60°C-nál magasabb. A tisztítás után a megfelelõ száradási idõt be kell tartani. A normál nedvszívású felületeknél alapozó festést kell készíteni Capagrund-al. Erõsen nedvszívó és homokosodó felületeknél Colarol Putzfestiger –el kell alapozni.

P II és P III vakolatcsoport kültéri felületek:
Az új vakolatokat 2-4 hétig kezeletlenül kell hagyni. Az utólagos vakolást igénylõ helyeknek jól meg kell kötniük, és ki kell száradniuk. Régi, festetlen vakolatokat nagynyomású vízzel a törvényi elõírások betartásával kell megtisztítani. Az alapozást Dupa-grund alkalmazásával kell elvégezni.

Gázbeton, hordképes régi réteggel:
Az intakt felületeket meg kell tisztítani. Kilúgozódott, régi festéseket vagy erõs nedvszívó felületeket Capagrund -al kell lealapozni. Nem hordképes gázbeton bevonatoknál a Disbon – termékprogramot ajánljuk.

Beton:
A beton felületeket a lerakódott szennyezõdéstõl vagy lisztesedõ, leváló rétegektõl mechanikusan vagy magas nyomású vízsugár segítségével a törvényes elõírások betartása mellett kell megtisztítani. A gyengén nedvszívó, illetve sima felületeket Capagrund-al kell kezelni. Lisztesedõ, homokosodó, nedvszívó felületeket Dupa-Grund -al kell alapozni.

Hordképes lakk vagy diszperziós festékbevonatok:
Fényes felületeket és lakkbevonatokat fel kell érdesíteni. A szennyezõdött, krétásodó régi festékeket magas nyomású vízsugárral a törvényes elõírások betartásával le kell tisztítani. Ebben az esetben Capagrund-al kell alapozni. Más tisztítási módszer esetén Dupa-grund-al kell alapozni.

Hordképes, régi, diszperziós bevonatok, pl. régi Cap-elast felületek:
Szennyezõdött, krétásodó régi bevonatokat magas nyomású vízsugárral, vagy kézzel le kell mosni, vagy más erre alkalmas módszerrel a törvényi elõírások betartásával meg kell tisztítani. Az alapfelületet jól átszáradni hagyni. Capagrund –al alapozni.

Nem hordképes lakk, diszperziós festékek vagy mûgyanta bevonatok:
Megfelelõ módszerekkel maradéktalanul el kell távolítani, pl.: mechanikusan, lemaratással, vagy magas nyomású vízsugárral történõ megtisztítással a törvényei elõírások betartása mellett. Capagrund-al alapozni. Az erõsen nedvszívó, lisztesedõ felületeken Dupa-grund –al kell alapozni.

Nem hordképes, ásványi bevonatok:
Csiszolással, keféléssel, lekaparással, magas nyomású vízzel vagy más megfelelõ módszerrel a törvényes elõírások betartásával maradéktalanul el kell távolítani. Nedves tisztításkor a felületeknek a további kezelés elõtt jól át kell száradniuk. Dupa-grund-al alapozni.

Ipari gázoktól vagy koromtól szennyezõdött felületek:
Megfelelõ eljárással, mint pl. magas nyomású vízsugárral a törvényes elõírások betartása mellett meg kell tisztítani, és hagyni kell jól megszáradni. Gyengén nedvszívó, illetve sima felületeknél Capagrund alkalmazásával alapréteget kell készíteni. Lisztes, homokos, nedvszívó felületeket Dupa-grund-al kell alapozni.

Penészes-, mohás vagy algás felületek:
Penészes és algás rétegeket vízsugárral a törvényes elõírások betartása mellett el kell távolítani. A felületeket ezután Capatox –al kell átmosni, és hagyni kell megszáradni. Gyengén nedvszívó, illetve sima felületeken Capagrund-al kell alapozni. Lisztes, homokos, nedvszívó felületeken Dupa-grund –al kell alapozni.

Alapfelületi illetve épületfizikai vagy építési alaptól kiinduló repedések:
Cap-elast bevonatrendszert kell készíteni. (160. számú mûszaki információ).

Felületek sókivirágzással:
A sókicsopódásokat meg kell szárítani, és lekeféléssel el kell távolítani. Dupagrund felhasználásával alapréteget kell készíteni. A sókicsapódásos felületeknél a festék tartós tapadásáért, illetve az újabb sórétegek ki nem alakulásáért nem lehet garanciát vállalni.

Hibás helyek:
A hibás helyeket 20 mm mélységig P Capalith- homlokzatsimítóval ki kell javítani. A simító nyomait Dupa-grund alkalmazásával le kell alapozni. (720 számú mûszaki információt figyelembe kell venni)

Mûszaki tanácsadás:
A gyakorlatban elõforduló valamennyi alapfelületeket és azok festési technikáit ez az ismertetõ nem tárgyalhatja. Amennyiben olyan alapokkal dolgozik, amelyek ebben a mûszaki ismertetõben nem találhatók meg, forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik részletes, és az adott felületre vonatkozó tanácsokkal szolgálnak.






A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.