Caparol AcrylStar homlokzatfesték
Matt, nagy fedô- és töltôképességű homlokzatfesték

 

Felületkiegyenlítő, agresszív légszennyeződések ellen jól védő homlokzati bevonatokhoz. Alkalmas vastag rétegű festésre és durván lehúzott vakolatfelületek optikai kiegyenlítésére. Beltérben igen jól alkalmazható súrolásálló, erős igénybevételnek ellenálló, sima és finoman strukturált felületű bevonatok készítésére.

Tulajdonságok:
Vízzel hígítható, környezetkímélő és nincs kellemetlen szaga.
Időjárásálló a VOB szerint.
Víztaszító a DIN 4108 szerint.
Súrolásálló a DIN 53778 szerint.
Páraáteresztő.
Kiváló töltőképességű.

Kötőanyag:
Vizes polimer diszperzió a DIN 55947 szerint.
Lúgálló, nem szappanosodik.

Felületi fényesség:
Matt a DIN 53778 szerint.

Szín:
Fehér.

Amphibolin mély színű festékekkel és színező pasztákkal, vagy Alpinacolor termékekkel színezhető. Kézi színkeverés esetén a színárnyalati eltérések kizárása érdekében a felhordani kívánt teljes mennyiséget egyszerre kell beszínezni. Egyféle színárnyalatból 100 liter, vagy ennél is több megrendelés esetén, külön kívánságra a gyártóműnél kikevert termék is szállítható.

Tárolás:
Hűvös, de fagymentes helyen.

Hulladék elhelyezés:
Az anyag kismennyiségű maradékát hagyni kell a vödörben beszáradni, majd azzal együtt háztartási hulladékként, vagy építési törmelékként elhelyezni. (Hulladék kulcsszám: Nr. 91206).

Kiszerelés:
25 kg

 


Alap-, ill. köztes réteg:
Caparol AkrylStar homlokzatfesték, legfeljebb 10% vízzel hígítva.

Záróréteg:
Caparol AkrylStar homlokzatfesték, legfeljebb 5% vízzel hígítva.

Felhordási módszerek:
A felhordást ecsettel, hengerrel vagy szórógéppel kell végezni.

Airless-szórás esetén:
Szórási kúpszög: 50°
Fúvóka átmérő: 0,021"
Nyomás: 150 bar
A finom felületstruktúra kialakításához a frissen felhordott réteget azonnal, szőr-, vagy műanyag habfelületű hengerrel kell átdolgozni.
A munkaeszközöket használat után vízzel kell tisztára mosni.

Anyagfelhasználás:
Sima alapfelületen rétegenként kb. 200 g/m2. Durva felületeken értelemszerűen több. Finoman strukturált felületképzés esetén a felhasználást próbafestéssel kell meghatározni. A pontos felhasználást próbafestéssel kell meghatározni.

A felhordás alsó hőmérséklethatára:
Az alapfelület és a légtér egyaránt min. +5°C legyen.

Száradási idők:
+20°C hőmérsékleten és 65% relatív páratartalom esetén a bevonat 4-6 óra múlva porszáraz és átvonható, 24 óra múlva esőálló.
Egészen száraz és teljes értékűen igénybe vehető kb. 3 nap után. Alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom esetén a fenti száradási idők hosszabbak.

Figyelmeztetés:
Homlokzatfestéskor figyelembe kell venni a VOB előírás "C" fejezet 3.1.3. szakaszát és a DIN 18363 szabványt.
A foltosodás elkerülése érdekében a bevonatot egy ütemben "nedves a nedvesre" módszerrel kell felhordani.
A bevonat nem alkalmas vízhatásnak kitett, vízszintes felületeken..

 

Az alapfelületeknek szennyeződésektől, tapadásrontó anyagoktól mentesnek és száraznak kell lenniük.

PII. és PIII. csoportba sorolt vakolatok:
Az új vakolatokat 2-4 héten át nem szabad bevonni. A javítási helyek teljesen kötöttek és kiszáradtak legyenek. Durvapórusos, szívóképes, enyhén morzsolódó vakolatokra Caparol Mélyalapozó LF alapozás, erősen morzsolódó, málló vakolatokra Caparol Mélyalapozó TB alapozás szükséges.

Beton:
A felületet nagynyomású, forró vizes mosással kell letisztítani. Kis és közepes szívóképességű, sima és közepesen durva felületeken Caparol Mélyalapozó LF, mállékony alapfelületeken Caparol Mélyalapozó TB alapozás szükséges.

Azbesztcement lapok:
Tömörített felületű lapokon Dupa-Haftgrund alapozás szükséges. Az időjárástól felmaródott, morzsolódó, nagy szívóképességű lapokon Caparol Mélyalapozó TB alapozás készüljön. A kültéri igénybevételre beépített lapoknak a hátoldalát és éleit is kezelni kell.

Téglafalazatok:
Átfestésre csak a fagyálló, zárványmentes burkolótégla, vagy klinkertégla felületek alkalmasak. A falazat repedésmentesen fugázott, száraz és sókivirágzástól mentes legyen. Alapozás Caparol Mélyalapozó TB alapozóval. Ha a köztes rétegen barna elszíneződés jelenne meg, akkor a bevonást vízmentes Duparol homlokzatfestékkel kell folytatni.

Jól tapadó lakk- és diszperziós-festékrétegek:
A fényes lakk- és bevonat felületeket fel kell érdesíteni. A szennyeződött, krétásodó régi festéseket nagynyomású vízsugárral kell letisztítani, majd Caparol Mélyalapozó LF alapozóval lealapozni. Más módszerrel (lemosás, lekefélés, locsolás) tisztított felületekhez kb. 20% denaturált szesszel higított Caparol Mélyalapozó TB alapozás szükséges.

Jól tapadó műgyantavakolatok:
(a hőszigetelő rendszerek kivételével) A régi vakolatokat nagynyomású vízsugárral kell letisztítani és Caparol Mélyalapozó LF-fel lealapozni. Az új vakolatokat előkezelés nélkül át lehet vonni.

Jól tapadó szilikátfestékek és -vakolatok:
Ezeket Sylitol, vagy AmphiSilan festékekkel kell átvonni (lásd a 195., 295. és 145 számú Műszaki Ismertetőket).

Rosszul tapadó lakk-, diszperziós festék- és műgyanta-vakolatrétegek:
A "Weisser Hai" nevű Caparol festéklemaróval kell eltávolítani és nagynyomású forró vizes mosással utántisztítani. Ezután a tiszta alapfelületet hagyni kell teljesen kiszáradni. Kis szívóképességű, ill. sima felületeken Caparol Mélyalapozó LF, morzsolódó, málló, szívóképes felületeken Caparol Mélyalapozó TB alapozás szükséges.

Rosszul tapadó, ásványi kötőanyagú festések:
A réteget csiszolással, drótkefézéssel, kaparókéssel, vagy más megfelelő módszerrel maradéktalanul el kell távolítani. A letisztított felületet nagynyomású forróvízsugárral utánmosni, majd teljesen kiszáradni hagyni. Alapozás Caparol Mélyalapozó TB alapozóval.

Ipari füstgázoktól, vagy korommal szennyezett felületek:
Ezeket vízmentes Duparol homlokzatfestékkel kell bevonni.

Penészgombával, mohával, vagy algával benőtt felületek, és hőszigetelő rendszerek bevonatai:
Ezek átvonását az Amphibolin-W gomba- és algaölő hatású, különleges homlokzatfestékkel kell végezni.

Repedezett vakolat- vagy betonfelületek:
Ezeket Cap-elast rugalmas bevonattal kell ellátni.

Festetlen mészhomoktégla-falazat:
Ezeket Sylitol, vagy AmphiSilan festékekkel kell bevonni.

Sókivirágzásos felületek:
A sókivirágzást száraz keféléssel kell eltávolítani, majd Caparol Mélyalapozó TB alapozóval alapozni. Ennek ellenére a sókivirágzásos felületek bevonásakor nem vállalhatunk felelősséget a festékréteg tartós tapadásáért, illetve a további sókivirágzások megszűnéséért.

Vakolathibák:
A kisebb vakolathibák kijavítását a alkalmas finomszemcsés simítótapasszal kell végezni. A nagyobb, legfeljebb 20 mm mély hibahelyek javítására előnyös a Capalith-Fassadenspachtel-P Spatulyamassza. Mélyebb lyukak, repedések és sarokletörések javítására max. 50 mm rétegvastagságig a Caparol-Universalspachtel-P javítóhabarcsot kell használni. A javítási helyeket utána alapozni szükséges. Vegyék figyelembe a 710. és 720. számú Műszaki Ismertetőket.

Műszaki tanácsadás:
Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével.
Nehéz esetekben kérje szaktanácsadóink részletes és egyedi megoldást nyújtó véleményét






A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.