Sylitol-Minera Szilikát alapú kvarcalapozó és fedô festék kültérben

 

Jól töltő, felület kiegyenlítő homlokzati festések készítésére, közbülső- és fedőrétegként. Sylitol-Minera kiválóan alkalmas tömött és sima, vagy maratott felületeken tapadást segítő alapozó rétegként szilikát alapú fedő bevonatok alá.

Tulajdonságok:
OÉSZ szerint időtálló. Repedéseket eltömő, nagy tömörségű. Vízpára- és CO2 -áteresztő. Kiváló eső elleni védelem, víztaszító.
Ásványi eredetű alapfelületekkel kovásodik, ezáltal jó tapadás. Tömör, sima alapfelületeken tapadó rétegként alkalmazható.
Vízzel hígítható, környezetkímélő.

Alapanyag:
Szilikát alapú bevonat. Kálivízüveg szerves stabilizátorokkal.

Fényesség:
Matt.

Kiszerelés:
22 kg

Szín:
Fehér
Színezhető max. 10% Sylitol színező hozzáadásával. Magasabb arányú adagolásnál nem éri el a kellő tömörséget és felületet. 200 kg és nagyobb mennyiség egy színben történő megrendelése esetén gyárilag is színezhető. A helyszínen történő színezéskor ajánlatos a teljes mennyiséget egyben színezni, hogy az enyhe színkülönbségeket elkerüljük.

Raktározás:
Hűvös, de fagymentes helyen, megbontott vödröket jól visszazárva. Az anyagot csak műanyag vödrökben tároljuk.

Figyelem:
Gyermekektől elzárt helyen kell tárolni. A szemeket és a bőrfelületet a fröccsenő anyagtól védeni kell. Az anyaggal való érintkezés esetén a szemet vagy a bőrfelületet bő vízzel azonnal le kell öblíteni. Nyílt vizekbe engedni nem szabad.

Hulladékelhelyezés:
Csak teljesen kiürített edényeket lehet hulladékként ismét feldolgozásra továbbadni. Az anyagmaradékokat kiszáradva, kikeményedve építési hulladékként vagy háztartási hulladékként lehet megsemmisíteni.

 

A bevonat felépítése:
Alap-, közbülső- és fedő bevonatként max. 5% Sylitol koncentrátummal hígítva bőven felhordva. Az erősen vagy különböző mértékben szívó felületeket előtte 2:1 arányban vízzel hígított Sylitol koncentrátummal alapozva.

Felhordás:
Sima felületekre kefével, strukturált felületekre hengerrel.

Szerszámok tisztítása:
A szerszámokat használat után azonnal vízzel, esetleg háztartási mosogatószer hozzáadásával kell tisztítani. A szünetekben a szerszámokat a festékben vagy víz alatt kell tárolni.

Anyagfelhasználás:
400-500 g/m2 rétegenként. A felület szívásától és struktúrájától függően az anyagfelhasználás növekszik. Az anyag-felhasználási adatok irányadóak, a pontos értékeket a helyszínen próbafestéssel lehet meghatározni.

A feldolgozás alsó hőmérséklethatára:
8°C környezeti és alapfelület hőmérséklet. Közvetlen napsütés, eső, erős szél és különösen magas páratartalom mellett nem ajánlatos felhordani. Különösen ügyeljünk az éjszakai fagy veszélyére!

Száradási idő:
Az egyes rétegek felhordása között legalább 12 óra száradási időt kell hagyni. Hűvös, nedves időjárás esetén a száradási idő is hosszabb.

FIGYELEM:
Nagyobb összefüggő felületeket az átfedések elkerülésére egy menetben, az átmenetek nedvesen történő eldolgozásával kell festeni. A vízszintes felületeknél ügyeljünk a megfelelő esés meglétére, hogy a csapadékvíz akadálytalanul le tudjon folyni.

Összeférhetőség más bevonatokkal:
A speciális tulajdonságok elérése érdekében a Sylitol Minera-t nem szabad más anyagokkal keverni.

Takarások:
A festendő felület környékét gondosan le kell takarni. A lakozott, üveg-, kerámia-, terméskő-, fém- és natúr vagy lazúrozott fa felületekről az anyagfröcsköléseket azonnal le kell mosni.

Konkrét műveletek:
Az előreugró szerkezeteket, úm. párkányokat, ablak könyöklőket, falkoronákat szakszerűen le kell takarni, hogy a szennyezett lefolyásokat és a falazat túlzott átnedvesedését elkerüljük.

 

Az alapfelületeknek zsírtól és egyéb tapadást gátló anyagtól mentesnek kell lennie.

Mészhabarcs, javított mészhabarcs és cementhabarcs felületek:
Az új vakolat felületeket a teljes kötésig ill. kiszáradásig 2-4 hétig nem szabad festeni.

"Lisztesedő" felületek:
A fehér , ún. "lisztes" felületeket fluatálással el kell távolítani.

Mészcsurgások:
A mészcsurgásos felületeket, amelyeket az enyhén fénylő felületükről lehet felismerni, fluatálással fel kell maratni.

A felületen homokoló vakolatok:
Szárazon lekefélni és magasnyomású melegvizes mosóberendezéssel lemosni, kiszáradni hagyni.

Tömör, régi mészhabarcs, javított mészhabarcs és cementhabarcs vakolatok:
A szennyezett és algásodott felületet géppel vagy kézzel megtisztítani, például magasnyomású melegvizes mosóberendezéssel vagy hidegvízzel, homok hozzáadásával. Nedves homokszórásra csak a javított mészhabarcs és a cementhabarcs vakolatoknál van lehetőség. Az algásodott vakolatokat Capatox-szal kell kezelni. Ásványi és szilikát alapú hőszigetelő vakolatok. A szennyezett és algásodott felületeket mosó berendezéssel, alacsony nyomáson, esetleg mosószer hozzáadásával lemosni. Semmiképpen sem mechanikusan tisztítani. Az algásodott vakolatokat Capatox-szal az előírások szerint kell kezelni.

Vakolat javítások:
A megnyitott repedések és vakolat sérülések javításánál ügyeljünk az azonos minőségű és struktúrájú habarcs alkalmazására.
A javításokhoz kiválóan alkalmasak a kész mész- illetve cementhabarcsok. A javításokat a festés előtt hagyni kell alaposan kiszáradni és fluatálni kell. A fluatálásnál ügyeljünk arra, hogy a műveletet egy-két kefeszélességgel a javított felület szélén túl is elvégezzük. Nagyobb javított felületeknél a teljes felületet fluatáljuk.

Régi ásványi alapú bevonatok:
A jól tapadó régi rétegeket szárazon vagy nedvesen tisztítsuk, Sylitol-Minera-val alapozzuk. A már nem tapadó régi rétegeket csiszolással, lekaparással vagy drótkefézéssel távolítsuk el, a felületeket mossuk át és 2:1 arányban vízzel hígított Sylitol koncentrátummal alapozzunk.

Nem tapadó régi diszperziós rétegek:
A nem tapadó, régi bevonatokat maratással el kell távolítani és alaposan vízzel lemosni. A maratás alkalmával a helyi előírásokat be kell tartani. A maratott, nem szívó felületet Sylitol -Minera-val egyszer alapozni. A maratott, erősen szívó felületeket először 2:1 arányban hígított Sylitol koncentrátummal kell megerősíteni, majd egy közbülső Sylitol-Minera-réteget felhordani.

Mészhomokkő, látható falazat:
Kizárólag fagyálló, idegen zárványoktól mentes falazatot lehet festeni. A fugázás repedés mentes legyen és nem tartalmazhat tapadást gátló tömítő anyagokat. A sókivirágzásokat kefével szárazon el kell távolítani. A krétásodó felületeket fluatálással és lemosással kell kezelni. A tető- és nyílászáró csatlakozásokat az érvényes előírások szerint kell kivitelezni.

Terméskő:
A felület legyen tömör, száraz és kicsapódásoktól mentes. A felületükön erősen korrodált köveket kovasavas észterrel, többszöri kezeléssel kell erősíteni. A szennyezett felületeket magasnyomású melegvizes mosóberendezéssel le kell mosni. A sérült felületeket megfelelő terméskő javító anyaggal kell kijavítani. A javított területeket fluatálni kell.

Felszálló nedvesség:
A felszálló nedvesség a bevonatokat idő előtt károsítja. Tartós védelmet csak vízszintes szigetelés felhordása biztosít. Megfelelő és hosszú távú megoldást kínál a Capatect felújító vakolatrendszer használata. Különösen az idősebb épületeknél vált be a lábazat és a környező talaj közé betöltött szűrő sóderréteg, az ún. szárító és kipárolgó zóna.

Sókivirágzásos felületek:
A sókivirágzásos felületek festésénél a bevonat tapadására és a sókicsapódás megszüntetésére nem vállalunk garanciát.

Műszaki tanácsadás:
Az összes, a gyakorlatban előforduló alapfelület és azok kezelésének leírása túlmutat a jelen dokumentáció keretein. Amennyiben olyan felületek kezelésére van szükség, melyek nem találhatók ebben a dokumentációban, feltétlenül egyeztessen a vevőszolgálatunkkal. Az adott feladatra konkrét tanácsadással mindenkor állunk rendelkezésére.






A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!