AmphiSilan (Primasil Fassadenfarbe)

 

Csapóesőálló, matt, szilikongyanta kötőanyagú, kíváló víztaszító tulajdon-ságú, jó vízgőzáteresztő képességű homlokzatfesték. Új kötő- és töltő-anyag kobináció a tisztább homlokzatokért.

Felhasználás:
Egy új szilikongyanta kötőanyag és egy nanostruktúrált töltőanyag kifejlesztésével jelentősen lecsök-kentették a szennyeződésre való hajlamot. Vakolatok és ásványi alapok víztaszító és vízgőzátersztő bevonata, valamint renoválandó jól tapadó szilikátfestékek, matt disz-perziós festékek, műgyanta vakola-tok hordképes és sérülésmentes felületű hőszigetelő rendszerek homlokzatfestéke.
Az AmphiSilan ásványi szerkezetű, nem filmképező, jó vízgőz- és CO2 áteresztő. Nemesen matt, mész-festéshez hasonló felületet képez. Ezen tulajdonságok műemlék jelle-gű épületeknél, valamint mészben gazdag vakolatoknál különösen előnyössé teszik az alkalmazását.

Tulajdonságok
-vízzel hígítható, környezetbarát, enyhe szagú
-időjárásálló
-jó víztaszító
-alacsony feszültségű, nem termoplasztikus
- minimált szennyeződésre való hajlam, a homlokzatot hosszú ideig tisztán tartja
-filmet nem képez, mikroporózus
- aktív kapilláris szárazzóna-képző
- kiváló esővédelem a DIN EN 1062 szerint „alacsony vízát-eresztő lépességű” w-érték 0,08 [kg/(m2 x h0,5)].
-jó vízgőzáteresztő tulajdonságú a DIN EN 1062 szerint „magas vízgőzdiffúziójú”Sd-érték < 0,05 m értékkel
-CO2 áteresztő
-jó fedőképességű
-ellenáll az agresszív légszennye-ző anyagoknak
-könnyedén feldolgozható

Kiszerelés:
25 kg

Sűrűség:
Kb. 1,5 g/cm3

Fényességi fok:
Matt

Szín:
Fehér

AmphiSilan színező-festékkel az AmphiSilan színskála 228 színárnyalata egyénileg kikeverhető. Az egyéni színkeverésnél, az eset-leges színárnyalati különbségek elkerülése érdekében, ajánlatos az összes tervezett mennyiséget előre kikeverni. 100 literes ill. a feletti mennyisé-geknél egy színárnyalatban, ill. előreláthatóan nagyobb mennyiségi megrendelés esetén gyárilag szí-nezett kivitelben is szállítható.

Tárolás:
Hűvös, fagymentes helyen 12 hó-napig raktározható.

Biztonsági előírások:
Gyermekek elől elzárva tartandó. Szembe és bőrre ne kerüljön! Ha szembe vagy a bőrre kerül, azon-nal tiszta vízzel le kell mosni. Csa-tornába, folyóvizekbe, taljba en-gedni nem szabad! A környezetet festés előtt gondosan le kell takar-ni. A festékcseppeket lakk, üveg, kerámia, fém, természetes kő felü-letekről azonnal le kell mosni. Részletes információk a Biztonsági Adatlapban.

Hulladék elhelyezés:
Csak maradéktalanul kiürített gön-gyöleg adható le újrahasznosításra. Folyékony állagú anyagmaradékot a vizes bázisú festék hulladékként, a beszáradt anyagmaradékokat, mint megkötött festék vagy háztar-tási hulladék kell elheklyezni.

 

Alap, ill. köztes bevonat:
Max. 10% vízzel hígított AmphiSilan homlokzatfestékkel. Amennyiben az alapfelület minősé-ge megköveteli, a köztes és a záró bevonatot valamivel hígabbra lehet készíteni és azzal a felületet jól átfesteni. A hígítás mértékét pró-babevonat készítésével lehet meg-határozni. Az egyenetlenül felhor-dott vakolatok és kisebb repedések kiegyenlítéséhez a köztes réteget max. 5-10%-os vizes hígítású AmphiSilan-Compact-tal lehet készíteni. Záróréteg készítése AmphiSilan homlokzatfestékkel, max. 5-10% vízzel hígítva.Az egyes rétegekközött legalább 12 óra száradási idő javasolt.

Felhordás:
Ecset, henger, Airless szórás. - Airless

A szerszámokat vízzel tisztítsuk. AmphiSilan-Grundfestiger alkalma-zása után denaturált szesszel vagy nitro-hÍgítóval.

Anyagfelhasználás:
Az adatok sima felületre felvitt rétegre érvényesek. Egyenetlen felületen értelemszerűen megnő az anyagfelhasználás. Pontos meny-nyiség csak próbafestéssel állapít-ható meg.
AmphiSilan:
- kb. 150-200 ml/ m2
AmphiSilan-Compact:
- kb. 200-300 ml/m2
AmphiSilan Mélyalapozó LF:
- kb. 150-200 ml/m2 az alap szívóképességétől függően
AmphiSilan-Grundierfarbe:
- kb. 150-200 ml/m2 az alap szívóképességétől függően
AmphiSilan-Grundfestiger:
- kb. 150-200 ml/m2 az alap szí-vóképességétől függően

Feldolgozási hőmérséklet:
Az anyag-, környezet- és alapfelü-let hőmérséklete legalább 5 °C legyen

Száradási idő:
+20°C és 65% relatív páratartalom esetén 2-3 óra után porszáraz. 12 óra után átfesthető. 2-3 nap után felületszáraz. Alacsonyabb hőmérséklet és ma-gasabb páratartalom mellett a száradási idő kitolódhat.

Figyelem:
Különböző időben festett felületek közötti, látható munkahézag elkerü-lése érdekében „nedves a nedves-re" technika alkalmazása javasolt egy munkamenetben. Airless szó-rással történő felhordás előtt a festéket jól fel kell keverni és át-szűrni.
Nem alkalmas vízszintes, nedves-ségnek kitett felületek bevonására.
Homlokzatokon, amelyek speciális körülményeknek, az időjárás vi-szontagságainak vagy nedvesség-nek vannak kitéve, fokozottan fennáll a gombásodás és az alagaképződés veszélye. Ezért az ilyen felületekre speciális homlok-zatfestékünk a ThermoSan hasz-nálatát ajánljuk. Ez a termék olyan anyagot tartalmaz, mely gomba-, és algaképződésgátló hatású.

Együttes felhasználása más gyártmányú anyagokkal:
AmphiSilan termékek nem elegyít-hetőek más bevonó anyagokkal, legfőképpen nem diszperziós, vagy szilikát kötőanyagú színező festé-kekkel vagy színező koncentrátu-mokkal. Az AmphiSilan Mélyalapo-zó LF, az AmphiSilan Grundierfarbe és az AmphiSilan-Grundfestiger egymással vagy más AmphiSilan-anyaggal nem kever-hetők.

 

Az alapnak mindig tisztának, száraznak és tapadást gátló anyagoktól mentesnek kell len-nie.

Az új vakolatokat 2-4 hétig állni hagyni. A javított részeknek jól meg kell kötni és száradni.
Málló, porzó, rosszul tapadó réte-geket el kell távolítani. A régi vako-latokat mechanikusan, vagy a törvényes előírásoknak megfelelő-en, magas nyomású vízsugaras tisztítással el kell távolítani. Alapo-zás AmphiSilan Mélyalapozó LF -el. Erősen porzó, kritikus felületeknél alapozás AmphiSilan Grundfestiger-rel, esetleg kétszer nedves a nedvesre technikával.

Régi szilikát festékek és vakola-tok:
Jól tapadó rétegeket szárazon mechanikusan, vagy a törvényes előírásoknak megfelelően, magas nyomású vízsugaras tisztítással megtisztítani. Nem hordképes rétegeket mecha-nikusan eltávolítani. Alapozás AmphiSilan-Grundfestiger-rel.

Hordképes műgyanta vakolatré-tegek, hordképes és sérülés-mentes hőszigetelő homlokzati vakolati rendszerek:
A régi vakolatokat megfelelő mód-szerrel kell tisztítani. Vízzel való tisztítás után a további munkálatok előtt a felületnek jól ki kell száradni. Alapozás AmphiSilan-Grundierfarbe-vel. Az új műgyantavakolatokat előkészítés nélkül be lehet vonni. Ásványi srtuktúrvakolatoknál egy alapréteg készítése szükséges AmphiSilan-Grundierfarbe-val.

Hordképes diszperziós festék bevonatok:
Fénylő felületeket enyhén átcsi-szolni. Szennyezett, krétásodó régi rétegeket a törvényes előírásoknak megfelelően, magas nyomású vízsugaras tisztítással megtisztíta-ni. Alapozás AmphiSilan-Grundierfar-be-val.

Nem hordképes lakk, disz-perziósfesték-, vagy műgyanta vakolatrétegek:

A megfelelő módszerrel maradék-talanul le kell tisztítani, pl. mecha-nikusan, vagy lemaratással és magas nyomású forróvízsugaras tisztítással a törvényes előírások-nak megfelelően.
Alapozás AmphiSilan-Grundierfar-be-val.
Közbülső réteg AmphiSilan-Compact-tal.

Látható téglafelület:
Kizárólag fagyálló, vagy zárvány-mentes klinkertégla burkolat alkal-mas a bevonásra. A téglafelületnek repedésmentes-nek, fugázottnak és sómentesnek kell lennie. Alapozás AmphiSilan-Grundfestiger-rel.

Mészhomoktégla falazat:
Kizárólag zárványmentes, fagyálló kőburkolat, mely elszínező és le-pergető anyagoktól mentes, alkal-mas bevonásra. A fugáknak épeknek kell lenniük. Porzó felületet lemosni. A sóvirágzást szárazon lekefélni. Alapozás AmphiSilan Mélyalapozó LF-el. Közbülső bevonat AmphiSilan-Compact-tal.



A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.