Lazurán univerzális faanyagvédőszer

 

 

Jellemzők

Szú- és gombaölő, megelőző védelmet ad.

 

Megmunkált vagy kéreg- és háncsmentes, egészséges, légszáraz faanyagoknak (nyílászáró szerkezetek, kerti bútorok stb.) kékpenésszel, farontó gombákkal (könnyező házigomba, fenyő lemezestapló, pincegomba, házi kéreggomba, elszíneződést okozó gombák stb.) és rovarokkal szembeni megelőző védelmére szolgál. A faanyag rostjai közé mélyen beszívódik, azokon erősen megtapad. A fa felületén nem képez filmréteget, a fa erezete látható marad. A termék már lakkozott, festett fafelületen közvetlenül nem alkalmazható, csak azok teljes eltávolítása után. Nem alkalmazható játékok, méhkasok, hajtató- és üvegházak faszerkezetének, valamint élelmiszerrel és takarmánnyal közvetlenül érintkező faanyagok védőkezeléséhez.

A már festett felületről a bevonatot csiszolással, festéklemaróval, vagy égetéssel tökéletesen el kell távolítani. A légszáraz, nyers, kezeletlen faanyagot a portól, szennyezősdésektől meg kell tisztítani. A fafelület megmaradt szívóképességét LAZURÁN félolajjal, vagy LAZURÁN lenolajkencével kell pórustömíteni. Az anyag átmeneti védelmet biztosít, de tartós védelem céljából a TRINÁT vagy LAZURÁN termékcsalád átvonófestékeivel kell bevonni.

Vastaglazúrozás

A régi, lakkozott vagy már festett felületről a bevonatot csiszolással vagy festéklemaró anyaggal tökéletesen el kell távolítani (a csupasz fafelületig). Majd a maratóanyag maradéktalan eltávolítása után az új fafelületeket csiszolópapírral csiszoljuk át és portalanítsuk poroló ecsettel. A kültéri fafelületeket célszerű a gombák és rovarok miatt Lazurán univerzális faanyagvédőszerrel vagy Lazurán oldószermentes faanyagvédőszerrel kezelni. A faanyagvédőszert ecsettel lehet felhordani egy- két rétegben. A beltéri fafelületeket a faanyagvédőszer helyett Lazurán Félolajjal vagy Lazurán Lenolajkencével kezelhetjük. Ezek után a megszáradt felületet enyhén meg kell csiszolni majd portalanítani egy száraz ruhával. A portalanított fafelületen Progold lazúrozó puhaszőrű lapos ecsettel elkezdődhet a lazúr festék felhordása. Ha nem portalanítjuk a felületet, akkor a lazúr nem tud megfelelőképpen megtapadni és sokkal hamarabb elválik a felülettől.

Lazurán Vékonylazúr tipp
A fa szerkezetébe mélyen beszívódó Lazurán vékonylazúrból 2-3 réteg felhordása javasolt. Amire oda kell figyelni, hogy az egyes rétegek között finom csiszolópapírral dörzsöljük át a felületet a tökéletes szépség eléréséért.

Lazurán vastaglazúr tipp
A vastag lazúrok (Lazurán selyemfényű vastaglazúr, Lazurán extra tartós vastaglazúr, Lazurán magasfényű vastaglazúr) is beszívódnak a fába, ugyanakkor szép, selymes bevonatot biztosítanak a felületen. A tökéletes felületi szépségért két réteg felhordása ajánlott.

Lazúr felfestése a felületre
A lazúrok kibontása után mindig az legyen az első lépés, hogy alaposan felkeverjük a terméket. Felhordásnál ügyeljünk arra, hogy az anyagot a felületen egyenletesen eldolgozzuk, egy összefüggő felületet mindig egyben húzzunk ki. Ne emeljük fel a felületről az ecsetet, mert akkor veszít szépségéből a felület, és nem tud szépen eloszlani a lazúr a fán.

Mit csináljunk ha sérült, lepattogzott a lazúrunk a fafelületről
Ennek oka lehet az, hogy a felület nem lett szakszerűen előkészítve, vagy nem lett időben átfestve. Javítása: A régi tönkrement festékréteget a felületről el kell távolítani. Ez történhet csiszolással, vegyi módszerrel (festéklemarókkal). Ezt követő portalanítás után a felületet faanyagvédőszerrel kell kezelni(Lazurán univerzális faanyagvédőszer, Lazurán oldószermentes faanyagvédőszer), majd szükség esetén szüntessük meg a felület szívóképességét Lazurán Félolajjal vagy Lazurán Lenolajkencével. Amennyiben a fafelület beltéren található és látható, hogy ki van száradva a fafelület Félolajjal vagy Lenolajkencével történő beeresztés is célszerű. A felület csiszolása és egy száraz ruhával való portalanítás után vastaglazúrral (Lazurán selyemfényű vastaglazúr, Lazurán extra tartós vastaglazúr, Lazurán magasfényű vastaglazúr) vagy vékonylazúrral fessük át.



 

Hígithatóság: Hígítást nem igényel.
Kiadósság: 10 m2/liter
Kiszerelések: 0,75l; 2,5l; 5l; 20l
Javasolt rétegszám: 2 réteg
Száradási idő: 24 óra
Átfesthetőségi idő: 24 óra

 




A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 
A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.