Palma Parafa

Kezeletlen parafa ragasztásához, kizárólag függôleges alapfelületekre

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

A Palma Parafa ragasztó alkalmas parafa lapok és burkolatok, tekercsben szállított parafa falburkolatok és felületbevonat nélküli alaptapéták ragasztására. Járófelület ragasztására nem alkalmas.

 ALKALMAZÁS

Minden beltéri vakolt felület, gipsz-közfal, gipszkarton lapok és szálerôsítésû cementlapok, faanyagok, mint pl. forgács- és a bútorlapok, alkalmas alapfelületnek tekinthetôk. Ezeknek a felületeknek tisztának, száraznak, simának, tömörnek, teherbírónak és nedvszívónak kell lenniük. Az új vakolatnak megfelelôen meg kell kötnie. Azok a falfelületek, amelyeknél kívülrôl nedvesség szivárog be, talajnedvesség szivárog fel, vagy amelyek esetében penészgombák ill. penészfoltok jelennek meg, nem alkalmas alapfelületek.
Az alapfelület elôkészítése: Az enyves festékbevonatokat és a régi tapétákat – legcélszerûbben Metylan Tapétaleoldóval – teljes mértékben el kell távolítani. Vízálló diszperziós színes festék esetén azoknak a felülethez tapadási szilárdságát ellenôrizni kell, a nem szilárdan tapadó festéket el kell távolítani. Erôsen nedvszívó felületek, mint többek között a gipszvakolatok, a gipszkarton lapok, a homokos és krétás vakolatok, valamint a lemosott enyves festékkel kezelt felületek esetében alapozni kell. Forgács- és bútorlapokat elô kell kezelni.
A ragasztóanyag felhordása: fogazott kenôlappal (B1-B2) történik.
a) Parafa lapok ragasztása Normál hômérsékletû helyiségekben végzendô ragasztás esetén a ragasztás elôtt a parafa fali lapokat 2-3 napig ugyanabban a térben kell tárolni, hogy az a beltéri klímához alkalmazkodni tudjon. Ha a ragasztás olyan térben történik, ahol a lap nagyon száraz levegônek vagy nagyon magas hômérsékletnek van kitéve, akkor az akklimatizálódás 3-4 napot vesz igénybe, hogy az utólagos hézagképzôdés elkerülhetô legyen. Ez érvényes akkor is, ha a lapokat elôzôleg hûvös helyen vagy nagy páratartalom mellett tárolták. Az akklimatizálást kicsomagolt állapotban kell végezni. Ehhez a lapokból legfeljebb 4-5 darabot lehet lazán egymásra helyezni a tapétázó asztalon vagy hasonló helyen, de nem szabad a padlóra fektetni. A közvetlen napsugárzást és a nedvességgel való érintkezést kerülni kell. A parafa, mint természetes nyersanyag a méretnek megfelelô készre szabás ellenére az akklimatizáció után kismértékû méreteltérést mutathat, amely szükségessé teheti a parafa falburkolati lap utóvágását a ragasztás elôtt.
Ragasztás elôtt az alapfelületet részekre kell osztani, meg kell tervezni a burkolás menetét, és ki kell jelölni a függôleges vonalat, melyhez a burkolati lapokat igazítani kell. A parafa falburkolati lapokat hozzá kell illeszteni a függôlegeshez, majd vonalzó és vágókés segítségével – szükség esetén – méretre kell szabni. A Palma Parafa ragasztót fogazott kenôlap segítségével kell az alapfelületre felhordani. Vastagabb parafa fali lapok esetében vagy mennyezetlapok ragasztásakor a ragasztóanyagot a lap hátoldalára is
fel lehet hordani. A nyitott idô levegôn kb. 10-15 perc. Csak akkora felületet szabad egyszerre ragasztóval bekenni, melyet ez alatt az idô alatt burkolni tudunk, mivel a végleges elhelyezést a felhordott ragasztónak még nedves állapotában el kell végezni. Az elhelyezett parafa falburkolati lapot végül gumihengerrel alaposan rá kell nyomni az alapfelületre. 10 percen belül még lehet a parafa helyzetén igazítani. Ha a felületen kisebb egyenetlenségek vannak, akkor a ragasztó megkötéséig javasolt a lapokat mechanikusan is rögzíteni................... b) Tekercsben szállított parafa falburkolatok ragasztása Ilyen falburkolatok esetén a csavarodás csökkentése érdekében – ami a tekercselt szállítás következménye – a parafa falburkolatokat kis ráhagyással a szükséges hosszúságúra kell vágni és síkban lefektetve 2 napig akklimatizálni kell. A Palma Parafa ragasztót fogazott kenôlap segítségével a burkolat szélességében az alapfelületre fel kell hordani. A levágott csíkot a még nedves ragasztóágyba kell fektetni, helyére igazítani és gumihenger segítségével levegôbuborék-mentesen rá kell nyomni. A következô csíkot vagy ütközô illesztéssel (bütü illesztéssel) kell az újra felhordott ragasztóra nyomni, vagy kb. 3 cm átfedéssel kell elhelyezni és a rányomás után középen egy vasvonalzó mellett az illesztést át kell vágni és a leesô széleket el kell távolítani. Szükség esetén a szélek alatt újra be kell kenni ragasztóval.

 FONTOS TUDNIVALOK

Kevéssé nedvszívó alapfelületek esetében a felhordott ragasztót néhány percig szellôztetni kell. Így nagyobb kezdeti tapadás és valamivel rövidebb száradási idô érhetô el.
A munkaeszközök tisztítása: Használat után a munkaeszközöket rögtön vízzel le kell tisztítani. Ragasztóanyag-maradékok eltávolítása: a ragasztóanyag-maradékok elôfordulását a parafa elülsô oldalán kerülni kell. A ragasztóanyag maradékait szivaccsal és tiszta vízzel azonnal el kell távolítani és meg kell szárítani. Nem nedvszívó alapfelületek ragasztása: Az ilyen ragasztásokhoz, – pl. lakkozott, illetve festett felületekre, vagy fürdôszobákban és uszodákban párazáró felületekre történô felhordásnál – vagy vastagabb, ill. egyenetlen parafa fali lapok ragasztásához Palmatex kontaktragasztót kell használni.
Tárolás: A ragasztót tartalmazó edényeket jól lezárva és fagymentes helyen kell tárolni.
További tanácsok: A parafa burkolatok gyártóinak feldolgozási elôírásait be kell tartani. A hulladék kezelése: A kikeményedett termékmaradványok háztartási hulladéknak minôsülnek (háztartási hulladékhoz hasonló ipari hulladék). Csatornába önteni tilos! A csomagolóanyagot csak teljesen kiürítve lehet újrahasznosításra felhasználni.

 MŰSZAKI ADATOK

Sûrûség (fajsúly): Kb. 1,55 g/cm3
Szín: Természetes parafaszín
Felhordási hômérséklet: +10°C alatti hômérsékleten nem szabad feldolgozni
Hígítás: A Palma Parafa felhasználásra kész és hígítás nélkül felhordható
Felhasználás: A felhasználandó mennyiség a ragasztandó anyag fajtájától függôen 400-500 g/m2
Kiadósság: Az 1 kg-os doboz kb. 2- 2,5 m2, az 5 kg-os vödör kb. 10 -12,5 m2 felület ragasztására elegendô
Kötési idô: Az alapfelület és a szobahômérséklet függvényében 24-48 óra
Nyitott idô levegôn: A felhasznált mennyiség, az alapfelület és a szobahômérséklet függvényében legfeljebb 15 perc. Nedvességálló, azonban kültéri és tartósan vizes környezetben való felhasználásra alkalmatlan.
Hômérsékletálló: Radiátorok mögött is használható
Eltarthatóság: 12 hónap (megfelelô tárolási körülmények esetén)

 KISZERELÉS

Csomagolás: 1 kg-os mûanyag doboz 5 kg-os mûanyag vödör
Gyûjtôcsomagolás: 12 db 1 kg-os mûanyag doboz 1 db 5 kg-os mûanyag vödör

 ÖSSZETÉTEL

Speciális, vizes alapú diszperzió.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.