Supralux Orkán csatorna és fémfesték

Leírás:

Félfényes, egy rétegben is  vastag bevonatot képező korróziógátló festék

Felületek:

 

Különféle fém- és acélfelületek, különösen esőcsatornák védelmére és díszítő bevonására alkalmas. Beltérben, kisebb korróziós terhelésnél alapozás nélkül is használható Kemény PVC felület és impregnált betonfelületek festésére is megfelel.

Tulajdonságok:

Tixotróp, nem ülepszik
Vastagabb rétegben is felhordható
Vízálló és korróziógátló
Jó tapadás fémfelületeken és kemény PVC-n
Gyorsan szárad
A Tiszakorr-Orkán bevonatrendszer hosszantartó korrózióvédelmet biztosít. Megfelelő, gondos kivitelezés esetén 7-10 év élettartam is elérhető

Műszaki információk:

 

Felépítés:

Speciális műgyantákat (vinilkopolimer és epoxiészter), korróziógátló pigmenteket, adalékokat és oldószert tartalmaz. A fémhatású színek speciális, lemezes effektpigmenteket tartalmaznak.

Sűrűség, g/liter:

Színtől függően 1080-1270

 

Gyakorlati információk:

 

Kiszerelés:

0,75, 2,5 és 5 liter

Minőségmegőrzési idő:

24 hónap, az MSZ 13910 szerint +5 és +25°C között

Színválaszték:

Fehér, szürke, fekete, sárga, sötétbarna, zöld, kék, piros
Fémhatású színek: ezüst, sárgaréz, bronz, vörösréz

Fényesség:

Frissen fényes, tartósan félfényes

Felhordási módok:

Ecsetelés, hengerlés, airless szórás (fémhatású színek esetén  nagyobb fúvókaméret ajánlott)

Hígítás:

Supralux H-300 aromás hígító

Kiadósság:

12 m2/l, egy rétegben, függ a felület minőségétől és a felhordás módjától és a rétegvastagságtól

Száradási idő:  porszáraz:

20ºC-on max. 1 óra

                        száraz:

20°C-on max. 8 óra ,

Átfesthetőség:

Önmagával: 2 órán belül, vagy 1 hét után festhető át

Tűzveszélyességi fokozat:

II. Használata során a dohányzás és nyílt láng használata tilos

Felhasználási útmutató:

Felületelőkészítés, felhordás:

Felhasználás előtt egybefüggően távolítsuk el a festék felületéről az esetleges bőrréteget és az anyagot alaposan keverjük fel.
A bevonandó felületet a megfelelő tapadás biztosítása érdekében oxidmentesíteni és zsírtalanítani kell. Az acélfelületeket szemcseszórással vagy kézi-gépi drótkefével és csiszolással alaposan oxidmentesítjük. Savtartalmú rozsdamarók és -átalakítók használatát nem javasoljuk. Fényes alumínium- vagy horganyzott felületek esetén a felületet finom csiszolóvászonnal csiszolva érdesítjük (lemattult felületek esetén ez nem szükséges) és hígítós ruhadarabbal zsírtalanítjuk. Kemény PVC műanyagfelület esetén a felületet zsírtalanítjuk.
A festéket tiszta, szennyeződésektől mentes és száraz felületre kell felhordani 1 vagy 2 rétegben. Két réteg felhordása között 1-2 óra száradási időt biztosítsunk, a gyorsan száradó, félszáraz réteget minél előbb, 1 óra múlva fessük át, mivel 2 órán túl az újabb réteg a már felhordott előző réteget felszedheti. Egy hét száradás után a bevonat bármikor átfesthető. Sok esetben célszerűbb két réteg helyett egy vastagabb réteget felhordani 6-10 m2/liter  vastagságban.
Ecseteléssel, hengerléssel és airless szórással is felhordható, szórással  homogénebb bevonat érhető el. Fémhatású színek esetén  nagyobb fúvókaméret ajánlott, mivel szűk fúvókaméret esetén a lemezes effektpigmentek sérülhetnek. Ecsetelés esetén finomszőrű ecset használatával, és a szokásos hossz-, kereszt- és ismét hosszirányú ecsetmozdulatokkal oszlathatjuk el egyenletesen a festéket.
Fémhatású színek esetén alapozás nem feltétlenül szükséges, mivel a bevonat önmagában is kiváló korrózióvédő képességgel rendelkezik. Fémhatású színeknél a felhordás és az eldolgozás módjától függően változhat a festékbevonat színe. Ecsettel vízszintesen eldolgozva világosabb, függőlegesen eldolgozva pedig sötétebb árnyalatot kapunk.

A termék vízmedencék festésére nem alkalmas! Jól átkeményedett, alkidbázisú, régi bevonat átfesthető Orkán festékkel, azonban a nem eléggé átkeményedett réteget felmarhatja.

Javasolt bevonatrendszerek még nem festett, új felületekre:

Felület

Bevonatrendszer

Vas-acél beltérben

1. Korróziógátló alapozás: 1x Supralux Tiszakorr vas és könnyűfém alapozó
2. Átvonó réteg: Supralux Orkán (normál rétegvastagságban)

Vas-acél beltérben

Orkán csatorna és fémfesték (alapozás nélkül, vastag rétegben)

Vas-acél kültérben

1. Korróziógátló alapozás: 2x Supralux Tiszakorr
2. Átvonó réteg: 1-2 x Supralux Orkán csatorna és fémfesték (vastag réteg)

Alumínium, horganyzott acél

1. Korróziógátló alapozás: 1x Supralux Tiszakorr vas és könnyűfém alapozó
2. Átvonó réteg: Supralux Orkán csatorna és fémfesték

Beton, cement

1. Impregnálás  Supralux Impregnáló alapozóval
2. Átvonó réteg: Supralux Orkán fém- és csatornafesték

Kültéri korrózióvédelem esetén legalább 100 mikron szárazrétegvastagságú bevonatrendszer szükséges, ami legalább 3 vastagabb réteg felhordásával alakítható ki. Megfelelő, gondos kivitelezés esetén 7-10 év élettartamú korrózióvédelem is elérhető, ezt követően felújító festés szükséges.

Korábban már festett felületek felújító festése:

A hibátlan régi bevonatokat csiszolni és hígítós ruhadarabbal zsírtalanítani szükséges. A rosszul tapadó régi festékréteget kaparással, csiszolással, a rozsdafoltokat drótkefével és csiszolással  kell eltávolítani, majd a vasfelületig csiszolt foltokat Supralux Tiszakorr vas és könnyűfém alapozóval ki kell kijavítani, majd Supralux Orkán átvonó festékkel átfesteni.

Gyártó: Akzo Nobel Coatings Zrt.
3581 Tiszaújváros Pf.135.
Budapesti Iroda: Tel: 06/1/4303950

A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők!